Laatste verkiezingspeiling: “Netanyahu dicht bij meerderheid, maar het wordt een nek-aan-nekrace”

Volgens de gisteren verschenen laatste peilingen voor de verkiezingen van komende dinsdag in Israel wordt het opnieuw een spannende verkiezings race. Na deze peilingen mogen er volgens de kieswet in Israel geen peilingen meer worden verricht.

De Likud van Netanyahu en zijn centristische rivaal Blue & White geen nek aan nek, met het rechtse blok 59 zetels en den centrum linkse blok 58 zetels.

De meeste peilingen in de afgelopen tijd hadden het rechtse blok van Netanyahu op 55 of 56 zetels, waarbij de stijging in de peilingen van vrijdag aangaf dat het momentum bij hen was in de laatste dagen voor de verkiezingen.

De moeilijkheid bij het peilen ligt in de ultra orthodoxe gemeenschap, waar peilingen moeilijk zijn te verrichten. Er wordt rekening gehouden dat daar mogelijke verrassingen vandaan kunnen komen omdat rabbijnen gewoonlijk oproepen op wie en welke partij te stemmen.

In beide enquêtes van vrijdag werd verwacht dat Likud en Blue en White elk 32 zetels zullen winnen. De twee partijen kregen ieder 35 zetels bij de verkiezingen in april.

In de peilingen van vrijdag volgde na Likud en Blue & White de Joint List, een alliantie van Arabische partijen. Channel 13 gaf de Joint List 12 zetels, twee meer dan het ontving in de Channel 12 peiling.

In de Channel 13-peiling werd voorspeld dat Yisrael Beytenu van Avigdor Liberman negen zetels en acht zetels in de Channel 12-peiling zou krijgen.

Onder de politieke bondgenoten van Netanyahu kreeg Yamina, een coalitie van nationaal-religieuze partijen, negen zetels in de Channel 13 peiling en acht in de Channel 12 peiling. United Torah Judaism ontving respectievelijk acht en zeven zetels van Channel 12 en 13, terwijl de mede ultraorthodoxe Shas-partij zeven zetels ontving van Chennel 12 en zes van Channel 13.

De peilingen gaven ook aan dat de linkse partijen steun aan het verliezen zijn. De linkse Democratic Camp-alliantie kreeg zes zetels in de Channel 12-poll en vijf van Channel 13.

Labor, die samen met de voormalige partij Gesher van MK Orly Levy-Abekasis is gegaan, kreeg vijf zetels van Channel 12 en vier from Channel 13.

Advertentie (4)