President Rivlin zal met nieuwe en creatieve opties komen om snel een nieuwe regering te hebben

Foto GPO

President Rivlin zal tijdens de consultaties met partijleider met nieuwe en creatieve voorstellen komen waarna hij zal beslissen wie hij de opdracht een nieuwe regering te vormen zal geven, nu zowel Netanyahu en Gantz geen van beiden de steun hebben van minimaal 61 Knesset leden.

De directeur van de Presidentiële Residentie, Harel Tubi sprak met Army Radio en zei dat Rivlin’s huidige ronde van gesprekken met de verschillende partijen fundamenteel anders was dan zijn vorige twee keer, omdat zowel in 2015 als eerder dit jaar in april 61 parlementsleden Benjamin Netanyahu aanbevolen. Dat betekende dat er geen ruimte was voor de president om een ​​oordeel te vellen.

Deze keer wordt niet verwacht dat de discussies een sluitend resultaat zullen opleveren en waarschijnlijk daardoor “de president autoriteit en discretie zullen geven” om een ​​oordeel te vellen, zei Tubi.

De president heeft de macht om een ​​van de 120 parlementsleden te kiezen die dinsdag zijn gekozen als de volgende potentiële premier van Israël. De aangewezen wetgever moet dan een coalitie samen proberen samen te stellen die de steun van een meerderheid van leden van de Knesset heeft.

Nu zowel Netanyahu als Gantz deze minimale steun niet hebben zal Rivlin “meer betrokken zijn en alles in het werk stellen om derde verkiezingen te voorkomen. De wet geeft de president in een dergelijk geval een zeer grote beoordelingsruimte. Hij zal de feiten kennen en duidelijke antwoorden eisen. Ik denk dat hij deze keer de discussies zal gebruiken om andere opties te laten zien, waarover het publiek nog niets heeft gehoord. ”

Gevraagd naar wat hij daarmee bedoelde, weigerde Tubi antwoord te geven en zei hij dat hij de kar niet voor het paard wilde zetten.

“De situatie in het afgelopen jaar in Israël omvat veiligheidsdreigingen, economische uitdagingen en een regering en Knesset die al lang niet meer functioneren. Dat alles maakt de noodzaak groter om een ​​regering te vormen die Israël zal stabiliseren, ‘zei Tubi, hintend op een eenheidsregering die zowel Likud als Blue en White zou omvatten.

Hij ontkende meldingen van een mogelijke deal die door Likud zou zijn voorgesteld om Netanyahu gratie te verlenen van de corruptie en fraude waarvoor hij mogelijk wordt veroordeeld, in ruil dat hij uit de politiek stapt.

Tubi zei dat het rechtssysteem onafhankelijk van de President’s Residence functioneerde en dat het onderwerp alleen in de toekomst zou worden besproken als procureur-generaal Avichai Mandelblit het ter sprake brengt. “We hebben hierover geen contact gehad”, zei hij.

Zodra een kandidaat door de president is gekozen om de regering te vormen, heeft deze 28 dagen om een ​​coalitie te presenteren aan de nieuwe Knesset en een vertrouwensstem te winnen. De president mag die periode met maximaal 14 dagen verlengen.