Te weinig schuilkelders in noord-Israel; Patriot raketafweer batterijen geplaatst

ter illustratie Patriot system. Screenshot YouTube

De Israëlische luchtmacht heeft afgelopen woensdag in noord-Israel Patriot-raketafweergeschut geplaatst in wat wordt gezien als een extra beschermingslaag tegen een mogelijke aanval van de door Iran gesteunde Libanese terreurbeweging Hezbollah.

Het systeem voegt nog een laag toe aan de verdedigingssystemen die al in de regio zijn ingezet, zoals de Iron Dome anti-raketafweersysteem die enkele weken geleden werden geplaatst.

Een onlangs is gepubliceerd rapport door de Israel Builders Association op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, heeft alarmbellen bij ambtenaren en bewoners laten afgaan, omdat de organisatie waarschuwde dat meer dan 800.000 Israelische burgers geen schuilkelder of veilige ruimte in hun huizen hebben, meldde Ynet.

Na de Operation Protective Edge-oorlog in 2014 tegen Hamas in Gaza, gaf de regering van Netanyahu prioriteit aan het versterken van Israëlische huizen tegen raketaanvallen, zowel in het zuiden als in het noorden. Een plan om hulp te bieden voor de bouw van bom-schuilplaatsen in huizen (‘mamad’) werd ook goedgekeurd – maar er kwam niets van terecht en de plannen bleven in een bureaula.

Een jaar geleden keurde Netanyahu een 5 miljoen Israelische shekels goed voor een beveiligingsplan, maar ook hier is niets mee gebeurt.

Israëliërs in het noorden die geen toegang hebben tot schuilkelders in het geval van een raketaanval, wordt door het IDF-Home Front Command geadviseerd om op de grond te liggen en hun hoofden met hun handen af ​​te schermen.

Ondertussen blijken Hezbollah terroristen een precisie geleide raketproductie faciliteit in Libanon te hebben gebouwd, en is Iran bezig met het bouwen van een enorm militair complex dat de grootste basis in Syrië zal worden.

Advertentie (4)