Wie is Avigdor Lieberman? Van nachtclub uitsmijter tot grootste rivaal van Netanyahu

Avigdor Lieberman. Screenshot: YouTube

Wie is Avigdor Lieberman? Een voormalig nachtclub uitsmijter, populist, hechte bondgenoot van Netanyahu en nu één van zijn grootste rivalen. Het onderstaande maakt het u duidelijk.

Avigdor Lieberman (61) werd geboren in de voormalige Sovjetrepubliek Moldavië en emigreerde in 1978 als 20-jarige jongen naar Israël. Ondanks dat hij al 41 jaar in Israel woont, heeft hij nog steeds een zwaar Russisch accent wanneer hij Hebreeuws spreekt.

Na aankomst in Israel werkte Lieberman, die afgestudeerd is in de sociale wetenschappen, een tijdje als uitsmijter voor een nachtclub en voltooide zijn militaire dienst.

Netanyahu en Lieberman, januari 1996. Foto: Yaakov Sa’ar (GPO)

Lieberman startte zijn politieke carrière in de rangen van de Likoed partij en werd uiteindelijk chief of staff van Netanyahu, toen Bibi van 1996 tot 1999 premier was van Israel.

Daarna richtte hij in 1999 de nationalistische partij Yisrael Beiteinu (Israel ons Huis) op, met de steun van veel van de meer dan een miljoen Joden die vanuit de voormalige Sovjet-Unie naar Israël emigreerden, een electorale basis die sindsdien aanzienlijk is uitgebreid.

In de loop der jaren heeft Lieberman verschillende portefeuilles gehad, waaronder minister van Buitenlandse Zaken van 2009 tot 2012, en vervolgens van 2013 tot 2015.

Als Israel’s top diplomaat was hij de vloek van de Europese Unie, die hij ervan beschuldigde een pro-Palestijns beleid te voeren, die vijandig is tegenover Israel.

In 2012 verliet hij de regering toen hij van corruptie werd beschuldigd, waardoor zijn imago werd aangetast. Er waren echter geen bewijzen daarvoor, waarop hij werd vrijgesproken van alle aanklachten. Een jaar later keerde hij terug in de politiek.

In november 2018 nam hij ontslag als minister van Defensie omdat hij het niet eens was met de staakt-het-vuren deal die Netanyahu met Hamas overeenkwam. Hij beschouwde dat als een “capitulatie voor terreur.”

Bij de verkieizingen in april dit jaar won zijn partij vijf zetels, maar de seculiere nationalist Lieberman weigerde zitting te nemen in een coalitie onder Netanyahu, tenzij de potentiële ultraorthodoxe partners instemden met wetgeving over verplichte militaire dienst. Waar Joodse Israeli’s verplicht het leger moeten dienen, gelden voor ultraorthodoxen Joden uitzonderingen om religieuze studies te kunnen volgen.

Lieberman staat bekend om zijn controversiële uitspraken. In 2001 “pleitte” hij voor het bombarderen van de Aswan-dam in Egypte en beschuldigde hij de Arabische buurman, waarmee Israël een vredesverdrag heeft gesloten, van het steunen van een Palestijnse opstand.

In 2014 noemde hij de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas een ‘diplomatieke terrorist’.

Het jaar daarop zei Lieberman dat Israëlische Arabieren die ontrouw zijn aan de staat Israel “het verdienen dat hun hoofden met een bijl worden afgehakt”. In 2016 beschuldigde hij sommige Arabische leden van Knesset ervan “vertegenwoordigers van terroristische organisaties” te zijn.

Voordat hij minister van Defensie werd, zei hij tegen Hamas-leider Ismail Haniyeh: “Je hebt 48 uur om twee gedetineerde Israëlische burgers en de twee lichamen van soldaten te overhandigen (gedood in een oorlog van 2014). Of je wordt geneutraliseerd.”

Lieberman, die in Nokdim woont, een nederzetting in de buurt van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, zegt dat hij ondanks dat hij vrede met de Palestijnen onrealistisch acht, bereid is het te proberen.

De laatste peilingen voorspellen dat zijn partij 10 zetels van de 120 Knesset zetels zou winnen. Hetgeen opnieuw betekent dat Netanyahu Lieberman nodig heeft om een ​​rechtse coalitie te vormen. Uit uitlatingen van Lieberman blijkt echter dat hij zijn standpunten over dienstplicht voor ultraorthodoxen niet heeft gewijzigd.