Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Iraanse kruisraket. Screenshot YouTube

Netanyhu’s claim dat Iran kruisraketten in Jemen gaat plaatsen roept op tot actie maar doen velen ook sceptisch erover zijn omdat Jemen verder van Israël ligt dan Iran.

Naar raketten vissen in Jemen: alsof Israël nog niet genoeg bedreigingen waar het mee moet omgaan en zich zorgen over moet maken, voegde premier Benjamin Netanyahu daaraan maandag een nieuwe toe, waarschuwend dat Iran kruisraketten in Jemen probeert te plaatsen om Israël aan te vallen.

  • De verklaring, die aanvankelijk werd afgelegd tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse minister van financiën Steve Mnuchin, slaagt erin wijdverbreide media-aandacht te trekken in Israël, waar veel mensen de waarschuwing serieus lijken te nemen maar ook velen de wenkbrauwen doen fronsen.
  • “Dreiging vanuit Jemen: Iraanse raketten tegen Israël”, luidt de hoofdpagina van de voorpagina in Israël Hayom, het fanclub blad van Netanyahu.
  • Hoewel een aantal nieuwsorganisaties opmerkt dat Jemen twee keer zo ver weg ligt van Israël dan Iran, wat de vraag doet roepen wat de strategie van Teheran is om Israël van verder weg aan te vallen, zijn er genoeg mensen in Israel die de boodschap van Netanyahu serieus nemen.
  • Haaretz merkt terecht op dat dat de luchtmachtchef van de Iraanse Revolutionaire Garde vorige maand beweerde dat het land een nieuwe raket had ontwikkeld die een kernkop van 2.000 kilometer kon dragen. Jemen ligt op 1.800 km van Israel.

Ernstige zorgen: de opmerkingen van Netanyahu komen nadat hij en sommige defensieambtenaren de afgelopen weken verschillende keren hebben gewaarschuwd dat Israël voor een ernstige dreiging van Iran staat, hoewel sommigen de uitspraken hebben verworpen omdat het als politieke spin werd gezien om Blue & White te dwingen een compromis te sluiten voor een eenheidsregering.

  • Yedioth Ahronoth merkt op dat de terugtrekking van de VS uit Syrië en het gebrek aan bereidheid van Washington om te reageren op vermeende Iraanse aanvallen in de regio hebben geleid tot de beoordeling dat “Iran zijn vertrouwen en vermogen heeft versterkt om een ​​”niet”-vergeldingsaanval tegen Israël uit te voeren, dus niet net als een reactie op aanvallen op Iraanse sites in Syrie die worden toegeschreven aan Israël. “
  • Walla’s Amir Buhbut merkt op dat de dreiging van Iraanse raketten uit de hele regio ertoe heeft geleid voor ‘defensieambtenaren om berichten door te geven die een verhoogde inzet van luchtmacht wapens en verschillende luchtverdedigingssystemen vereisen, met name David’s Sling, die is ontworpen om geavanceerde bedreigingen via de lucht, neer te schieten’.
  • In Israël Hayom schrijft voormalig plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Eran Lerman dat “de mogelijkheid van een nieuwe escalatie, hetzij via een directe aanval door de Revolutionaire Garde of Iraanse inlichtingendienst of via een proxy zoals Hezbollah, sjiitische milities in Syrië en Irak of de Houthis in Jemen, realistisch is “
  • Netanyahu hielp zijn zaak niet door te zeggen dat de waarschuwingen geen politieke draai waren en herhaalde de waarschuwing over Jemen later maandag tijdens een toespraak voor de raad van bestuur van het Joodse Agentschap, eraan toevoegend dat de dreiging zou vereisen dat geld van civiele ministeries naar het leger wordt verplaatst, hetgeen de vorming van een regering vereist, schrijft Raphael Ahren van Times of Israel.

Raketten of misleiding: de bewering over kruis raketten vanuit Jemen wekt enige scepsis.

