Labour-leider Peretz mag niet spreken tijdens herdenking moord op Rabin

Amir Peretz. Foto Facebook

Labour-leider Amir Peretz zal niet spreken tijdens de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst in Tel Aviv van de moord op premier Yitzhak Rabin, ondanks een verzoek van hem hiertoe, zo meldt de Times of Israel.

Rabin – die destijds Labour-leider was – werd op 4 november 1995 vermoord door de joodse extremist Yigal Amir, die tegen de Oslo-akkoorden en de overdracht van de controle over delen van de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) aan de Palestijnen, die onderdeel waren van de ‘historische’ vredesovereenkomst.

De herdenkingsbijeenkomst op het Rabin Square in Tel Aviv, de plaats van de moord op de premier, trekt elk jaar tienduizenden mensen.

Peretz heeft gevraagd om te spreken, maar de organisatoren weigerden en zeiden dat alleen Benny Gantz zal spreken, meldde Channel 12 dinsdag.

Benny Gantz, de leider van Blauw & Wit en kandidaat-premier, werd vorige week aangekondigd als de belangrijkste spreker tijdens de herdenkingsbijeenkomst, die voor de 24ste keer wordt gehouden op 2 november aanstaande.

De organisatoren zeiden dat Benny Gantz het huidige boegbeeld is dat vrede en eenheid vertegenwoordigt. Gantz werd in september gekozen als de belangrijkste vertegenwoordiger van het centrum-linkse blok en is momenteel belast met het vormen van de volgende coalitie.

De organisatoren hebben naar verluidt betoogd dat als Peretz de menigte zou toespreken, andere prominente linkse politici zoals Nitzan Horowitz (leider van het democratisch kamp) en Ayman Odeh (partijleider van de Joint Arab List), soortgelijke verzoeken zouden indienen.

Terwijl Peretz – een veteraan Knesset-lid voor Labour die parlementslid was toen Rabin werd vermoord en eerder dit jaar tot partijleider werd gekozen – formeel dezelfde partij leidt die Rabin in 1995 leidde, is het verschil in status opvallend.

Naar verluidt beweert Labour, met op dit moment slechts vijf Knesset zetels, waar het ooit de grootste partij in Israel was, dat de weigering om Peretz te laten spreken de erfenis van Rabin aantast. Ze zeggen dat Rabin is vermoord vanwege het beleid dat hij heeft gevoerd als Labour-leider, en dat het een kwestie van principe is in plaats van ego. Ze beweren dat Rabin slechts één partij leidde tijdens zijn politieke carrière en dat er geen reden is om Labour over te slaan, zelfs als het moeilijke tijden doormaakt.

Advertentie (4)