Laatste tv-debat voor verkiezingen: “Netanyahu op tv-zender die hij zegt te boycotten”

screenshot

Gisteravond was het dan zo ver. Met minder dan 72 uur voordat de stembureaus in Israel openen, was er een tv-debat met alle lijsttrekkers op drie tv zenders. Opvallend was dat premier Netanyahu, ondanks zijn oproepen de laatste weken twee van deze drie tv zenders te boycotten, hij op deze zenders verscheen.

Op Channel 12 ging Netanyahu meteen in de aanval door te beweren dat het tv kanaal Likoed kiezers een “blinde kudde” had genoemd, iets wat meteen door de interviewster werd tegen gesproken. “Het ging om de parlementsleden van Likoed, die blindelings voor nieuwe verkiezingen hadden gestemd.”

In hetzelfde interview ontweek Netanyahu de vraag of hij zou proberen de bevoegdheden van het Hooggerechtshof te beteugelen, zodat rechters zijn pogingen om immuniteit tegen vervolging te krijgen niet konden verhinderen in de drie corruptiezaken tegen hem. Ook beweerde de premier opnieuw dat hij “het slachtoffer van de dagelijkse berichtgeving van de media is.”

Op Channel 13 zei Netanyahu dat hij tijdens coalitiebesprekingen niet de eis op tafel zou leggen dat hij “immuun” zou worden tegen vervolging.

Netanyahu: “Ze zeiden dat ik een immuniteit wet eiste, dat heb ik niet gedaan. Ze zeiden dat ik het eiste in regeerakkoorden, dat is ook niet gebeurd. Er is geen immuniteit wet nodig, want dit zijn valse onderzoeken en ik zal niet worden aangeklaagd.”

Want, zegt Netanyahu: “Het is nu duidelijk dat alle gevallen gebaseerd zijn op getuigen van de staat die in “eenzame opsluiting werden gezet en onbeschoft werden behandeld en afgeperst” – verwijzend naar rapporten dat politieonderzoekers harde ondervragingen zouden hebben uitgevoerd tegen twee getuigen van de staat om hen te overtuigen tegen de premier te getuigen.

Echter op Channel 12 ontweek Netanyahu dezelfde vraag en weigerde hierop antwoord te geven.

Op de vraag wat hij bedoelde met zijn bijna dagelijkse oproep te gaan stemmen omdat “Arabische stemmers in grote getalen zullen gaan stemmen”, zei hij dat dat verzinsels van de media waren die het land dagelijks tegen hem opzetten.

Benny Gantz. screenshot

Blue & White leider Benny Gantz zei op Channel 12 dat hij een seculaire coalitie zou willen vormen met Likoed, maar zonder Netanyahu, en Yisrael Beytenu, want “een minderheid zal niet gaat heersen over een meerderheid”, doelend op ultra orthodoxe partijen.

Liberman. screenshot

Yisrael Beytenu’s Avigdor Lieberman zei in een interview met Channel 13 dat hij “onder geen enkele voorwaarde zou proberen premier te worden onder een rotatieovereenkomst.” Een partij met minder 24 zetels (20% van de Knesset zetels). kan geen premier leveren”, aldus Lieberman.

Nitzan Horowitz, leider van het linkse democratische kamp, ​​zei dat zijn partij verwacht dat rechtse groepen zullen proberen om dinsdag de stemming te verstoren. “We zullen in duizenden stembureaus aanwezig zijn om te proberen dit te voorkomen, want er zijn aanwijzingen dat rechtse activisten dit zullen proberen”, zei Horowitz.

Ook noemde Horowitz de beslissing van Labour-leider Amir Peretz, om niet de krachten te bundelen in een alliantie van Labour en het Democratische kamp, een “historische fout”.

Ayelet Shaked. screenshot

Ayelet Shaked van de rechtse Yamina-alliantie waarschuwde kiezers dat als Netanyahu geen groot rechtsblok had om mee samen te werken na de verkiezingen, hij een regering zou vormen met Blue & White.

Ze voegde eraan toe dat Netanyahu wilde dat haar factie klein was, zodat het niet veel invloed zou hebben. “We willen in een coalitie zitten die Netanyahu in de gaten houdt,” zei ze.

Ayman Odeh, hoofd van de Joint List, een alliantie van Arabische partijen, noemde Netanyahu een “psychopaat” en hekelde de Likoed-partij voor een online chatbot van de partij die beweerde dat “de Arabieren ons allemaal willen vernietigen”. Facebook heeft donderdag de chatbot afgesloten.

Peretz van Labour-Gesher, die volgens de laatste peilingen slechts vijf zetels zou behalen, slechts één boven de kiesdrempel, zei dat als zijn partij de kiesdrempel niet haalt, Netanyahu immuniteit zou krijgen en de komende 20 jaar premier zou blijven.

Ben Gvir.screenshot

Itamar Ben Gvir van de extremist Otzma Yehudit, zei dat er een groeiende steun voor zijn partij is. “Er is geen rechtse regering zonder Otzma Yehudit”, zei hij. “Onze kiezers zullen niet stemmen op andere partijen die compromissen sluiten.”

Ben Gvir en Yamina’s Shaked hadden een lastige uitwisseling na het interview van Shaked, toen Ben Gvir op de set kwam om haar plaats in te nemen. De twee onthielden zich van handen schudden vanwege de religieuze beperkingen van Ben Gvir tegen het aanraken van vrouwen.

Shaked liep weg toen haar werd gevraagd waarom de twee partijen niet samen werkten. Ze keerde vervolgens terug en zei: “Laat ik dit voor de laatste keer zeggen: We waren in onderhandeling en voor samenwerking moeten je compromissen sluiten, dat wilde Gvir niet. Het is niet anders.”

Advertentie (4)