Israelische studie toont aan: “mannen zijn vaker ziek, vrouwen hebben vaker auto-immuun-ziekten”

Screenshot YouTube

Klinisch bewijs toont aan dat mannen meer vatbaar zijn voor ziekten dan vrouwen. Maar niemand was echt zeker waarom.

Een nieuwe studie door Ben-Gurion University of the Negev en internationale medewerkers – als onderdeel van het wereldwijde Immunological Genome Project (ImmGen) – heeft deze vraag aangepakt door het transcriptoom van het immuunsysteem van vrouwelijke en mannelijke muizen te vergelijken.

Tot deze studie waren alle ImmGen-onderzoeken gericht op mannelijke muizen. Prof. Tal Shay van de afdeling life sciences van BGU en haar student Shani Gal-Oz profileerden vrouwelijke muizen – en ontdekten enkele belangrijke verschillen die ze beschreven in Nature Communications .

“Vrouwen hebben misschien een aangeboren verhoogd potentieel om immuunuitdagingen te weerstaan ​​vanwege meer sterk geactiveerde aangeboren immuunpaden voorafgaand aan invasie van pathogenen. Deze vrouwelijke immuun alertheid, die vrouwen minder kwetsbaar maakt voor besmettelijke ziekten, komt ten koste van vrouwen die meer vatbaar zijn voor auto-immuunziekten, ”schrijven de onderzoekers.

Onderzoekers van Harvard Medical School, Icahn School of Medicine aan het Mount Sinai Hospital, de Universiteit van Chicago, Northwestern University, Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en RIKEN Center for Integrative Medical Sciences of Japan namen ook deel aan het onderzoek.

Financiering van het onderzoek kwam via subsidie ​​van de Broad-Israel Science Foundation, een subsidie ​​van de Israel Science Foundation en het National Institute of Allergy and Infectious Diseases van de Amerikaanse National Institutes of Health.