Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten vandaag?

Premier Netanyahu. Foto Kobi Gideon /GPO

Hier gaan we weer: New York Times heeft onthulde gisteren dat Netanyahu opnieuw overweegt militaire actie te ondernemen tegen het nucleaire programma van Iran.

 • Volgens het rapport ziet Netanyahu nu een kans met de meer meegaande Amerikaanse president Donald Trump in het Oval Office, nadat zijn voorganger Obama zich luidruchtig verzette tegen een dergelijke actie.
 • “Meer dan een decennium nadat ze het onderwerp voor het eerst met Amerikaanse functionarissen aan de orde hadden gesteld, overwegen Israëlische functionarissen de mogelijkheid van een eenzijdige aanval op Iran. In tegenstelling tot Bush en Obama, is er groot vertrouwen dat Trump niet in de weg zou staan ​​’, schrijven Ronen Bergman en Mark Mazzetti.
 • “De dreiging van oorlog kan bluf zijn, of een stunt voor de verkiezingscampagne. Maar het vertegenwoordigt ook een gevaarlijke samenloop van belangen: een Amerikaanse president die vaak terughoudend is om militair geweld te gebruiken en een Israëlische premier op zoek naar onafgemaakte zaken, ”voegen ze eraan toe.
 • Als het een verkiezings bluf is, zou je verwachten het verhaal te vinden in Likud-spreekbuis Israel Hayom , maar in plaats daarvan begraaft het dagblad het verhaal onderaan pagina 9, en gaat de kop van het artikel niet over de dreiging maar gaat het eerder over informatie over de aanval die werd afgeblazen.
 • Colin Kahl, die een sleutelrol speelde bij het opstellen van het Iran-beleid van de Obama-regering, denkt ook dat de dreiging ernstig is, hoewel Netanyahu niet van plan is om de aanval te leiden: “Als de belangrijkste Pentagon-burger die het Midden-Oosten beleid overzag gedurende een groot deel van de periode waar het NYT artikel overgaat, was mijn gevoel dat Netanyahu serieus was over het aanvallen van Iran, maar zijn eigenlijke hoofddoel was om de dreiging te gebruiken om de VS ertoe te brengen het te doen. Dat blijft vandaag ook nog het geval,” zegt hij.

We waren er zooooo …… dichtbij: terwijl het artikel van de NYT alle krantenkoppen in Israel haalt, gaat het grootste gedeelte van het artikel over dicht bij een aanval op Iran Israel was in 2012. Uiteindelijk was het volgens Netanyahu niet de Amerikaanse tegenstand die hem deed besluiten het niet te doen, maar een gebrek aan steun in Israel.

 • “Als ik een meerderheid had gehad, had ik het ondubbelzinnig gedaan.,” werd Netanyahu geciteerd door de Times.
 • Voormalig Israelisch diplomaat Alon Pinkas merkt op dat het resultaat van die erkenning is dat het Likud ministers waren die de aanval tegen hielden. Niet president Shimon Peres, IDF-chef Gabi Ashkenazi of Mossad leidt Meir Dagan. Likud-ministers in het kabinet.
 • Het is het vermelden waard dat het Likud-geleide kabinet van 2012, met relatieve gematigden zoals Dan Meridor en Benny Begin, een heel ander kabinet was dan het kabinet van vandaag.
 • Een van de andere weetjes in het NYT artikel is het feit dat de VS een enorme replica van de Fordo-nucleaire site hadden gebouwd om daarop banker cluster bommen te laten vallen om te testen en dat het iedere paar weken een hoge functionaris naar Israel stuurde om te zorgen dat Israel Iran niet zou aanvallen. Ze noemden “Bibisitting”.

Bommen boven Beiroet? Israel Hayom is niet de enige krant die zich weinig bekommert om de onthulling van de New York Times, die niets meer oplevert dan een plotse plop in de Hebreeuwse media.

