Yair Lapid houdt zijn belofte en zal niet in eenheidsregering zitting nemen.

Yair Lapid. Foto Yesh Atid

Yair Lapid, de tweede man na Blue & White leider Benny Gantz, weigert toe te treden tot een toekomstige eenheidsregering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu, zeiden bronnen van binnen de partij dinsdag.

Hij komt hiermee zijn tijdens verkiezingscampagne uitgesproken belofte na niet in een regering met Netanyahu zitting te nemen.

Daarnaast vertelden hoge functionarissen die betrokken waren bij de onderhandelingen over een eenheidsregering tussen de twee partijen dat tijdens gesprekken dinsdagavond de vertegenwoordigers van Blue & White leider Benny Gantz aankondigden dat ze niet zullen dienen onder een premier die is aangeklaagd wegens corruptie en fraude, in een verwijzing naar Netanyahu.

Blue & White zegt zo te willen voorkomen dat Netanyahu premier wordt en kort daarna wordt aangeklaagd.

Een alternatief zou zijn dat Netanyahu als eerst als premier gaat functioneren maar aftreedt op het moment dat hij officieel wordt aangeklaagd, waarna Gantz hem automatisch zal vervangen, ook als dat eerder is dan de afgesproken periode.

“Een ding dat naar voren kwam tijdens de gesprekken tussen Blauw en Wit en Likud is onze ondubbelzinnige oppositie tegen elke inbreuk op de rechtsstaat en de weigering om in een regering te zitten met een premier die is aangeklaagd, zoals wij hebben beloofd tijdens de verkiezingscampagne,” zei de bron tegen Ynet.

Onderhandelingsteams namens beide partijen kwamen vroeg op woensdag bijeen in Ramat Gan, met vertegenwoordigers van beide partijen die zeggen dat het belangrijkste probleem op dit moment de wens van Likud is om het hele rechtse blok in een toekomstige regering te vertegenwoordigen, terwijl Blue & White wil onderhandelen zonder voorwaarden vooraf.

Wordt vervolgd dus.

Advertentie (4)