UPDATE: Verkiezingsuitslag in Israel

Screenshot YouTube

Er is nog geen officiële verkiezingsuitslag bekend. De voorzitter van de Centrale Verkiezingscommissie zei in een interview van ochtend dat alle reguliere stemmen zijn geteld.

Er moeten echter nog ca. 250.000 stembiljetten worden geteld, van diplomaten, soldaten, gevangenen, gehandicapte burgers en ziekenhuispatiënten.

De officiële resultaten worden echter verschillende keren gecontroleerd, voordat ze worden gepubliceerd op de website van het verkiezingscomité, waar staat dat slechts 44,2% van de stemmen zijn geteld in tegenstelling tot onofficiële rapporten in de Hebreeuwse media, waar de gelekte cijfers van 96,9% zijn gepubliceerd.

Ondertussen is Smotrich, van de rechtse Yamina partij, kwaad op Ben Gvir, de leider van de extreem rechtse Otzma Yehudit. Deze gaf in een interview Yamina en Likoed de schuld van de nederlaag, waardoor zij geen Knesset zetels hebben gehaald.

“In een normale wereld zou de man zich schamen om zijn gezicht in het openbaar te tonen”, zegt Smotrich in een verklaring.

Likoed heeft contact gezocht met de leider van Labour, Amir Peretz, in een poging hem te overtuigen zich aan te sluiten bij een coalitie, samen met de ultraorthodoxe partijen en Yamina, meldt Haaretz.

Peretz heeft het aanbod snel afgewezen en zei dat hij alleen geïnteresseerd is in het vervangen van Netanyahu.

Het is inmiddels wel duidelijk dat Lieberman opnieuw een sleutelrol vervult en het van hem afhangt welke nieuwe regering Israel zal gaan krijgen.

Blauw & Wit wil een eenheidsregering met Likoed, Lieberman en de linkse partijen, maar zonder Netanyahu.

Lieberman wil een eenheidsregering met Likoed en Netanyahu, maar zonder de ultraorthodoxe partijen.

Wordt vervolgd.