Benny Gantz: “Als ik premier ben omarm ik alle stromen van het Jodendom”

Benny Gantz. Screenshot YouTube

Blauw & Wit-leider Benny Gantz kondigde dinsdag aan dat hij alle stromen van het Jodendom zal omarmen als hij premier zal worden.

“Wanneer ik de premier van Israël zal zijn, zal ik alle stromen van het Jodendom omarmen. Wij maken deel uit van een inspirerend, kleurrijk mozaïek van culturen en tradities. Ik zal dit pluralisme koesteren”, zei Gantz terwijl hij joodse leiders van over de hele wereld toesprak, die de jaarlijkse vergadering van het Raad van Bestuur van het Joods Agentschap voor Israël bijwonen.

Gantz zei dat hij ook zal aandringen op de uitvoering van de Klaagmuur overeenkomst, een compromis bereikt tussen orthodox en niet-orthodox Joodse groepen, volgens welke het niet-orthodoxe “gemengde” gebedsgebied waar mannen en vrouwen gezamenlijk kunnen bidden, zou worden uitgebreid naar het zuidelijke deel van de Klaagmuur.

“Ik zal de implementatie van de Klaagmuur overeenkomst bevorderen. Elke keer als ik naar de Klaagmuur ga, kijk ik naar de zee van stenen – de verschillende maten en vormen – zoals de stromen die we in het jodendom hebben. Ik zeg u vandaag dat de Klaagmuur lang genoeg is voor iedereen”, aldus de voormalige IDF-chef.

Gantz benadrukte de noodzaak van eenheid onder het Joodse volk in een tijd van toenemend wereldwijd antisemitisme. Ook sprak hij over zijn missie om een ​​derde verkiezing te vermijden en een eenheidsregering te vormen.

“Israël heeft een stabiele, verantwoordelijke en pragmatische regering nodig. Een brede liberale eenheidsregering, die ik wilde instellen vanaf het moment dat ik minder dan een jaar geleden de politiek in ging. Dit is de regering waar de mensen voor hebben gekozen en die ze nodig hebben”.

“De verdeelde dialoog scheurt onze sterke natie uiteen. Het kan politieke doelen dienen, maar versnippert het weefsel dat ons vasthoudt. De kloof tussen rechts en links, tussen seculier en orthodox, tussen de “haves en de have-nots”, tussen joden en niet-joden, is steeds groter geworden.”

Op dit moment erkent de staat Israël officieel geen andere groepen van het Jodendom behalve het orthodoxe Jodendom – wat betekent dat bekering tot jodendom, huwelijk en andere verschillende religieuze praktijken via de verschillende stromen van het jodendom, zoals het liberale en conservatieve Jodendom, ook niet worden erkend door de staat.

Advertentie (4)