Wordt de 26-jarige Naama Issachar gegijzeld door Rusland?

Naama Issachar. Foto Instagram

Het is nu wel duidelijk dat de 26-jarige Naama Issachar door de Russen wordt gegijzeld, vanwege het feit dat Israel gevolg gaat geven aan een Amerikaans verzoek tot uitlevering van Aleksey Burkov.

De detentieomstandigheden van de Israëlische vrouw die in Rusland is gearresteerd voor het in bezit hebben van 10 gram cannabis is verslechterd kort nadat het Israëlische Hooggerechtshof de uitlevering van een Russische hacker aan de Verenigde Staten had goedgekeurd. Vrijdag kreeg de jonge vrouw te horen dat ze is veroordeeld tot 7,5 jaar in de gevangenis wegens drugssmokkel.

Issachar werd in augustus verplaatst naar een gevangenis ver buiten Moskou, terwijl vreemdelingen normaal gesproken in een faciliteit in de hoofdstad worden vastgehouden. Haar verslechterde omstandigheden omvatten ook een verbod op telefoontjes, familiebezoeken en het ontvangen van brieven. Tevens een einde aan koosjere maaltijden.

Daarnaast werd haar proces op Jom Kippoer gehouden – aanwijzingen die overeenkomen met misdaden die veel ernstiger zijn dan het bezit van 10 gram cannabis tijdens een overstap op de luchthaven van Moskou.

Haar familie heeft vanaf het begin gezegd dat Issachar, die ook Amerikaans staatsburgerschap heeft, gegijzeld wordt door Rusland terwijl Moskou Israël onder druk zet om een Russische hacker te bevrijden die wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Rusland heeft naar verluidt een gevangenenruil tussen de twee aangeboden, die Israël heeft afgewezen.

Ook Israelische regeringsfunctionarissen geven nu toe dat hier sprake is van situatie waarin Naama door de Russen wordt gebruikt om Aleksey Burkov naar Rusland te krijgen.

Aleksey Burkov. Screenshot KAN omroep

Burkov wordt door de Amerika gezocht wegens verduistering in de Verenigde Staten via creditcard-fraude, waarbij hij naar verluidt miljoenen dollars van Amerikaanse consumenten heeft gestolen. Burkov vertelde de Russische nieuwszender RT dat hij een ‘gemiddelde man’ was, een IT-freelancer uit St. Petersburg die op vakantie was met zijn vriendin in Israël toen “zijn leven op zijn kop werd gezet”. Hij beweerde dat hij “gekaapt” was en in hechtenis was genomen, als onderdeel van “een Amerikaans plan”.

Naama (L) en haar moeder. Foto Instagram

Yaffa, de moeder van Issachar, publiceerde zondag een open brief in het Hebreeuws en Russisch gericht aan de Russische president Vladimir Poetin in de Israëlische krant Yedioth Ahronoth, waarin ze hoopte dat hij de beslissing zou nemen om haar dochter de komende dagen vrij te laten.

In de brief schreef ze dat ze hoopte dat Poetin niet achter de beslissing zat om de voorwaarden waarin Naama gevangen wordt gehouden te verslechteren en ook dat hij niet achter de “antisemitische” beslissing zat om rechtszittingen te plannen op de Joodse feesten van Rosj Hasjana en Jom Kippoer.

“Meneer Poetin, Naama kan geen onderhandelingsmiddel zijn voor een persoon die al dan niet strafbare feiten heeft begaan. Dat is geen eerlijke zaak. Ik weet zeker dat u niet de geschiedenis wil ingaan en wordt beoordeelt als de leider die achter het showcase-proces stond, de Dreyfus-affaire 2.0”, schreef haar moeder in de open brief.

Yedioth publiceerde ook een reeks brieven geschreven door Issachar en door haar moeder tijdens de detentie, waarin het verhaal van haar arrestatie op de luchthaven werd beschreven, haar optimisme geleidelijk veranderde in wanhoop, hoe ze leerde zich aan te passen aan het leven met andere gevangenen, de verslechterende omstandigheden, de schok bij het horen dat ze beschuldigd wordt van smokkel en hoe ze haar moeder vroeg na de veroordeling van vrijdag haar te beloven dat alles zou worden gedaan om haar te bevrijden.

Premier Netanyahu, die zich altijd heeft beroept op zijn uitstekende vriendschap met de Russische president, heeft ook niets kunnen bereiken tot heden, ondanks persoonlijke verzoeken aan Poetin.

In Israel wordt dat vergeleken met zijn vriendschap met Trump, waarvan nu ook duidelijk is dat die niet zo sterk en mooi is als dat Netanyahu dat deed voorkomen.

Netanyahu belde Yaffa afgelopen vrijdag, de moeder van Naama, en vroeg haar de moed van haar dochter hoog te houden. Yaffa antwoordde hierop dat ze geloofde dat Naama “binnen enkele dagen” bevrijd kon worden als Israël diplomatieke actie zou ondernemen.