Is Israël uitgerust om een oorlog tegen Iran te winnen?

IAF F-35I. Foto IAF

Terwijl de spanningen tussen Israël en Iran oplopen en hoge defensieambtenaren waarschuwen voor verhoogde dreigingen vanuit de Islamitische Republiek, stellen wij ons de vraag of de IDF alles heeft wat het nodig heeft om een ​​oorlog te winnen?

In een poging om de Iraanse bedreigingen af ​​te wenden, voert Israël sinds 2013 een oorlog tussen oorlogen tegen Iraanse en Hezbollah-doelen. Het afgelopen jaar was de meest operationele activiteit in die campagne sinds het begon, langs alle grenzen en ver daarbuiten.

Het is een effectieve campagne, maar de toegenomen instabiliteit in het Midden-Oosten en de voortdurende werkzaamheden van Iran aan hun langeafstands-precisieraketproject hebben de IDF ertoe gebracht te beoordelen dat de kansen op directe confrontatie aanzienlijk zijn toegenomen.

Ondanks het feit dat de vijanden van Israël niet geïnteresseerd zijn in een oorlog, heeft de IDF “het tempo van de voorbereidingen voor de confrontatie verhoogd”.

IDF stafchef Lt.-Gen. Kochavi vertelde tegen journalisten verleden week woensdag. “Op zowel het noordelijke als het zuidelijke front is de situatie gespannen en fragiel en verslechterd en kan uitmonden in een confrontatie.”

In reactie hierop heeft Israël haar verdediging verhoogd. De IDF heeft ook zijn nieuwe meerjarenplan voor het leger gepubliceerd. Het “Momentum” -plan is bedoeld om het dodelijker, sneller en beter getraind te maken om de bedreigingen het hoofd te bieden en is van plan een aanzienlijk aantal precisie geleide raketten en middelgrote drones aan te schaffen, evenals extra luchtverdedigingsbatterijen met geld van de 3,8 miljard dollar per jaar dat Israël jaarlijks vanuit de Verenigde Staten ontvangt in het kader van het memorandum van overeenstemming van 2016.

Maar de zware kosten van het meerjarenplan hebben een budget nodig om de nieuwe wapens en verdedigingssystemen te betalen en met slechts een demissionaire regering heeft het ministerie van Financiën de noodzakelijke budgetverhoging niet goedgekeurd.

De Israëlische luchtmacht, nog steeds de sterkste in de regio, moet nieuwe straaljagers, helikopters en tankvliegtuigen aanschaffen om een ​​oorlog tegen een vijand op meer dan 2000 kilometer afstand te winnen.

De meeste vliegtuigen van de IAF zijn tussen de 30-50 jaar oud ( maar wel voorzien van de laatste snufjes) en naar verluidt kostte het een deal om nieuwe F-35 vliegtuigen te kopen naar schatting $ 11 miljard.

De Yas’ur-helikopters werden voor het eerst gebruikt door de IAF in 1969 en is de belangrijkste helikopter van de luchtmacht die regelmatig wordt gebruikt om soldaten en uitrusting te vervoeren.

Hoewel de verouderende helikopters zijn geüpgraded met 20 nieuwe elektronische systemen en raketafweer, moet de IAF ze nog steeds vervangen in 2025 wanneer ze ouder zijn dan 50 jaar.

In maart heeft het jaarlijkse rapport van de Staatscontroleur aanbevolen dat de IAF de verouderde helikopters zo snel mogelijk vervangt, omdat “het verlengen van de levensduur van de Yas’ur mensenlevens in gevaar kan brengen en aanzienlijke operationele implicaties en aanzienlijke onderhoudskosten kan hebben.”

De IAF is van plan om ongeveer 20 nieuwe zware helikopters te kopen – met andere woorden één squadron – ter vervanging van het huidige CH-53 Sea Stallion-squadron op de Tel Nof Base: of de CH-53K King Stallion van Lockheed Martin Sikorsky, dezelfde maker van de Yas’ur, of de Boeing’s Ch-47F Chinook helikopter.

Maar de beslissing tussen de twee is nog niet genomen en hoe langer het duurt om een ​​contract te ondertekenen om de Yas’ur te vervangen, hoe meer de kans op een storing toeneemt.

Parallel aan de helikopters moet de IAF zijn kwalitatieve militaire voorsprong behouden en een essentieel squadron van zijn jachtvloot moderniseren. De Israëlische luchtmacht zal ook beslissen over een derde squadron van F-35I-jets of Boeing’s nieuwste F-15I-straaljagers.

De IAF heeft al 12 F-35I “Adir” stealth-straaljagers ontvangen, gebouwd door Lockheed Martin en zal er naar verwachting in totaal 50 ontvangen om twee volledige squadrons te maken in 2024.

