Procureur-generaal stemt ermee in de hoorzittingen van Netanyahu over twee weken te spreiden

Foto GPO

Procureur-generaal Avichai Mandelblit liet zondag het juridische team van premier Benjamin Netanyahu weten dat hij had ingestemd met hun verzoek om een pre-aanklacht in drie transplantatiezaken tegen de premier te spreiden over twee weken, in plaats van over twee dagen deze week, aldus meldt de Times of Israel.

De advocaten van Netanyahu hebben op 2 en 3 oktober een ontmoeting met Mandelblit in een langverwachte hoorzitting waarbij ze zouden proberen de procureur-generaal te overtuigen niet door te gaan met plannen om de premier in de drie afzonderlijke strafzaken aan te klagen.

Volgens de nieuwe regeling zullen op woensdag en donderdag alleen argumenten worden aangevoerd met betrekking tot zaak 4000, de ernstigste van de corruptiezaken tegen Netanyahu, die onder meer verdenking van omkopingsdelicten met zich meebrengen.

De hoorzittingen voor zaak 1000 en zaak 2000 worden de volgende zondag en maandag gehouden en de procedure eindigt op dinsdag voor de avond dat Yom Kippur begint.

De advocaten van Netanyahu hadden het verzoek donderdag ingediend en beweerden dat ze meer tijd nodig hadden om al hun argumenten in de verdediging van de premier te presenteren. Dat was dezelfde dag dat Netanyahu in het openbaar een oproep had gedaan om de hoorzittingen over de aanklachten live uit te zenden, een verzoek dat Mandelblit als ‘zinloos’ en ‘zonder wettelijke basis’ afwees.

De advocaten van Netanyahu hebben voor de zitting slechts één pagina naar Mandelblit gestuurd in plaats van een uitgebreid dossier over de verdediging van de Likud-partijleider.

J.l. donderdag verwierp het Hooggerechtshof een verzoek om de hoorzitting voorafgaand aan de tenlastelegging te schrappen op grond van het feit dat het korte document een aanfluiting was van het juridische proces.

Het is onbekend of Netanyahu bij de hoorzitting aanwezig zal zijn, die plaatsvindt te midden van een maandenlange politieke patstelling met zijn belangrijkste rivaal, Benny Gantz, die weigert zijn Blue & White partij in een eenheidsregering te brengen met Netuyahu’s Likud als de premier in functie blijft nadat er een aanklacht tegen hem is ingediend.

Advertentie (4)