Baha’is herdenken 200ste verjaardag van de profeet bij zijn graf in Haifa (video)

Bahai tempel. Screenshot YouTube

Baha’is op dinsdag en woensdag markeren 200 jaar sinds de geboorte van hun profeet met een ceremonie gepland in hun wereldcentrum, in de noordelijke Israëlische havenstad Haifa, meldt de Times of Israel.

Het Baha’i-geloof, met miljoenen volgelingen wereldwijd, ontstond in Perzië in de tweede helft van de 19e eeuw.

Een uitloper van de Shia Islam, vereert het Siyyid Ali Muhammad – bekend als “The Bab” – die de komst van een andere boodschapper van God “voorzag” die een tijdperk van vrede en gerechtigheid zou inluiden, “volgens de Baha’i-website.

Op dinsdag liepen gelovigen in processie rond het gouden koepelvormige mausoleum van de Bab in de beroemde terrastuinen van het Baha’i-centrum.

“Sommige pelgrims waren gekleed in de traditionele kleding van hun land,” zei plaatsvervangend secretaris-generaal van de Baha’i International Community Carmel Irandoust.

De gemeenschap zegt dat het momenteel meer dan zes miljoen gelovigen wereldwijd heeft.

Hoewel het zijn wereldhoofdkantoor op de berg Karmel heeft, met uitzicht op de haven hieronder, is er geen Baha’i-gemeente in de Joodse staat.

Bahai op de Carmel berg in Haifa. Screenshot YouTube

De uitgestrekte, ommuurde site in Haifa, het spirituele en administratieve centrum van het Baha’i geloof, wordt bemand door ongeveer 650 vrijwilligers uit ongeveer 60 landen en 150 extra lokale werknemers .

Naast het dienen van de Baha’i-gemeenschappen van de wereld, zorgen ze ook voor de heiligdommen van het geloof in Israël.

Naast het graf van de Bab is er de rustplaats, verder langs de kust bij Acre, van Bahaullah, de profeet voorzien door de Bab.

Bahaullah, een Perzische edelman, was een discipel van de Bab en verklaarde zich in 1844 als drager van een goddelijke boodschap en degene die het nieuwe tijdperk zou inluiden dat eenheid zou brengen voor alle volkeren van de aarde.

Baha’is beschouwen de Bahaullah als een profeet van God, die de orthodoxe islamitische opvatting tart dat Mohammed de laatste profeet was.

De heilige plaatsen van Baha’i zijn uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en verwelkomen volgens het geloof meer dan een miljoen bezoekers per jaar.

Baha’ism, dat zichzelf ‘de nieuwste monotheïstische religie van de wereld’ noemt, houdt gelijkheid van mannen en vrouwen en de uitroeiing van armoede onder zijn grondbeginselen.

In het moderne Iran, waar hun aantal op 300.000 wordt geschat, zeggen leden van het geloof dat ze als ketters worden vervolgd door het sjiitische kerkelijke regime.

Baha’i-leiders gearresteerd door de Iraanse autoriteiten op 14 mei 2008: zittend van links, Behrouz Tavakkoli en Saeid Rezaie, en staand, Fariba Kamalabadi, Vahid Tizfahm, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi en Mahvash Sabet. (foto: Baha’i World News Service)

In december 2018 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarin Iran wordt opgeroepen een einde te maken aan mensenrechtenschendingen tegen minderheidsreligies, waaronder de Baha’is, onder vermelding van “intimidatie, intimidatie, vervolging, willekeurige arrestaties en detentie” onder andere inbreuken.

Advertentie (4)