Israel wil meer Bedoeïenen in IDF

Bedoeïenensoldaten. Foto IDF

Een gezamenlijke campagne van het ministerie van Defensie en het leger is gericht op het verhogen van het aantal Bedoeïenen-soldaten in de Israel Defence Forces (IDF) door pre-militaire beroeps- en academische studies aan te bieden.

De nieuwe campagne wordt gepresenteerd aan de bedoeïenen gemeenschap als een manier om te integreren in de Israëlische samenleving en een militaire carrière te lanceren, meldde de Yedioth Ahronoth-krant dinsdag.

Leden van de Bedoeïenengemeenschap dienen al tientallen jaren in IDF, maar IDF-stafchef Aviv Kohavi is geïnteresseerd in een aanzienlijke toename van het aantal Bedoeïenen, legt Pini Ganon uit, hoofd van de bedoeïenen-afdeling binnen de sociale tak van het ministerie van Defensie.

“Ieder jaar komen er 450-500 bedoeïenen bij het leger,” zegt Ganon. “Wij zijn nu van plan om hun aantallen te vermenigvuldigen. Militaire dienst opent deuren zowel in dienst als in het burgerleven”, voegde Ganon toe.

Sinds het begin van de campagne hebben ongeveer 500 bedoeïenen blijk gegeven van interesse om zich bij het leger aan te sluiten, volgens het rapport.

Traditioneel dienen veel bedoeïenen in de IDF-elite-trackingeenheden. Maar het leger wil nu het scala aan beschikbare opties uitbreiden.

Er worden vier nieuwe mogelijkheden aangeboden aan leden van de Bedoeïenengemeenschap. Ze kunnen zich bij het leger voegen en in infanterie-eenheden dienen, of een beroepsopleiding volgen om te worden gekwalificeerd als chauffeur, technicus, medicus en andere vergelijkbare functies.

Een ander mogelijkheid is om academische studies te volgen voor beroepen in de geneeskunde, techniek, rechten en andere vakken, terwijl een technologietraject elektronica- en elektriciteitsstudies biedt.

Na het voltooien van de cursussen gaan de deelnemers het leger in, waar ze worden gedetacheerd op basis van de vaardigheden die ze tijdens de voorbereidende studies hebben opgedaan.

Als onderdeel van de inspanningen om leden van de gemeenschap bij te staan ​​in hun legerdienst, werd een pre-militaire academie geopend in de Galil in het noorden van het land. Er zijn momenteel 25 studenten die bleken te voldoen aan de criteria en toelatingseisen voor het programma, aldus het rapport.

In 10 maanden biedt de academie Hebreeuwse lessen, lichamelijke opvoeding, leiderschapstraining en studies over Israël en zijn erfgoedsites. Aan het einde van de 10 maanden gaan de studenten het leger in.