President Rivlin start de consultaties

Foto GPO<br />

Om 5 uur vanmiddag start president Rivlin de consultaties met partijleiders om uiteindelijk een besluit te nemen wie de opdracht tot het vormen van een regering in Israel krijgt.

De eerste partijleider die de president zal ontvangen is Benny Gantz van Blue & White die om 5 uur vanmiddag zijn opwachting zal maken.

Drie kwartier later wordt hij gevolgd door Benjamin Netanyahu van de Likud, die weer gevolgd wordt door de leider van de Joint Arab list.

Om het proces zo transparant mogelijk te houden worden de consultaties live op tv uitgezonden. Ook wij zullen later vandaag de live-stream online zetten.

Nadat morgen het consultatie proces is afgesloten zal de president een besluit nemen aan wie hij de opdracht zal geven een regeringscoalitie proberen samen te stellen, een proces waar de kandidaat premier 28 dagen de tijd voor heeft.

Op dit moment is de situatie alsvolgt. Netanyahu heeft de steen van 55 Knesset leden, Benny Gantz heeft 44 Knesset leden achter zich. Later vandaag wordt het definitieve besluit van de Joint Arab list bekend zie zij zullen gaan steunen.

Uit een stemming die gisteren werd gehouden bleek dat 10 van de 13 leden van deze overwegend Arabische partij voor Benny Gantz zijn.

Mocht de Joint Arab List besluiten Gantz te steunen dan heeft hij 57 Knesset leden achter zich.

Alles hangt dan af wie Lieberman zal gaan steunen, met 10 zetels is en blijft ij de Kingmaker.

Kan president Rivlin ook iets afdwingen?

Ja dat kan hij. Als geen enkele kandidaat de 61 aanbevelingen voor een regelrechte benoeming wint, kan de president besluiten een regering van nationale eenheid te forceren.

President Rivlin heeft de bevoegdheid om zowel Gantz als Netanyahu een ultimatum te geven: ga akkoord met een regering van nationale eenheid, door het premierschap te delen via rotatie, of zie dat je tegenstander de eerste kans krijgt om premier te worden.

De president heeft beloofd “alles wat in mijn macht ligt” te doen om te voorkomen dat het land binnen een jaar op weg naar een ongekende derde opeenvolgende verkiezingsronde gaat.

Advertentie (4)