Netanyahu: “Jordaanvallei wordt geannexeerd als ik herkozen wordt”

Netanyahu tijdens zijn persconferentie. Screenshot YouTube

De door premier Netanyahu eerder aangekondigde “dramatische mededeling” blijkt te gaan over annexatie van de Jordaanvallei, de strook tussen de Palestijnse gebieden en de grens met Jordanië, lopend zuidelijk van het Meer van Tiberias tot de Dode Zee. Zowel de Jordaanvallei als de Golan Hoogvlakte zijn cruciaal voor de verdediging van de Staat Israel.

Premier Benjamin Netanyahu: “Als u mij kiest, heb ik al een toezegging van de president van de Verenigde Staten om de soevereiniteit van Israël over de Jordaanvallei te erkennen.”

“Na het openbaar worden van het vredesplan van president Trump, zal ik verder werken aan annexatie van alle Westbank settlements, zei Netanyahu, eraan toevoegend “maar dan moet u mij wel opnieuw kiezen”.

“Dit is een democratie. Ik doe niets zonder een duidelijk mandaat. Dus ik vraag om een ​​mandaat om dit te doen met een brede consensus, om eindelijk de permanente grenzen van Israël te definiëren, en ik beloof dat Judea en Samaria niet Gaza zullen worden.”

Hij waarschuwde dat als hij de verkiezingen niet zou winnen, Blue & White oppositieleiders Benny Gantz en Yair Lapid dergelijke stappen niet zouden zetten en het plan van de Trump-administratie niet zouden kunnen afhandelen.

Zowel Gantz als Lapid hebben in het verleden altijd gezegd dat ze van plan zijn de Jordaanvallei voor altijd te behouden.

Het is niet de eerste keer dat Netanyahu belooft de Israëlische soevereiniteit over delen van de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. Slechts twee dagen voor de vorige verkiezingen in april zei Netanyahu dat hij zal verhuizen naar de Westelijke Jordaanoever als herkozen wordt als premier.

Opeenvolgende Israëlische regeringen beweren al lang dat ze nooit de controle over de Jordaanvallei zullen opgeven – de grens tussen Israël en Jordanië. Beide leiders van de twee grote partijen die deelnemen aan deze verkiezingen – Netanyahu en Benny Gant – hebben gezegd dat de Jordaanvallei altijd een deel van Israël zal blijven.

Iedereen in Israel wist al voor de toespraak van Netanyahu begon waar het over zou gaan. Het PR-bedrijf dat werkt voor Jordan Valley Regional Council, voorzitter David Elhayani van Pe’er & Levin PR, had rond 17.00 uur Israelische tijd een persverklaring doen uitgaan waarin Elhayani overvloedig Netanyahu prijst voor de stappen naar annexatie van de Jordaanvallei.

“Na 11 jaar als hoofd van de Council te hebben gediend, die vervuld waren van angst voor de toekomst van de Vallei, is dit één van de belangrijkste en meest opwindende momenten die ik heb meegemaakt”, aldus Elhayani in de persverklaring, waarin hij Netanyahu uitvoerig bedankt voor zijn inspanningen de annexatie nu mogelijk te maken.

Onmiddellijk na Netanyu’s mededeling kwamen reacties van oppositiepartijen. Zo noemde Ehud Barak, van de linkse oppositie, het bericht van Netanyahu “fake news”. Avigdor Lieberman reageerde met de tekst “dramatische verklaring”, vervolgd met twee lachende emoticon.

Waarom is de Jordaanvallei cruciaal voor de veiligheid van de Staat Israel?

Advertentie (4)