Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Foto GPO

Een paar uur voordat het Joods nieuwjaar 5780 begint is het belangrijkste nieuws de verwachting dat Netanyahu zijn opdracht een regering te vormen terug zal geven.

Geen appel maar dompel de hete aardappel in de honing: algemeen wordt verwacht dat premier Netanyahu het mandaat dat hem is gegeven om een ​​regering te vormen terug zal geven zodra zondag, of mogelijk op woensdag direct na Rosh Hashanah, de gesprekken met Blue & White naar verwachting zullen mislukken.

 • Netanyahu zou altijd van plan zijn geweest om het mandaat snel terug te geven, hoewel dit vóór de Rosh Hashanah-vakantie, die bij zonsondergang begint, nog eerder zou zijn dan de meesten voorspelden.
 • De partijen ontmoeten elkaar voor een laatste poging zondag, maar met iedereen die niet zijn positie wil opgeven, wordt er niet meer verwacht dan dat het een bijeenkomst “voor de show” zal worden.
 • “Het falen is van te voren bekend”, schrijft Channel 12 op zijn website.

Wie krijgt de schuld: Yedioth Ahronoth noemt de bijeenkomst ‘contact onder bedreiging’, de dreiging is dat Israël naar een derde ronde van verkiezingen zal gaan en Blue & White de schuld zal krijgen.

 • “Dit is een show en ze geven het zelfs toe als de camera’s er niet zijn”, citeert de krant een senior ambtenaar uit Blue & White die over de Likud zegt. “Dit zijn niet echt onderhandelingen. Bibi heeft besloten om op verkiezingen aan te dringen, omdat hij daarmee dan nog steeds premier is tijdens zijn hoorzitting op 2 en 3 oktober.
 • Haaretz citeert ondertussen Likud en zegt dat het afbreken van de gesprekken de schuld is van Blue & White.
 • “Als Blue en White besluiten het voorstel van de president te blijven weigeren, is de kans groot dat Netanyahu het mandaat terugeeft, in de hoop dat Blue and White aan het einde van het proces in de afgelopen drie weken misschien zal begrijpen dat hun hoop van een putsch in Likud of het verbreken van het nationalistische kamp geen basis heeft in de realiteit, ‘zegt de partij.

Geef het mandaat door aan Links: er van uitgaande dat Netanyahu het mandaat teruggeeft, wat gebeurt er dan?

 • Volgens Yedioth hebben Blue & White leden al contact gehad met de president om hem te vertellen dat partijleider Benny Gantz zijn geluk wil beproeven en van plan is alle 28 dagen die hij tot zijn beschikking heeft te gebruiken.
 • Volgens de partij denkt het dat het nog steeds een eenheidsregering kan vormen met Likud, waarbij een aangehaalde partijbron zegt dat het “absoluut een realistisch scenario” is.
 • Netanyahu’s fanblad Israel Hayom citeert Likud die zegt dat het ook een spel is om te blijven proberen. “Zelfs nadat we het mandaat hebben teruggegeven, zal Likud klaar zijn om elke steen om te keren om een eenheidsregering te vormen en verkiezingen te voorkomen, als dat wordt besloten.”
 • Hoewel het geven van het mandaat aan Gantz wordt gezien als de meest waarschijnlijke volgende stap, schrijft Seffi Ovadiah van Channel 13 dat president Reuven Rivlin kan weigeren en het aan iedereen kan geven, “als een waarschuwing aan Gantz en Netanyahu om flexibel te zijn.” Rivlin zou het aan een ander Knesset lid in Likud of aan de leider van een van de andere partijen aan de rechterkant kunnen geven.

Klein maar dodelijk: het belangrijkste niet politieke nieuws is de arrestatie van Palestijnse verdachten die naar verluidt achter een dodelijke terreurbomaanslag op de Westelijke Jordaanoever zaten die aan Rina Shnerb,17, het leven kostte.

 • Chauvinistische krantenkoppen geven de verdachten niet eens het voordeel van de twijfel, zoals in Israel Hayom de schrijft “de score is verrekend”.
 • Walla nieuws kijkt naar hoe de terreurcel erin slaagde om een ​​vrij geavanceerde aanval uit te voeren zonder te worden ontdekt, zoals zoveel samenzweringen van Hamas en anderen zijn geweest: ze kwamen uit een groep waar niemand hun ogen op had gericht.
 • “Het Volksfront, dat ergens in de jaren ’60 werd opgericht en als klein wordt gezien in vergelijking met groepen als Hamas en de Islamitische Jihad, slaagt erin om om de paar jaar te bewijzen dat het in staat is om kleine, bescheiden militante cellen te creëren die afhankelijk zijn van cumulatieve militaire kennis en serieuze aanvallen uitvoeren, ‘schrijft de nieuwssite.

Stevige ondervraging: De vier werden levend gevangen genomen, maar Haaretz meldt dat de leider van de cel nu in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt nadat de Shin Bet blijkbaar een beetje te ruw met hem speelde.

 • “Er zijn spanningen ontstaan in het defensie-instituut rond de ondervraging en ziekenhuisopname van Arbid. Zijn advocaten zeiden dat hij gezond was toen hij door de politie in hechtenis werd genomen, maar de politie meldde hen dat hij naar het ziekenhuis was overgebracht zonder opgaaf van redenen”, aldus de krant.
 • Juda Ari Gross van de Times of Israel merkt op dat onder de vormen van dwang die de Shin Bet in sommige gevallen toestaat “gevangenen in ongemakkelijke posities worden gedwongen, slaapgebrek krijgen, in de boeien blijven en gevangenen worden blootgesteld aan extreme temperaturen. Dit is meestal toegestaan in het geval van een ‘tikkende tijdbom’, waarbij de vrees bestaat dat de verdachte veiligheidstroepen informatie zou kunnen geven die een dreigende terreuraanslag zou kunnen voorkomen. “
 • De officiële Palestijnse outlet Wafa schrijft dat de verdachte “genadeloos werd gemarteld”, volgens zijn advocaten.
 • Een persoon die blijkbaar niet wordt gestoord door de zaak, is Ynet Palestijnse zaken correspondent Elior Levy, die tweet: “Vertel me, kwam je pas vanmorgen te weten dat de Shin Bet ondervragingen van Palestijnse terreurfiguren niet doet in de lobby van het Hilton met koffie en taart?”

Nostalgische kijk op Rosh Hashana: Zoals hierboven is opgemerkt, is zondagavond het begin van een nieuw jaar, dat blijkbaar al jaren nostalgisch is.

 • Yedioth Ahronoth trakteert lezers op een speciaal vakantiegedeelte dat is ontworpen om eruit te zien alsof het 50 jaar geleden is gemaakt, met een moeilijk te lezen mengelmoes van nieuws uit het verleden, variërend van de Britse invasie in Israël, een jonge Yair Lapid die de connecties van zijn vader gebruikt om een gedicht in de krant te laten verschijnen, en entertainmentverslaggever Guy Pines die een suïcidale persoon redde die de nieuws-hotline van de Army Radio belde toen hij daar een junior verslaggever was.
 • Israel Hayom wijdt vijf hele paragrafen aan het feit dat Nieuw-Zeeland heel ver naar het oosten ligt en als eerste Rosh Hashanah zal vieren.