Eerste regenstorm ging over Israel. Sukkah’s vlogen door de lucht

Sukkah’s waaien weg . Screenshot

De eerste regenstorm in Israel was vandaag een feit, waardoor een brug instortte, stranden werden afgesloten en concerten in het hele land werden geannuleerd, terwijl Israëliërs de Sukkot-vakantie vieren.

Door een een zeldzame blikseminslag in Zuid-Israël raakten vijf leden van de familie Hazut uit Beersheba op het zuidelijk van Ashkelon strand gewond, waaronder een 14-jarige jongen die zeer ernstig gewond is geraakt. Een vrouw van in de twintig raakte ernstig gewond, terwijl de toestand van de andere drie als matig werd beschreven. Alle slachtoffers werden voor verdere behandeling naar het Barzilai-ziekenhuis in Ashkelon gebracht.

Op een video die op grote schaal werd gedeeld op sociale media, valt een boom op een huis in Sha’ar Golan in het noorden van Israël en schade aanrichtte.

Video’s op social media tonen Sukkah’s die door de winde wegwaaiden, dit gebeurde op diverse plaatsen in Israel. O.a. in Tiberias zoals in onderstaande clip is te zien . In Tiberias werden de stranden gesloten toen wind en regen toenamen.

Ook storte in de omgeving van Tiberias een brug bij de Tzemach Junction bij het Meer van Tiberias in. Er waren geen gewonden maar wel veel files.

In het zuiden van Israël heeft de natuur- en parkenautoriteit de wadi’s van Og en Murabba’at in de Judea woestijn van de Westelijke Jordaanoever op dinsdag en woensdag gesloten voor reizigers vanwege uit angst voor overstromingen.

In Gilboa knapten elektriciteitskabels doordat afgebroken takken op de kabels vielen.

Het Tamar-muziekfestival bij Masada aan de Dode Zee annuleerde verschillende voorstellingen die op dinsdagavond waren gepland. Organisatoren vertelden kaartjeshouders dat zij restituties voor de concerten zouden kunnen ontvangen.

Ondanks de extreme weersomstandigheden zei de natuur- en parkenautoriteit dat 120.000 Israëliërs dinsdag nog steeds door nationale parken en natuurreservaten trokken. Ongeveer 5.000 brachten de vorige nacht kamperend op openbare plaatsen door.

Ook zorgde het stormachtige weer ervoor dat twee sukka’s in brand gingen in de ultraorthodoxe stad Beitar Illit op de Westelijke Jordaanoever. Rapporten zeiden dat sterke winden waarschijnlijk vonken hadden meegebracht van bosbranden die uitbraken. De politie sloot tijdelijk meerdere straten af en verbrak de van elektriciteit om de brand te bedwingen.