Soldaat die Hamas tunnels opspoort verhuisd naar Kerem Shalom aan grens Gaza en kwam niet alleen

Kerem Shalom. Screenshot YouTube

Een jonge IDF soldaat die is gespecialiseerd in het ontdekken van Hamas tunnels , raakte verliefd op kibboets Kerem Shalom aan grens Gaza en verhuisde er naar toe en nam 28 vrienden mee.

“A” zoals hij alleen mag worden geïdentificeerd uit veiligheids overwegingen doet dienst langs de grens met Gaza, raakte verliefd op de kibboets en besloot er naar toe te gaan verhuizen nadat hij hoorde dat inwoners weg trokken vanwege de veiligheids situatie.

Hij kwam niet alleen. Via een WhatsApp groep deelde hij zijn beslissing mee, kreeg hinderden steun betuigingen en uiteindelijk besloten 28 mensen hem te volgen en ook in de kibboets te gaan wonen

“A” groeide op in het Gush Etzion-blok op de Westelijke Jordaanoever en begon zijn diensttijd als gevechtssoldaat in een speciale eenheid van de infanteriebrigade Kfir. Ongeveer twee jaar geleden liep hij een oogletsel op en waardoor hij niet meer in de infanterie dienen. Daarna ging hij over naar een eenheid die gespecialiseerd is in het in het opsporen en onklaar maken van de Hamas tunnels.

“A” in een Hamas tunnel. Screenshot Channel 13.

Over het opsporen van Hamas tunnels zei “A” tegen Channel 13: “Er is een moment dat de persoon die boort zegt:” we voelen hier iets “en je plaatst de camera, en dat is het, je weet dat het je is gelukt. Je begrijpt dat je levens hebt gered. In mijn werk is er geen ruimte voor fouten. Als ik iets mis, kunnen terroristen over een paar maanden uit een tunnel komen en burgers doden.”

Kerem Shalom is een kleine gemeenschap omringd door beschermende betonnen muren die grenzen aan de grens van Israël met Zuid-Gaza en vlakbij de grens met Egypte. Het wordt bedreigd door raketten, tunnels en brandstichting-ballonnen. Palestijnse relschoppers die banden verbranden, veroorzaken vaak zware rook de gemeenschap binnen en bewoners horen explosies afgaan tijdens wekelijkse grensprotesten.

“Soms kan je op vrijdag je huis niet uit “zegt “A”. “Het resultaat is dat veel mensen uiteindelijk de kibboets verlieten. “

“A” die geen enkele binding met de kibboets had, zat op een Shabbat te praten met een van de oudere inwoners die opmerkte “het is mooi om een jonger iemand hier te zien”. Die opmerking nam hij ter harte en hij besloot op dat zelfde moment om in de kibboets te gaan wonen.

“Ik werk dagelijks hard om juist deze plaatsen te beschermen, zei “A” in het interview, er aan toevoegend dat het te gek voor woorden zou zijn dat plaatsen die hij beschermt te weinig inwoners zouden hebben doordat mensen weg gaan.

De nieuwe inwoners betrokken 10 huizen en hebben tot nu toe bijgedragen aan hun nieuwe thuis door gebouwen opnieuw te schilderen, een jeugdclub op te zetten en gras en bomen te planten.

Ze slapen in schuilkelders in hun huizen, zoals alle inwoners, want omdat ze zo dicht aan de grens wonen is er te weinig tijd om een veilige plek te zoeken in geval van luchtalarm.

“Ze brachten een jonge geest naar de kibboets,” vertelde Roni Kisin, een van de leden van de gemeenschap, aan Channel 13.

“Ze brachten nieuwe energie binnen. In het begin wisten we niet hoe we ze moesten voeden. We dachten dat ze hier zes maanden of een jaar zouden blijven en dan zouden verdwijnen. Maar ze zijn hier en het lijkt erop dat ze hier blijven. We hopen het van harte. Sommigen van hen waren al klaar met het leger en bleven. In het verleden waren we onderbevolkt, maar vandaag is de kibboets weer helemaal vol en er is een wachtlijst van mensen die nu ook hier willen komen wonen, wat verbluffend en ontroerend is. “

Advertentie (4)