Naast de vijfde generatie F-35I is Israël in dringende behoefte aan nieuwe jachtvliegtuigen voordat de huidige het einde van hun levenscyclus bereiken, iets dat steeds dichterbij komt.

De meeste F-15’s van de IAF zijn meer dan 30 jaar oud, waarvan de meerderheid in de tweede helft van de jaren 70 werd aangekocht en een geavanceerder squadron van F-15’s in de jaren 1990 in Israël arriveerde.

De Israëlische luchtmacht neigt naar een mix van zowel de F-35s als de F-15is, waardoor de IAF een aantal complexe operaties kan uitvoeren, inclusief een mogelijke confrontatie met Iran aan zijn grenzen.

Hoewel het wordt beschouwd als een van ‘s werelds meest geavanceerde straaljagers, is het stealth F-35I-vliegtuig beperkt in de wapens die ze kunnen meedragen omdat ze moeten worden opgeslagen in interne munitiekisten om een ​​lage radar signatuur te behouden.

Het F-15I-model dat Israël wil kopen, kan grote hoeveelheden verschillende soorten munitie, geavanceerde radarsystemen en verschillende andere upgrades naar de eerdere modellen dragen. Omdat het geen stealth-vliegtuig is, heeft Boeing zijn vleugels ontworpen om extra bommen en raketten aan te kunnen hangen.

Bovendien neigt de IAF ook naar de aanschaf van het V-22 tilt-rotar vliegtuig dat speciale operaties mogelijk zou maken.

Maar als een confrontatie ver buiten de grenzen van Israël uitbreekt, heeft de IAF een tanker nodig voor zijn vliegtuigen. Veel van de huidige tankvliegtuigen die nodig zijn voor langeafstandsmissies, de Re’em (Boeing 707) tankers, zijn bijna 60 jaar oud en vanwege hun leeftijd is Israël gedwongen om vervangende onderdelen te vinden door ontmantelde oudere vliegtuigen uit landen zoals Brazilië of zelfs online.

Hoewel de IAF overweegt om gebruikte Boeing 767 commerciële vliegtuigen te kopen en om te bouwen voor het bijtanken van gevechtsvliegtuigen in de lucht, overweegt het ook de KC-46 tanker van Boeing met een bereik van 11.830 km en de capaciteit om zo’n 207.000 pond brandstof te vervoeren , goed voor meer dan 64 verschillende soorten vliegtuigen.

De beslissingen moeten zo snel mogelijk worden genomen en daarvoor moet Israël een regering hebben om het leger daardoor in staat te stellen een behoorlijke begroting te maken.

Er is geen tijd meer te verspillen.

Een vergelijking door de internationale verdedigingssite Global Firepower (GFP) wees uit dat het leger van Israël onder zijn aartsvijand Iran is gezakt in de rangorde van militaire machten, Israel op plek op 17 tegen plek 14 voor Iran.

De site biedt de mogelijkheid om twee specifieke landen met elkaar te vergelijken, het tonen van militaire gegevens zoals totale beschikbare mankracht, actief personeel, totaal aantal reservisten en totaal militair personeel. De site toont ook het totale aantal wapens zoals vliegtuigen, tanks, marine-activa evenals artillerie sterkte.

Volgens de site staat het totale militaire personeel van Israël op naar schatting 615.000 vergeleken met de 934.000 van Iran. Maar de totale bevolking van Iran is aanzienlijk groter dan Israël op 83.024.745 versus Israël’s 8.424.904.

Een vergelijking tussen Iran en Israël laat zien dat terwijl Iran een aanzienlijk grotere zeeactiva had dan Israël (398 versus 65), Israël een veel grotere tanksterkte had (2.760 versus 1.634) en ongeveer 6.541 gepantserde gevechtsvoertuigen heeft in vergelijking met de 2.345 van Iran. Volgens de site ligt het totale aantal vliegtuigen van de twee landen niet ver uit elkaar, Israël 595 versus Iran’s 509.

Iran heeft gewerkt om de verouderde marinevloot van het land te versterken en heeft zijn eerste ieigen ontwikkelde Fateh-klasse onderzeeër uitgerust met een geleide raketsysteem dat in staat is om kruisraketten te lanceren, evenals anti-scheepsraketten en torpedo’s.

Hoewel Teheran heeft gezegd dat het raketprogramma defensief van aard is en afschrikkingsmogelijkheden biedt, hebben Israël en de Verenigde Staten herhaaldelijk gewaarschuwd voor het raketprogramma van Iran en beweren dat de door Teheran geteste raketten nucleaire kernkoppen kunnen dragen.

Advertentie (4)