Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Foto : Haim Zach / GPO

De resultaten van de verkiezingen tonen aan dat het vormen van een regeringscoalitie niet makkelijk zal zijn en niemand weet of er een einde komt aan de heerschappij van Netanyahu.

Het enige dat we weten, is dat we niets weten: na drie maanden campagne voeren, een verkiezingsdag, enkele weken mislukte coalitiegesprekken, nog drie maanden campagne voeren en nog een verkiezingsdag, zijn Israëli’s woensdagochtend wakker geworden in de wetenschap dat ze nog steeds niet weten wie de regering van het land gaat leiden.

 • De gedrukte media, de radio en tv, online media, sociale media, geen mens die weet wie de nieuwe leider wordt en wat voor regering er komt.
 • Maar ze blijven proberen te begrijpen in wat voor rotzooi het land zich nog steeds in bevindt. Iedereen heeft een mening over waar de dingen heen gaan en zeldzaam zijn de experts die durven toe te zeggen “Ik heb geen idee”.
 • “Government moeras,” luidt de kop van de massamedia krant Yedioth Ahronoth, met een zelfvoldane uitziende Avigdor Liberman tussen Benjamin Netanyahu en Benny Gantz.
 • En daar staat de kingmaker weer als een ongemakkelijk derde wiel op de cover van Maariv, waardoor de headline luidt ‘geen beslissing’ .

Tot ziens Bibi? We weten met zekerheid dat Ajax veel wedstrijden zal gaan winnen dit jaar dan dat Likud of Blue & White 61 Knesset zetels krijgen zonder hulp van een rivaal (of we zijn er in ieder geval vrij zeker van), en dat lijkt slecht nieuw voor Netanyahu.

 • Netanyahu is verre van een meerderheid, Liberman is opnieuw de Kingmaker”, kraait Haaretz op de voorpagina.
 • Het leger van commentatoren van de krant kan hun vreugde nauwelijks verbergen: “Het onvoorstelbare kan zijn gebeurd bij de Israëlische verkiezingen van vanavond. Op basis van de eerste exit-peilingen is de leeftijd van Benjamin Netanyahu mogelijk ten einde ”, schrijft Chemi Shalev.
 • “Netanyahu zocht een duidelijk mandaat van de kiezers en kreeg het niet. Politici begrijpen dit, evenals de leiders van de wereldmachten, de procureur-generaal en de defensiechefs van Israël. Iedereen heeft zijn zwakte opgemerkt en zal dienovereenkomstig reageren ”, schrijft de redacteur van de krant, Aluf Benn . “Op dinsdag had de goochelaar geen konijnen meer.”
 • Maar op Twitter zegt activist Mairav ​​Zonszein dat “Haaretz al krantenkoppen geeft dat het voorbij is voor Netanyahu, maar terwijl Israeliërs wakker worden, is er absoluut geen manier om te weten of Netanyahu al dan niet premier is, of welke regering constellatie wordt gevormd.”
 • De peilingen ‘suggereerden dat de Israëlische politiek na tien jaar van Netanyahu’s heerschappij wijd opengegooid is ‘, schrijft David Horovitz van de Times of Israel.
 • “Hoewel de resultaten niet garanderen dat Gantz de volgende premier zal zijn, gaven ze aan dat Netanyahu, die het land meer dan tien jaar heeft geleid, problemen zou kunnen hebben om de baan vast te houden”, schrijft de Associate Press.
 • “Hoe je het ook bekijkt – als de exit-polls kloppen – bevindt Bibi zich niet in een geweldige positie. Bibi is echter een doortrapte politicus en je zou hem nooit voorbijgaan om uit een situatie te geraken, ” vertelt strateeg Simon Davies tegen Bloomberg.

Feestmensen: Het gevoel dat het allemaal voorbij was doordrong een vroege ochtend Likud-rally, waar een moe ogende Netanyahu worstelde om gehoord te worden , meldt Raoul Wootliff van Times of Israel.

 • AFP beschrijft de minder dan joviale sfeer op Likuds ‘overwinningsfeest’. Likud leden werden pas na 23.00 uur, een uur na de eerste exit-peilingen, toegelaten tot het gebouw. Die resultaten – die niet aan de verwachtingen van Netanyahu voldeden – werden niet op de schermen getoond. Sommigen gingen uitgeput zitten en controleerden hun telefoons, verkiezingsborden met de tekst ‘Netanyahu sterk rechts’ werden weggegooid in lege stoelen terwijl dansmuziek speelde. ‘
 • The Guardian merkt op dat “Netanyahu, die een vijfde ambtstermijn probeert te winnen, er somber uitzag en hees klonk toen hij gisteravond probeerde zijn supporters in Tel Aviv te verzamelen. Gantz straalde daarentegen met vertrouwen toen hij activisten vertelde dat hij hoopte ‘een brede eenheidsregering’ te vormen. ‘

Loskoppeling van eenheid: vasthoudend aan hoop, lijken de aanhangers van Netanyahu te zijn verschoven van het afwijzen van een eenheidsregering naar het verwelkomen ervan als de laatste toevlucht van Likud.

 • Eenheid” leest een kop boven aan Israël Hayom, waar het woord eens zo vies was als “links”.
 • Verslaggever Mati Tuchfeld gaat nog verder en schrijft dat “nieuwe verkiezingen, of eenheid, met of zonder een rotatie, zeker op tafel ligt na de resultaten.”
 • Likud Knesset lid MIki Zohar vertelt Army Radio dat een rotatie uitgesloten is, maar sluit een eenheidsregering niet uit.
 • “Netanyahu en Gantz wezen beide op het doel: eenheid”, luidt een kop in de naar rechts neigende Makor Rishon.
 • Channel 13’s Sefi Ovadia merkt op dat Netanyahu zelf en anderen dicht bij hem hun toon richting hun potentiële partners snel hebben verzacht.

Kingmaker voor een dag: eenheid is toevallig de droom van Avigdor Lieberman, die over de hele linie tot koning wordt gekroond voor het afdwingen van nieuwe verkiezingen in april en naar buiten komt ruikend naar Moldavische kool.

 • “De duidelijkste winnaar op dinsdag, volgens exitpeilingen, was de heer Lieberman, de oude Netanyahu-bondgenoot die aartsvijand werd en een ultra-nationalistische seculiere partij leidt”, schrijft de New York Times.
 • “Lieberman is niet alleen de winnaar van de verkiezingen, hij is degene die de samenstelling van de volgende regering zal bepalen”, schrijft Sima Kadmon in Yedioth.
 • Zijn seculiere agenda en openhartige toespraak – afgeleverd in een langzaam monotoon Russisch accent – heeft hem een ​​onwaarschijnlijke redder gemaakt voor diegenen die Netanyahu’s door corruptie besmette, tien jaar durende greep op macht beu zijn. Dat is ondanks het feit dat Lieberman zelf een langdurig corruptieschandaal heeft overleefd, ‘merkt de AP op.
Advertentie (4)