Benny Gantz heeft donderdag een gesprek met leider Arabische Joint List

Ayman Odeh. Screenshot YouTube

Terwijl Netanyahu bij zijn eis blijft dat hij niet zijn Likud partij maar het hele rechtse en ultra orthodoxe blok vertegenwoordigd in de coalitiebesprekingen met Benny Gantz, zal Gantz komende donderdag een eerste ontmoeting hebben met de leider van Joint Arab List, Ayman Odeh.

Volgens een verklaring van Blue & White zal de vergadering donderdag achter gesloten deuren op het hoofdkantoor van Blue & White worden gehouden.

Arab Joint List Ayman Odeh verdedigde zijn besluit om Gantz te ontmoeten en stond erop dat hij bereid was te doen wat nodig was om premier Benjamin Netanyahu an het politieke toneel te verdrijven.

“We hebben de kiezers verzekerd alles te doen om Netanyahu en extreemrechts te vervangen,” zei Odeh in een verklaring. “Elke optie ligt op tafel zolang er een alternatief is voor vrede en gelijkheid.”

De laatste keer dat een Arabische partij de regering steunde was in 1992 toen de Arabische partij Hadash de door Labour geleide coalitie van Yitzhak Rabin steunde, maar er niet aan deelnam.

Vorige week riep Odeh Gantz op om een ​​minderheidsregering te vormen met de Arabische partijen, en zei dat zelfs als de beslissing snel zou vallen, zo’n “moedige” stap de moeite waard zou zijn met als enig doel het beëindigen van de termijn van Netanyahu als premier .

Odeh zei donderdag tegen Army Radio dat Blue & White hen nog niet formeel hadden aangeboden om lid te worden van een minderheidsregering, maar noemde Blue & White MK Ofer Shelah als ondersteuning voor die optie, en zei dat hij een dergelijk scenario als enorm belangrijk voor Arabische Israëliërs beschouwt , een die een cruciale rol zou spelen in het ‘legitimeren’ van de gemeenschap in de Israëlische openbare discussie.

Hij zei dat in gesprekken vorige maand, voordat het grootste deel van de Gezamenlijke Arabische Lijst Gantz als premier aanbeveelde, de partijen al vooruitgang hadden geboekt bij het bereiken van overeenstemming over enkele kwesties die belangrijk zijn voor de Arabische gemeenschap, “en nu willen we dat de schuld wordt betaald.”

Gantz heeft niet gezegd of hij voelt voor de oprichting van een minderheidsregering met de steun van de Gezamenlijke Arabische lijst.

Advertentie (4)