Wereldwijde economische spanningen hebben grote impact op Israels diamant industrie

Foto via Israel Diamont Center

De wereldwijde economische spanningen raken ook de Israëlische diamant industrie. Sinds het begin van 2019 is de export van gepolijste diamanten van de Israëlische diamantindustrie met 22 procent gedaald.

De export van stenen in de eerste drie kwartalen van 2019 bedroeg $ 2,62 miljard, een daling ten opzichte van $ 3,32 miljard in dezelfde periode vorig jaar, meldde de nieuwssite Ynet op dinsdag waarbij het wel opmerkte dat 2018 een relatief sterk jaar was voor de diamantindustrie.

In het derde kwartaal van 2019 daalde de invoer en uitvoer van alle diamanten door Israël met 28% in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar.

Wereldwijd maakt de industrie een soortgelijke daling door, waarschijnlijk als gevolg van de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China, angst voor toenemende protesten in Hong Kong en andere internationale problemen.

Yoram Dvash, president van de Israel Diamond Exchange, vertelde Ynet: “Er is een wereldwijde crisis. De overheid moet de industrie helpen. Overal worden mensen geholpen omdat overheden begrijpen dat er nu problemen zijn. De handelsoorlog van Trump met China en de protesten in Hong Kong beïnvloeden de industrie echt. Hong Kong is goed voor ongeveer 30% van onze export. De regering van Hong Kong zei dat de sector die het meest is beschadigd de afgelopen tijd de sieradenindustrie is geweest.”

Hong Kong sieradenketens verkopen miljarden dollars aan goederen per jaar, meestal aan Chinezen uit de midden- en hogere klasse die op zoek zijn naar goedkopere deals dan ze kunnen vinden op het vasteland van China, zei Dvash.

“Op dit moment verleent de Chinese regering geen visum aan Chinezen om naar Hong Kong te gaan om ondernemers daar onder druk te zetten en de economie te schaden. Het verlamt de op één na grootste diamantmarkt ter wereld, ‘zei Dvash.

Een andere functionaris van de diamantbeurs vertelde Ynet dat een kredietcrisis waarbij verschillende grote Indiase diamantbedrijven betrokken waren, de wereldwijde industrie had getroffen.

De wereldwijde discussie rond conflictdiamanten en een afnemende belangstelling voor de stenen bij de jongere generatie spelen ook een rol in de achteruitgang, zei hij.

Advertentie (4)