Alle luchtverdedigingssystemen in Israël in opperste staat van alertheid wegens angst aanval Iran

David’s sling. Foto IDF

Enkele dagen nadat premier Netanyahu de Islamitische Republiek ervan beschuldigde Israël vanuit Jemen te willen aanvallen, zegt de baas van de Israëlische luchtmacht (IAF) dat het steeds uitdagender wordt om vijandelijke raketten te kunnen onderscheppen.

De Israëlische luchtmacht-chef Amikam Norkin zei woensdag dat het netwerk van Israëlische luchtverdedigingssystemen van het leger in hoogste staat van alertheid is gebracht vanwege een algemene dreiging van een aanval door Iran.

In de afgelopen weken nam binnen het Israelische het leger steeds meer het geloof aan dat Teheran van plan is om wraak te nemen op de reguliere luchtaanvallen van Israël tegen zijn troepen en proxies in de regio, aldus TOI.

De Israel Defense Forces (IDF) gaat er nu vanuit dat dit de vorm kan aannemen van een grootschalige aanval met kruisraketten en drones, vergelijkbaar met de aanval op de Aramco-petroleumfabriek in Saudi-Arabië, die wordt toegeschreven aan Iran.

“Tijdens een diploma-uitreiking voor officieren van Israel’s luchtverdedigingssystemen zei Norkin woensdagavond dat de Arrow, Patriot, David’s Sling en Iron Dome-batterijen in opperste staat van alertheid zijn gebracht”.

De luchtmacht-chef verwees naar elk van de afzonderlijke luchtverdedigingssystemen van het leger, de Arrow- en Patriot-systemen, die zijn ontworpen om inkomende lange-afstand raketten en vliegtuigen te vernietigen, tot de Mid-range David’s Sling en het Iron Dome-systeem, dat korte afstandsraketten en kleine drones kan neerschieten. “De uitdaging van luchtverdediging is ingewikkelder geworden. Daarom nemen nu ook andere systemen deel aan de luchtverdediging tegen aanvalsdrones en kruisraketten”.

In tegenstelling tot ballistische raketten, die meestal met een hoge boog naar het doel vliegen, vliegen kruisraketten en drones op lage hoogte. Hierdoor zijn ze moeilijker te detecteren en te onderscheppen.

Er wordt vanuit gegaan dat Iran van plan is Israël vanuit Jemen aan te vallen, wat het onderscheppen van een dergelijke aanval moeilijker zou kunnen maken, omdat de luchtafweer van de IDF op middellange en lange afstand beter gepositioneerd is om inkomende aanvallen vanuit het noorden van Israël neer te schieten dan vanuit het zuiden.

Advertentie (4)