Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten vandaag?

Netanyahu tojdens presentatie Iraanse sit.Screenshot YouTube

Welke camera wet? Net als soms bij een uurwerk gebeurt, zijn de Israëlische media gestopt met de non-stop verslaggeving van wetgeving die partijmedewerkers wilde laten filmen in stembureaus – Zoals de Likud-functionarissen deden bij Arabische stemhokjes tijdens de laatste verkiezingen – nadat het wetsvoorstel niet door de Knesset commissie kwam. Het nieuwe nieuws is de informatie van premier Benjamin Netanyahu over een geheime nucleaire faciliteit in centraal Iran, waarin zegt hij, Teheran experimenten heeft uitgevoerd voor het vervaardigen van kernwapens.

 • De onthulling, zegt Netanyahu, werd mede mogelijk gemaakt door de Israëlische inval in een magazijn in Teheran vorig jaar waarin de geheime nucleaire wapensarchieven van Iran zijn ondergebracht en waaruit de Israelische geheime dienst 100.000 documenten meenam .
 • Analist Ehud Ya’ari van Channel 12-nieuws zegt dat de site in de buurt lag van een van de grootste luchtverdedigingsfaciliteiten die Iran de afgelopen zeven jaar heeft gebouwd, en niet ver van de uraniumverrijkingsinstallatie van Iran in Natanz en een fabriek voor “yellow cake” productie (ook wel urania genoemd) in Isfahan.
 • In een reactie beschuldigt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif, Netanyahu ervan oorlog te hebben gezocht met zijn land, waarbij hij tweette dat “de bezitter van ECHTE kernwapens klaagt over een allang gesloopte site in Iran.”

Verkeerde timing: Alsof rivaliserende partijen Netanyahu niet al achterna zouden gaan omdat ze blijkbaar probeerden het politieke verhaal te veranderen na het tegenhouden van zijn camera wet gaf de premier zijn tegenstanders een extra reden om aan te nemen dat de onthulling politiek gemotiveerd was.

 • Terwijl Netanyahu de kamer in het ministerie van Buitenlandse Zaken van Jeruzalem verliet en weigerde vragen van verslaggevers te beantwoorden, wees hij naar de foto’s van de Iraanse wapenlocatie die naast hem verscheen en grapte dat “het belangrijk is dat er overal camera’s zijn”.
 • Reagerend op kritiek dat hij het bestaan van de derde nucleaire faciliteit in Iran een week voor de verkiezingen om politieke redenen had onthuld, zegt een “diplomatieke bron” (lees: Netanyahu-woordvoerder) dat ambtenaren op professioneel niveau de aanbeveling hadden om de informatie onmiddellijk te onthullen, volgend op persconferentie van maandag door het hoofd van de IAEA.
 • Maar de rivalen van de premier, zoals de leider van Blue and White Benny Gantz, accepteerden zijn uitleg niet: “Het gebruik van gevoelige beveiligingsinformatie voor verkiezingspropaganda door Netanyahu toont zijn gebrekkige oordeel. Zelfs in zijn laatste dagen als premier bekommert Netanyahu zich alleen om Netanyahu. ‘
 • Raphael Ahren van The Times of Israel’s gaat in op de vage uitspraak van Netanyahu over experimenten op de Abadeh-site om nucleaire wapens te ontwikkelen.
 • “Maar wat voor experimenten? Netanyahu heeft niet daar over gezegd. Heeft op de site, die de Iraniërs inmiddels zouden hebben vernietigd toen ze ontdekten dat Israël het had ontdekt, echte nucleaire tests plaats gevonden? Onwaarschijnlijk, maar nogmaals niet gespecificeerd. Hebben wetenschappers nucleaire kettingreacties op computers gesimuleerd? Behandelden ze verrijkt uranium of plutonium? We weten het gewoon niet, ‘schrijft Ahren.
 • Hij wijst er ook op dat de verklaring van Netanyahu live werd uitgezonden op zijn verschillende sociale media-accounts, met het logo van zijn Likud-partij in de rechterbovenhoek van het scherm, wat verder het vermoeden vergrootte dat de aankondiging niets meer was dan een verkiezingsstunt.
 • Amos Harel van Haaretz beweert dat “er een vleugje manipulatie is” in de manier waarop Netanyahu de openbaring presenteerde. “In tegenstelling tot wat je uit zijn opmerkingen zou kunnen begrijpen, was dit een Iraanse overtreding uit de periode vóór de nucleaire overeenkomst, die in januari 2014 van kracht werd.”

Ik dacht dat ik je beste vriend was: De timing van de presentatie van Netanyahu kan ook te maken hebben met een schijnbaar naderende toenadering tussen Iran en de Verenigde Staten, omdat de Amerikaanse president Donald Trump geneigd lijkt zijn zijn Iraanse tegenhanger, Hassan Rouhani, te ontmoeten.

 • Noa Landau van Haaretz speculeert dat een sit-down van Trump-Rouhani allesbehalve een uitgemaakte zaak is en dat Netanyahu alleen nog maar van onderwerp moet veranderen en hopen dat de ontmoeting niet plaatsvindt vóór de verkiezingen van volgende week.
 • Ze beweert dat het onvoorspelbare gedrag van Trump niets nieuws is voor Netanyahu. “De Israëlische lobby in Washington fluistert al lang over de groeiende angst voor Trump’s scherpe en oncontroleerbare gebaren.” Het eerste voorbeeld hiervan was Trump’s verzoek in 2017 van Netanyahu om “af te zien” van bouwen van en in nederzettingen gevolgd door zijn verklaring uit het niets vorig jaar dat hij de tweestatenoplossing het beste vindt.
 • Trump zal uiteindelijk doen wat in overeenstemming is met zijn ‘America first’-agenda, stelt Landau. “En wat hij denkt dat goed is voor Amerika … in tegenstelling tot de mening van zijn vriend Netanyahu, zijn directe onderhandelingen. Zelfs met vijanden, zelfs zonder randvoorwaarden. Hij ziet het niet als een zwakte en is niet bang om handen te schudden. Voor dit gevaar zal geen enkele Iran-gerelateerde diavoorstelling Netanyahu redden.”

Kahanisten in de Knesset: Een peiling van publieke omroep KAN die vandaag een week voor de verkiezingen is gepubliceerd, toont aan dat de rechts extremistische Otzma Yehudit-partij de kiesdrempel overschrijdt en vier zetels behaalt – de vierde peiling in de afgelopen dagen die een dergelijk resultaat voorspelt.

 • Netanyahu raakt steeds meer overtuigd van het politieke gewicht van de leider van deze extreem rechtse partij, Itamar Ben Gvir. Het “fanblad” van de premier, Israel Hayom, meldt dat de premier overweegt zijn aanvallen op Otzma Yehudit te stoppen, omdat hij erkent dat het toch misschien wel in de Knesset zou kunnen komen, ondanks Likuds beweringen dat een dergelijk scenario onmogelijk is. Die extra vier mandaten zouden zeker van pas komen voor Netanyahu, met zowat elke peiling die suggereert dat hij het moeilijk zal hebben om een rechtse coalitie van 61 zetels bijeen te schrapen, zelfs als hij het mandaat van de president krijgt om de volgende regering te vormen.