Groeiende kritiek op Hamas: ‘Waar is het geld uit Qatar?’

Demonstraties en rellen bij de grensstrook met Israël. Screenshot: YouTube

Onder Palestijnse jongeren heerst groeiende kritiek op terreurorganisatie Hamas. De jongeren protesteren wekelijks aan de grens met Israël met de zogenoemde ‘Mars van de Terugkeer’. De Gazanen zien een dubbele standaard in kansen en financiering, schrijft Ynet.

In ruil voor een beetje geld of voedsel stuurt Hamas wekelijks jonge Palestijnse mannen richting de grenzen om te protesteren. Nu tijdens die protesten het aantal gewonden toeneemt, neemt ook de kritiek op het beleid toe. Het geld uit Qatar – dat bedoeld is voor arme gezinnen – zien de jongeren weinig van terug. En dat terwijl Hamas wél zijn schaapjes op het droge heeft.

Volgens de statistieken zijn onder de gewonde demonstranten voornamelijk jonge Palestijnse mannen. Veel van hen zijn er dusdanig aan toe dat ze de rest van hun leven mank lopen – of erger nog, een van hun ledematen moeten missen.

Een voorbeeld van een kritische uiting zijn twee foto’s die rond gaan op social media. Op een van de foto’s zien we Hamas-leider Ismail Haniya en zijn zes zonen. Allemaal gezond en in keurige maatpakken. Daaronder een foto van Gazaanse jongeren, waarvan bij allen een been mist.

Boven: Hamas-leider Ismail Haniyeh met zijn zes zonen.
Onder: Gewonde jongeren betaald door Hamas om te protesteren bij het Gaza-hek. Foto: Ynet

Een ander voorbeeld van kritiek komt van een Gazaanse vader, wiens gewonde zoon op een brandcard midden op straat werd achtergelaten na een confrontatie aan de grens. In een geluidsopname horen we de vader, die Hamas beschuldigt van corruptie en het stelen van geld uit Qatar. ‘Als dit om de zoon van een van de Hamas-leiders was, zou hij niet hier op straat liggen. Er is mij verteld dat ik zijn medicijnen zelf moet betalen.’, aldus de aangeslagen vader. ‘Waar moet ik dat geld vandaan halen? Ze sommeerden mijn zoon om te protesteren om hem vervolgens hier voor dood achter te laten.’ Volgens de vader is de toestand waarin zijn zoon verkeerd de schuld van Hamas.

Hamas, die gevoelig is voor elke vorm van kritiek, organiseert af en toe een avond om hun waardering te tonen voor degenen die namens hen gewond zijn geraakt. Onderstaand een foto van een van deze “feestelijke” bijeenkomsten van Hamas, vergezeld met een enorme banner: ‘Ga naar het hek van Gaza, neem een kogel, verlies een been en verdien vijftig dollar!’

Een Hamas-waarderingsceremonie en de gewonden in de rellen. Foto: Ynet