Dubbele operatie redt leven van ongeboren baby en bevrijdt de moeder van hersentumor

De moeder. Foto: Hadassa ziekenhuis

Toen ze zes maanden zwanger was, realiseerde een 28-jarige aankomende Israëlische moeder dat er iets mis was. Eerst dacht ze dat haar telefoon kapot was; ze kon niets horen met haar rechteroor. Maar toen ze van oor wisselde, was de telefoon in orde. Kort daarna kreeg ze vreselijke hoofdpijn en ging ze naar een ziekenhuis in de buurt van haar huis in de omgeving van Tel Aviv.

“Mijn leven stond op zijn kop toen de CT-resultaten doorkwamen,” zei ze. “De artsen vertelden me dat ik een tumor in mijn hoofd had, een meningioom. en het drukte tegen mijn hersenstam, zo meldt Arutz Sheva.

Na twee weken van onderzoeken stuurden de artsen haar naar huis en vertelden haar dat ze onmiddellijk na de geboorte een operatie zou moeten ondergaan.

Maar haar symptomen werden alleen maar erger. Toen ze 28 weken zwanger was, was ze duizelig en was haar zicht wazig. Artsen brachten haar onmiddellijk over naar het Hadassah Ein Kerem ziekenhuis in Jeruzalem omdat alleen de neurochirurgen van Hadassah haar zouden kunnen behandelen.

“Vanwege de hormonen in haar systeem tijdens de zwangerschap groeide de tumor snel en konden we niet wachten tot de geboorte om de moeder te opereren, omdat de druk op de hersenen en de hersenstam onherstelbare schade aan haar gezichtsvermogen en gehoor had kunnen veroorzaken en zelfs het leven van de foetus in gevaar kon komen , ‘zei senior Hadassah neurochirurg Dr. Emil Margolin.

Hadassah riep een team van neurochirurgen, anesthesiologen, gynaecologen en neonatologen samen onder leiding van hoofd van de neurochirurg prof. Yigal Shoshan.

“Het verwijderen van de tumor tijdens de zwangerschap kon overmatig bloeden veroorzaken door de verhoogde bloedstroom van de moeder,” verklaarde Dr. Margolin. “Anderzijds brengt vroeggeboorte risico’s en mogelijke complicaties voor de pasgeborene met zich mee.”

Er werd besloten een keizersnede uit te voeren in week 30 en de moeder te onderzoeken om de tumor 10 dagen later te verwijderen.

Hadassah-personeel hielden ondertussen de moeder en de foetus 24 uur per dag in de gaten.

Gynaecoloog Dr. Doron Kabiri deed de keizersnede, samen met anesthesist Dr. Felix Zibislawski.

Tien dagen later werd ook de tumor succesvol verwijderd door dr. Margolin, in overleg met neurochirurg prof. Andrew Kaye en neuro-anesthesist dr. Lev Ronin.

“De keizersnede en de verwijdering van de tumor waren zeer succesvol,” zei Dr. Margolin. “De moeder voelt zich een stuk beter en de baby (een jongen) wordt elke dag sterker. Dit was geen gewoon geval en het bracht veel dilemma’s met zich mee die een gezamenlijke besluitvorming vereisten. Deze samenwerking tussen de verschillende ziekenhuisafdelingen, een kenmerk voor het Hadassah ziekenhuis, was uitstekend en samen met de familie hebben we de juiste beslissingen genomen voor moeder en kind.”

“De artsen en verpleegkundigen van Hadassah hebben me bij het hele proces betrokken, inclusief de besluitvorming. Ik voelde me veilig en kalm, ‘zei de moeder.

De moeder is ook dankbaar voor de neonatale zorg in Hadassah Ein Kerem onder leiding van prof. Smadar Even-Tov-Friedman.

“Hartelijk dank aan alle artsen die mijn baby en mij in Hadassah hebben behandeld. Ze hebben ons gered. Ik zal de rest van mijn leven dankbaar zijn. ‘

Advertentie (4)