Ex-premier Olmert: “Strategie van Netanyahu tegen Iran is mislukt”

Ex premier Ehud Olmert. Screenshot YouTube

Onder premier Benjamin Netanyahu concentreerde Israël zich op de nucleaire dreiging van Iran, ten koste van het negeren van de penetratie van Iran in Syrië, zegt voormalig premier Ehud Olmert in een interview op zaterdag met de Jerusalem Post.

“Israël’s grootste mislukking in de verdediging van het land – de grootste in de afgelopen 50 jaar sinds de Jom Kippoeroorlog – is dat we Iran toelieten om Syrië binnen te dringen”, zei de voormalig politicus, waarbij hij Netanyahu bekritiseerde omdat hij een politiek van angst gebruikt en het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump verkeerd interpreteerde.

Olmert wees erop dat Netanyahu “de basis heeft gelegd van het strategisch beleid in de regio”, en dat “Netanyahu geobsedeerd was met het proberen om tegen Iran te vechten en het vernietigen van de nucleaire installaties.”

Maar Iran begon door te dringen in Syrië, met name in de context van de Syrische burgeroorlog, toen Iran zijn Revolutionaire Garde stuurde om de strijdkrachten van de Syrische regime-leider Bashar Assad te versterken.

“Op een gegeven moment, terwijl de Iraniërs al in Syrië waren, begonnen we hen aan te vallen met luchtaanvallen”, vertelde Olmert. Niet alleen dat, ‘maar na elke aanval maakten we openbare, provocerende verklaringen die de Iraniërs waarschuwden en bedreigden. Dat we ze direct konden aanvallen en erover praten in het openbaar is het levende bewijs dat we hetzelfde konden doen terwijl ze Syrië probeerden binnen te komen, wat de perceptie van gevaar dat we in het noordelijke deel van het land onder ogen moeten zien, volledig veranderde.”

Dit is een grote strategische mislukking, zegt Olmert. Hij geeft Netanyahu de schuld van bombastische retoriek waardoor het mislukte beleid wordt verdoezelt.

Olmert zegt dat hij niet verrast is door de recente bewegingen van Trump, ook in Syrië, omdat Trump vanaf het begin een isolationist was.

“Je kunt argumenteren of een mening over een kwestie hebben, maar het zal je niet verbazen dat hij niet uitzonderlijk enthousiast is over het uitbreiden van de aanwezigheid van de VS in de wereld in termen van troepen en wat daarmee gepaard gaat”, aldus Olmert.

Terwijl de president de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verhuisde en Israëls annexatie van de Golanhoogten erkende, zegt Olmert dat Trump eigenlijk voorzichtiger was dan de interpretatie die aan deze beslissingen werd gegeven.

“Dit is een verklarende zet: geen substantiële,” zei Olmert. “De Golan hoogten werd in december 1981, 38 jaar geleden, al toegevoegd aan Israel.”

De verklaring van Trump zorgde alleen maar voor meer controverse over Israëls controle over de Golan, en vestigde de aandacht van de wereld op een gebied dat grotendeels was genegeerd.

“Er is geen tegenstrijdigheid in de strategie van Trump om de betrokkenheid van de VS buiten Amerika te verminderen,” verklaarde Olmert. “Waarom moeten we verrast zijn over de terugtrekking uit Syrië? Hij trok al eerder troepen terug uit Syrië en Zuidoost-Azië. We zagen een patroon. Nogmaals, dit is iets dat eerst en vooral moet worden geanalyseerd en besproken in Amerika. Ik weet niet wat goed of slecht is voor Amerika – dat moeten ze daar vaststellen.”

De voormalige premier staat sceptisch tegenover de bombastische retoriek die van de regering Trump komt. Hoewel het gepaard gaat met bedreigingen, lijken de VS in feite meer bereid om concessies te doen en te onderhandelen – zelfs met Iran of Noord-Korea.

“Het bleek onlangs nog dat Trump bereid is te onderhandelen met Iran,” zei Olmert. “De reden dat er geen onderhandelingen zijn, is dat Iran weigert om bij Trump aan tafel te zitten.”

Syrië vertegenwoordigt hetzelfde probleem. De aanval van Turkije op Amerikaanse bondgenoten onder de Koerden , die mogelijk werd gemaakt door het besluit van Trump om troepen terug te trekken, resulteerde in waarschuwingen aan Turkije dat de VS zijn economie zou kunnen schaden.

“Turkije heeft de “redlines “overtreden die Trump tekende voor hun betrokkenheid,” zei Olmert. “Wat zal de Amerikaanse reactie zijn?”

Het resultaat voor Israël is dat we op onszelf moeten vertrouwen, zegt Olmert.

“Ik ben niet verrast of teleurgesteld of er kapot van, omdat ik niets anders verwachtte,” zei hij. “Toen ik premier was, was het Israëlische veiligheidsbeleid volledig afhankelijk van het vermogen van Israël om zichzelf te verdedigen en niet te vertrouwen op Amerikanen die voor ons vochten.”

Ook hier beweert Olmert dat het politieke en strategische oordeel van Netanyahu verkeerd is en “geobsedeerd door het angstbeleid”.

“Het beleid van angst creëert een overdreven perceptie van gevaren die niet bestaan, als onderdeel van een berekende poging om de kiezers [het publiek] ervan te overtuigen dat alleen een persoon met een zeer lange en bewezen ervaring in dergelijke omstandigheden aan de top kan staan,” zei Olmert. “Dit angstbeleid negeert volledig de realistische opties waarmee we worden geconfronteerd, en de meer evenwichtige en verantwoorde manier om ermee om te gaan. Hier heeft Netanyahu opnieuw gefaald. ‘

Netanyahu heeft geprobeerd Iran te verankeren in Syrië door luchtaanvallen en andere middelen, en Olmert geeft hem daarvoor de eer. Hij waarschuwt echter dat Iran de redline heeft overschreden – een ‘ongeschreven protocol dat door beide partijen wordt begrepen’ – dat Iran, door in Syrië te zijn, weet dat het Israëlische oppositie zal ontvangen.

“Maar toen we hen niet verhinderden en zij hun aanwezigheid vestigden, wisten ze dat Israël zou moeten reageren – en ze zijn in staat om die reacties op te vangen, zelfs als het slachtoffers onder hun troepen betekent,” verklaarde Olmert.

Aangezien Iran weet dat het zal worden geconfronteerd met Israëlische oppositie, inclusief aanvallen, stelt Olmert dat het onnodig is voor Israël om publiekelijk provocerende verklaringen af ​​te leggen.

IRGC Quds Force leider Qasem Soleimani, zei hij, “zal de aanvallen tolereren, maar kan niet geduldig zijn met de verklaringen en daardoor worden uitgelokt te reageren .

De behoefte aan de verklaringen is losgekoppeld van de situatie “op de grond”. Het weerspiegelt de politieke beperkingen die Netanyahu kenmerken en dient alleen voor zijn politieke ambities. Dit gaat rechtstreeks ten koste van de veiligheid van de staat Israël,” aldus Olmert.

Advertentie (4)