Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Naama Issachar (R) en haar Moeder Yaffa. Foto Instagram

Het zal u niet verbazen dat de kranten in Israel vol staan met nieuws over de door Rusland gegijzelde Naama Issachar, het tweede belangrijke nieuws onderwerp gaat over het lot van de Koerden.

De zaak van een Israëlisch-Amerikaanse Naama Issachar die in Rusland 7,5 jaar gevangenisstraf heeft gekregen voor het in bezit hebben van 10 gram marihuana blijft ook vandaag de krantenkoppen domineren in Israël, aangezien de moeder van Naama Issachar beweert dat het Kremlin haar dochter vasthoudt om te gebruiken als een onderhandeling chip.” De meeste kranten zijn het erover eens dat Naama eigenlijk wordt gegijzeld.

 • De 26-jarige werd vrijdag door de Russische rechtbank veroordeeld tot zeven en een half jaar gevangenisstraf, waarbij Moskou naar verluidt op zoek was naar een uitwisseling van een gevangen Russische hacker die door Israël aan de Verenigde Staten zou worden uitgeleverd voor haar vrijlating.
 • Russische en Israëlische media hebben gemeld dat Moskou een ruil zoekt om te voorkomen dat de VS Aleksey Burkov krijgen, die sinds 2015 in Israël wordt vastgehouden wegens vermeende cybermisdaden en creditcardfraude.
 • Zowel premier Benjamin Netanyahu als president Reuven Rivlin hebben een beroep gedaan op de Russische president Vladimir Poetin om Issachar vrij te laten, terwijl talloze sociale media-campagnes en protesten voor haar zijn gestart.
 • Haar moeder, Yaffa Issachar, gaf maandag verschillende interviews aan de media in de Hebreeuwse taal waarin ze beschreef dat ze ‘bedreigende’ berichten ontving van iemand die een vriend van Burkov zou zijn.
 • “Hij zei: ‘Laten we de krachten bundelen en hem eruit halen’,” vertelde ze de publieke omroep KAN. “Ik heb hem geen antwoord gegeven,” zei Yaffa Issachar. “Wat heeft Naama te maken met een hacker in de gevangenis in Israël.”

Een vriend van de familie Issachar vertelde Haaretz dat mensen die beweerden Burkov’s medewerkers te zijn, in toenemende mate druk op de familie van Naama uitoefenden om zijn vrijlating uit de gevangenis te helpen garanderen. Dor Tzur zei dat familieleden en vrienden de afgelopen weken meedogenloos op Facebook waren gecontacteerd door tientallen ‘vrienden’ van Burkov, die zeiden dat Naama kon worden vrijgelaten als de Rus werd vrijgelaten.

 • “We kregen veel oproepen, vooral van Burkov’s “goede vrienden”, sommige profielen zagen er nep uit en ze waren allemaal Russisch,” zei hij. “We ontvingen enkele agressieve, gewelddadige berichten, zoals “dat ze zou rotten in de gevangenis”
 • Yedioth Ahronoth meldde dinsdag dat Israël de komende dagen zoals gepland Burkov aan de VS zou uitleveren, ondanks een verzoek van het Kremlin om hem in plaats daarvan naar Rusland te sturen. Volgens het rapport vertelden diplomatieke ambtenaren in Jeruzalem hun Russische tegenhangers dat het onmogelijk was om de uitlevering van Burkov te stoppen omdat het Hooggerechtshof de uitlevering al had goedgekeurd. Yedioth zei dat Netanyahu bezorgd was dat het voorkomen van Burkov’s detentie op het laatste moment en het teruggeven aan Rusland de relaties met Washington zou kunnen schaden.
 • Meerdere Hebreeuwse nieuwsuitzendingen hebben gemeld dat Amerikaanse inlichtingendiensten geloofden dat Burkov verbonden is aan de Russische inlichtingendienst en betrokken was bij de inspanningen van het Kremlin om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden. Amerikaanse en Israëlische ambtenaren vertelden Haaretz dat de geheime dienst betrokken was bij de arrestatie van Burkov en aanwezig was tijdens zijn verhoor door de Israëlische politie in 2015.

Yaffa Issaschar smeekte ook de Russische autoriteiten om haar dochter vrij te laten, en vertelde de Yedioth dat Naama uitgeput, murf geslagen en verward was na de veroordeling van vrijdag.

 • “Elke moeder wil haar dochter beschermen, dit is een fundamentele kwaliteit voor ons. Deze vaardigheid werd mij brutaal afgenomen. Omdat ze een onderhandelings chip is geworden, ‘zei ze.

Het andere belangrijke verhaal dat de krantenkoppen van dinsdag domineerde, was de aanhoudende Turkse invasie van Koerdische gebieden in het noordoosten van Syrië nadat de Amerikaanse president Donald Trump Amerikaanse troepen terugtrok uit het grensgebied.

 • De terugtrekking van de VS uit Syrië zou Israëlische functionarissen naar verluidt overvallen hebben en zorgde voor bezorgdheid in Israël dat het ook door zijn machtigste bondgenoot kon worden verlaten.
 • Volgens rapporten is er met name de vrees dat Iran in Syrië, Libanon en Irak aangemoedigd zou kunnen worden door wat lijkt op een steeds verder afgelegen Amerikaans beleid in de regio.

Hoewel Israëlische functionarissen zijn gestopt met het openlijk bekritiseren van Trump, heeft de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië sommigen ertoe bewogen de hechte alliantie van Netanyahu met de Amerikaanse leider in twijfel te trekken.

 • Amos Harel van Haaretz rekent af met Trump voor de beweging waarvan hij zei dat hij “trillingen heeft voortgebracht die de situatie in Syrië volledig hebben veranderd en het strategische beeld in het hele Midden-Oosten nu al beïnvloeden.”
 • In een analyse op de voorpagina waarschuwt Harel Israël dat het alleen tegenover Iran kan komen te staan ​​dankzij de “zorgwekkende” en “chaotische manier waarop president Trump zaken doet die alleen maar voor zichzelf goed lijken te zijn”.
 • In Yedioth slaat Ben Dror Yemini blijkbaar terug op de inspanningen van Trump om de terugtrekking van Amerikaanse troepen te bagatelliseren en te schrijven dat “als dat geen verraad was tegen de Koerden dan weet ik niet wat het is.” De senior columnist veroordeelt ook de internationale gemeenschap voor het falen om wreedheden tegen moslims te voorkomen, en schreef dat “dit keer weer de Koerden geconfronteerd worden met een golf van oorlogsmisdaden, en de wereld zwijgt.”

Zelfs schrijvers van het traditioneel Trump-vriendelijke Israël Hayom lijken bezorgd te zijn over de plotselinge verschuiving in allianties in de regio dat Israël negatief kan beïnvloeden.

 • Midden-Oosten onderzoeker professor Eyal Zisser: “De terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië en hun overgave van de Koerden aan de genade van Erdogan maakt een einde aan de betrokkenheid van Washington in Syrië. een mislukte interventie zonder doel en kan rampzalige gevolgen hebben voor de regio.
 • “De VS zullen waarschijnlijk ontdekken, net zoals Israël deed toen het zich terugtrok uit Libanon en Gaza, dat het heel gemakkelijk is om zijn troepen van Syrische bodem te verwijderen, maar het probleem verdwijnt niet zo gemakkelijk”, waarschuwt Zisser. “ISIS zal Amerika niet alleen laten en ze zullen het blijven achtervolgen, zelfs naar en op Amerikaanse bodem.”