  • Voormalig nationale veiligheidsadviseur Giora Eiland vertelt Army Radio dat de uitspraak ‘vreemd is. Voor zover we weten, heeft Iran nog geen precisieraketten die 2.000 kilometer kunnen afleggen en Israël kunnen raken, zeker niet in Jemen. ”
  • Reuters merkt op dat de uitspraak van Netanyahu ‘te kort was aan details’ en schrijft dat ‘er weinig publieke aanwijzingen zijn dat de door Iran gesteunde Houthi-rebellen wapens bezitten die in staat zijn om zo’n 2.000 km naar Israël af te leggen”.
  • Desalniettemin wordt een bron van de overheid geciteerd die tegen Reuters zou hebben gezegd: “Dit zal ervoor zorgen dat Israël uiterst kwetsbaar is en dit is iets waar we niet zomaar bij kunnen blijven zitten en kijken”, als hint op de mogelijkheid van een Israelische actie .
  • De Jemen-claim was niet de enige keer, waarbij Netanyahu herhaaldelijk de woorden “statistische raketten” gebruikte, wat geen bekende term is in het Engels of Hebreeuws. Wat de premier kennelijk bedoelde te beschrijven, waren onnauwkeurige raketten, die een gebrek aan nauwkeurigheid kunnen compenseren door in grote aantallen te worden afgeschoten om de kans te vergroten dat men het doelwit raakt.

Meer angsten: Israël maakt zich niet alleen zorgen over raketten uit Jemen. Volgens de publieke zender KAN is Israël begonnen met het opvoeren van de veiligheid bij sommige missies over de hele wereld uit angst voor een Iraanse aanval.

  • Maar tegelijkertijd lijkt Israël zich geen zorgen te maken over het slachtoffer van een wraakaanval door de “Islamic State group ” na de dood van hun leider Abu Bakr al-Baghdadi.
  • Gevraagd door de Times of Israël of Israël het voorbeeld zou volgen van Egypte, Engeland, de VS en anderen landen die maatregelen hebben genomen om de veiligheid na de dood van al-Baghdadi te vergroten, zegt een woordvoerder van het kantoor van de premier, die verantwoordelijk is voor antiterreurwaarschuwingen, alleen “Niets daarover .”

Weg is de glimlach: op hetzelfde moment dat Netanyahu Mnuchin ontmoette, ontmoette Benny Gantz voor het eerst Jared Kushner en andere Amerikaanse functionarissen.

  • Yedioth Ahronoth, die foto’s van Kushner met Netanyahu en Kushner met Gantz naast elkaar zet waarop Netanyahu niet glimlacht, noemt het ‘rotatie diplomatie ‘.
  • Maar interessanter voor de meeste Israëli’s waren de ontmoetingen van Gantz met andere politieke partijen, waaronder Yisrael Beytenu-chef Avigdor Lieberman, waarin hij onthulde dat zijn ontmoeting met Netanyahu niet zonder problemen verliep.
  • “Gantz ontmoet Lieberman: Likud voorkomt serieuze gesprekken,” leest een kop op de voorpagina van Haaretz.
  • Yedioth merkt op dat terwijl Gantz en Netanyahu gelukkig leken tijdens een foto-op voor hun ontmoeting, “het nu lijkt alsof de glimlach voorbarig was.”
  • Israel Hayom herhaalt Gantz’s waarschuwing “dat hij andere opties zou kunnen onderzoeken”, schijnbaar een hint naar een minderheidsregering, en Likud’s antwoord dat “Blue & White het land naar nieuwe verkiezingen slepen”.

Slechte oproep: Netanyahu en Co. waren nog meer van streek over de inbeslagname van mobiele telefoons van hun media-adviseurs als onderdeel van een onderzoek naar vermoedens van intimidatie van de State Witness in een van de zaken tegen Netanyahu.

  • Haaretz meldt dat Netanyahu de beweging ‘een terreuraanval op democratie’ noemde.
  • Israel Hayom gaat nog verder, met een kop van de voorpagina die het land ervan beschuldigt “de weg van Turkije te gaan”.
  • “Zoals de Openbare Aanklager het ziet, is er geen vrijheid van pers meer in Israël”, zegt Caroline Glick van de krant.
  • In Yedioth schrijft Amichai Eteli dat de politie ten onrechte de telefoons in beslag heeft genomen, vanwege de “gladde helling” waar dit toe kan leiden. ‘Misschien nemen ze nu de telefoon in beslag van iedereen die is betrapt op sms’en tijdens autorijden. Elke willekeurige telefoon kan een goudmijn zijn voor de politie, ‘waarschuwt hij. “Dat is niet hoe dit werkt. Het grootste deel van het publiek volgt meestal de meeste wetten. Dat is het vertrekpunt, en de prijs van het verlies van privacy is erg zwaar en zal het basisrecht van de democratie schaden. “

Advertentie (4)