 • In plaats daarvan zijn de meeste Hebreeuwse nieuwsberichten over Iran gericht op de Iraanse proxy Hezbollah en de dreigingen van een derde oorlog in Libanon, na zes jaar naar verluidt alleen de groep in Syrië te hebben gebombardeerd.
 • Channel 12 nieuws meldt dat de IDF heeft besloten extra Patriot batterijen in noord-Israel te plaatsen, rekening houdend met meer geweld van de kant van Hezbollah.
 • Op de legerradio blijft minister Katz van buitenlandse zaken Hezbollah bedreigen, nu weer door te zeggen dat de Libanese infrastructuur “eraan gaat”. “Zoals het in 2006 ging, toen wij de Libanese doelen niet aanvielen en ons concentreerden op Hezbollah doelen, zal nu niet gebeuren”, zei hij. “Als Hezbollah een oorlog start zullen wij geen onderscheid meer maken”, zei hij

De prijs is verkeerd: de Israëlische media volgen ook de ondergang van de nucleaire deal en de dreiging van Teheran om weg te lopen van de Iran deal en de verrijking van uranium op te voeren.

 • In Yedioth haalt columnist Ben-Dror Yemini uit naar Frankrijk omdat het probeert een kredietlijn van $ 15 miljard aan Iran te verstrekken als onderdeel van een plan om het pact te redden.
 • Het Franse aanbod aan Iran is eigenlijk ant-Israel. Wat het op de korte termijn betekent, is een ander groen licht voor Teheran om zich langs de noordelijke as te blijven verschansen, en dat betekent meer bases in Syrië en Irak, meer hulp voor Hezbollah en [meer] geld voor Qassem Soleimani. “

London calling: een bliksemreis door Netanyahu naar Londen om Boris Johnson te ontmoeten, wordt ook door een veiligheidslens gezien.

 • Army Radio merkt op dat luchtmachtchef Amikam Norkin en operationeel hoofd Aharon Halija ook mee zijn en het een “security reis”noemden.
 • In Londen ontmoeten ze de Amerikaanse Chief Defensie Mark Esper. Haaretz merkt op dat terwijl de gesprekken met Johnson zich zullen richten op Iran, de gesprekken met Esper zich zullen richten op de “veiligheidsbehoeften” van Israël.
 • Wat is het verschil? “De afgelopen weken zijn er intensieve gesprekken geweest tussen enkele adviseurs van Netanyahu en mensen in de buurt van de Amerikaanse president Donald Trump over een mogelijke verklaring van de Amerikaanse president, waarin hij zich zou kunnen verbinden om Israël in de toekomst te beschermen tegen elke existentiële bedreiging”.
 • Yedioth Ahronoth noemt het bezoekdeel een “diplomatieke blitz”, en beschrijft als iets wat tijdens een verkiezingscampagne routine is geworden voor Netanyahu. Als je naast de wiebelige Johnson staat, kan Netanyahu er uitzien als een beeld van standvastige stabiliteit.

Wegwezen verdomde extremist: Likud heeft Itamar Ben Gvir van Otzma Yehudit gekozen als zijn vijand “van de dag” nadat hij aanbiedingen om uit de verkiezingsrace te stappen in ruil voor van alles en nog wat, afwees.

 • Hij verbrandt twee stoelen,” leest een voorpagina kop in Israel Hayom, verwijzend naar de stemmen die Otzma zal krijgen in plaats van Yamina of Likud, die dan in de prullenbak zullen worden gegooid gezien het waarschijnlijke scenario dat de partij de 3,25% Knesset kiesdrempel mogelijk niet zal halen.
 • Netanyahu’s strijd voor extreem rechtse stemmen bleek gisteren duidelijk tijdens zijn bezoek aan Hebron waar hij verklaarde dat de stad “voor altijd een Joodse stad zal blijven”.
 • Otzma Yehudit maakte van de gelegenheid gebruik een advertentie campagne blitz te beginnen door de hele route naar Hebron vol te hangen met posters waarop Netanyahu en Ben Gvir samen stonden met de tekst ‘Love Netanyahu, stem op Ben Gvir’, meldt Radio Kol Hai en noemt het een ‘verrassing’ voor Netanyahu.
 • Tegen deze achtergrond schrijft Shalom Yerushalmi in de Times of Israel “Netanyahu daadwerkelijk heeft besloten om Ben Gvir te helpen de kiesdrempel te halen door stemmen van Yamina te stelen,dit allemaal op aandringen van Sarah Netanyahu”.
Advertentie (4)