Wat schrijven de Hebreeuwsche weekend kranten in Israel vandaag?

Netanyahu en Putin, screenshot YouTube

Het is weer leuk met de peilingen : met nog een paar dagen te gaan voordat dinsdagochtend de stembureaus openen bereiken de verkiezingscampagnes hun hoogtepunt. Maar het is onduidelijk wat de uitkomst zal zijn. Wordt het resultaat hetzelfde als in april of komt er een duidelijke winnaar?

 • Een aantal peilingen die donderdag verschenen toonden allemaal aan dat zowel het rechtse-religieuze blok als het centrum linkse seculaire blok geen coalitie kunnen smeden.
 • Een peiling van het Knesset tv kanaal gaf Likud 36 zetels, veel meer dan iedere andere peiling en gaf ook de extreem rechtse party Otzma Yehudit geen schijn van kans in de Knesset te komen. Andere peilingen gaven Blue & White weer een lichte maar niet opzienbarende voorsprong.
 • Israel Hayom, het fanblad van Netanyahu, publiceerde vrijdagochtend een peiling op zijn voorpagina waarin een centrum-linkse coalitie 62 zetels zou krijgen, d.w.z. een meerderheid, vergeleken met slechts 58 voor rechts-religieuzen.
 • Men moet echter tussen de regels door lezen om te begrijpen dat deze veronderstelde meerderheid van 62 zetels niet echt nieuw is en ook niet echt mogelijk, omdat het betekent dat de Gezamenlijke Arabische Lijst samen met Yisrael Beytenu er deel van zouden uitmaken,een scenario dat ongeveer even waarschijnlijk is als dat Israël het WK voetbal zou winnen..
 • Het is niet verwonderlijk dat die krant, die wordt beschouwd als een spreekbuis voor premier Benjamin Netanyahu en zijn Likud-partij, met een dergelijk verhaal komt omdat het op die manier probeert kiezers bang te maken voor een links scenario.
 • Yossi Verter van Haaretz noemt de peilingen die geen duidelijke winnaar voorspellen een ‘slechte droom’. “De nieuwste peilingen schetsen een wanhopig beeld. Als een slechte droom die zich elke nacht opnieuw voordoet, voorspellen ze geen eenduidig besluit op 17 september. En raakt Israel diep verstrikt in een politieke en constitutionele nachtmerrie ‘, schrijft hij.
 • “Israëlische verkiezingen worden over het algemeen niet gewonnen op de dag van de verkiezingen, maar in het complexe proces van coalitievorming dat volgt. Netanyahu heeft de verkiezingen van 9 april niet gewonnen en zou het waarschijnlijk volledig hebben verloren als hij de president de opdracht tot het vormen van een coalitie had teruggeven zodat de volgende kandidaat in de rij, Gantz zou kunnen proberen een coalitie te vormen. Om dat te voorkomen, duwde hij het land naar nieuwe verkiezingen. Netanyahu noch Gantz geloven dat ze in de komende gesprekken zo’n ‘reset’-optie hebben’, schrijft Haviv Rettig Gur van de Times of Israel.

En dan is er nog extreem rechts: “Een rechtse coalitie die afhankelijk is van Otzma Yehudit zou de huidige regering doen lijken op een club van liberale linksen”, schrijft Chemi Shalev in Haaretz. “De helft helft van Israël zal het afschuwelijk vinden en alles wat overblijft van zijn steun in liberale democratische landen en kringen zou verdwijnen. Het zou op volle snelheid gaan annexeren, de Arabische minderheid van het land en de linkse dissidentie ondermijnen en alles ondermijnen wat overblijft van Israël als rechtsstaat. Het is een regering waar Netanyahu nooit van zou willen dromen, ware het niet vanwege zijn dwingende noodzaak om opnieuw premier te worden om op die manier te voorkomen dat hij voor de rechter moet verschijnen.

Gaat iedereen stemmen? Dat is de grote vraag. In Israel is verkiezingsdag een verplichte vrije dag, het is lekker weer en mogelijk dat veel mensen zullen denken “het interesseert mij niet meer”, ik ga lekker naar het strand.

 • “Dat is slecht nieuws voor de Israëlische democratie”, schrijft Amir Ben David voor The Times of Israel. “Veel Israëli’s hebben, ongeacht hun politieke overtuiging, het vertrouwen in het regeringssysteem verloren; ze waarderen carrièrepolitici niet meer, en verachten ze zelfs soms en ze geloven niet echt dat degenen die ze kiezen voor hun functie eerlijk en redelijk zullen streven om hun belangen het beste te dienen. “
 • Partijen grijpen ondertussen de angst voor lage opkomst aan om hun kiezers naar de stembus te duwen.
 • “Als de regio van Tel Aviv geen 70 procent opkomst heeft, zal Netanyahu vrijwel zeker een regering van ultra-orthodoxe en chanteurs vormen”, vertelt Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman aan Ynet.

Held van de Russen? Likud wil wel dat Russisch-sprekers naar de stembus gaan, tenminste als ze op Netanyahu gaan stemmen.

 • Premier Netanyahu maakte zijn hang voor de stemmen van de Russische sprekers in Istrael duidelijk met een korte reis naar Sochi op donderdag. Hoewel Netanyahu zei dat de reis over security onderwerpen zou zijn, was het duidelijk dat hij probeerde te laten zien hoe close hij is met de Russische president Vladimir Poetin.
 • Het enige probleem was dat Putin het spel niet mee wilde spelen. Hij liet Netanyahu eerst drie uur wachten en toen ze eenmaal bij elkaar waren kwam er geen warm woord over zijn lippen.
 • Liberman, die de Russische mentaliteit nog het best kent, verwoorde het alsvolgt. “Alles in Rusland is tot in het kleinste detail gepland. Als ze je drie uur laten wachten, is dat niet toevallig, ze begrijpen niet waarom Netanyahu kwam, wat hij van hen wil een paar dagen vóór de verkiezingen.”

Spioneren? Het verhaal van Politico dat de VS van mening is dat Israël achter afluisterapparatuur zou zitten die in de buurt van het Witte Huis is gevonden, was een welkome afleiding van al het verkiezingsnieuws.

 • In Israel zijn er maar weinigen die het verhaal geloven. De auteur van het verhaal, Daniel Lippman, werd op TV Channel 12 nieuws gezien en werd bijna ondervraagd inplaats van geïnterviewd over hoe betrouwbaar zijn bronnen zijn. (Hij gelooft hen, zei hij.)
 • Minister van Energie Yuval Steinitz zegt tegen Army Radio dat Israël op geen enkele manier de VS zou kunnen bespioneren na de Jonathan Pollard spionagezaak. “Trump begrijpt dat,” zegt hij.
 • Ronen Bergman, mogelijk de best geinformeerde persoon als het om Mossad gerelateerde zaken gaat, zegt in Yedioth Aharonot dat het verhaal moet worden gezien als anti Israel fake nieuws. Daar aan toevoegend dat hij met verschillende mensen uit de “inlichtingenwereld” had gesproken en allemaal ontkende ze dit verhaal in krachtige woorden. ” In andere gevallen in het verleden gebeurde dat niet , voegde hij er aan toe.
 • Het meest veelzeggende is misschien de verbijsterende de reactie van een inlichtingen expert die hij citeert: “hoe komt iemand op idee te denken dat Israel tot een dergelijke spionage, het is niet alleen een totale leugen, maar ook een beetje beledigend dat iemand zou denken dat we dergelijke inferieure technologie moeten gebruiken en apparaten moeten verbergen om te luisteren wat er zich in het Witte Huis afspeelt.

Advertentie (4)