Israelisch Amerikaanse vrouw in Rusland veroordeeld tot 7,5 jaar voor het bezit van 10 gram marihuana

Naama Issachar . Screenshot Instagram

In feite wordt Naama Issachar, 26, door Rusland gegijzeld omdat Israël weigert Aleksey Burkov vrij te laten, een Russische IT-specialist die in 2016 op verzoek van Interpol in Israël werd gearresteerd en wiens uitlevering aan Amerika aanstaande is.

Een Israëlisch-Amerikaanse vrouw werd vrijdag door een Russische rechtbank veroordeeld tot zeven en een half jaar gevangenisstraf wegens vermeende drugssmokkel, ondanks een “persoonlijk” pleidooi aan president Vladimir Poetin voor clementie van premier Benjamin Netanyahu, aldus melden Israelische media.

Naama Issachar, 26, wordt al zes maanden in Moskou is vastgehouden op verdenking van drugssmokkel nadat 10 gram marihuana in haar tas werd gevonden tijdens een tussenstop in Rusland voor een aansluitende vlucht naar Tel Aviv.

Issachar, die een dubbel Israëlisch-Amerikaans staatsburgerschap heeft, keerde in april terug van een reis naar India en stopte op de luchthaven van Moskou om een ​​aansluitende vlucht naar Tel Aviv te nemen. Terwijl haar rugzak over een lopende band liep, identificeerde een politiespeurhond het als verdacht. Autoriteiten doorzochten de zak en vonden de marihuana gewikkeld in plastic, verborgen in een zak met toiletartikelen.

“Dit is een onevenredig zware straf voor een jonge Israëlische vrouw zonder crimineel verleden die op een verbindingsvlucht was op de luchthaven in Moskou op weg naar Israël,” zei een woordvoerder van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “Helaas hebben de Russische autoriteiten niet gereageerd op onze smeekbeden om deze zaak te behandelen in overeenstemming met de omstandigheden van haar arrestatie,” voegde hij eraan toe.

De aankondiging van de straf kwam kort nadat Netanyahu zei dat hij deze week telefonisch met Poetin sprak over Issachar en zei dat de straf die door de officieren van justitie wordt gewogen “onevenredig” was.

Een verklaring van het kantoor van de premier zei dat Netanyahu “persoonlijk betrokken was bij de zaak van Naama de afgelopen weken” en vroeg om haar straf te verlichten en om een ​​verbetering van de omstandigheden waarin ze wordt vastgehouden.

“Netanyahu verzocht om een versoepeling van de voorwaarden van de detentie van Naama,” zei de verklaring. “Tot onze spijt heeft de Russische aanklager deze verzoeken nog niet aanvaard.”

Het kantoor van Netanyahu voegde eraan toe dat de straf “onevenredig hoog is en niet past bij de aard van het feit dat wordt toegeschreven aan Issachar.” De verklaring zei verder dat Israël “alle inspanningen met de Russische autoriteiten zal blijven leveren om Naama Issachar te bevrijden en haar terug te brengen naar haar familie.

Yaffa Issachar spreekt nieuws van Channel 12, 11 oktober 2019 (screenshot van Channel 12)

Premier Netanyahu heeft vrijdag voor ingaan van de Shabbat de moeder van Naama gebeld en nogmaals beloofd alles te zullen doen om haar dochter snel naar Israel te laten komen.

Verder zei het kantoor van Netanyahu dat er geen mogelijkheid was om de uitlevering aan de Verenigde Staten van een Russische hacker in Israël te voorkomen, nadat berichten zeiden dat Rusland had aangeboden Issachar vrij te geven in ruil voor de Russische staatsburger.

Haar familie zei dat de zin liet zien dat ze door Rusland “gegijzeld” werd.

“We hebben de zin gehoord. Tot nu toe hebben we te maken gehad met proberen te bewijzen dat er niet is geprobeerd drugs te smokkelen, maar nu begrijpen we dat dit een grotere zaak is. Naama wordt als gijzelaar vastgehouden, ‘zei de familie volgens Channel 13 news.

“Ik weet niet hoe lang ze het volhoudt,” vertelde haar moeder Yaffa kanaal 12 na de veroordeling. “Ik doe een beroep op de premier, help haar alstublieft.”

Eerder vrijdag vertelde een hoge Israëlische functionaris aan de Hebreeuwse media dat Rusland de afgelopen maanden verschillende keren aanbood om Issachar te bevrijden als Israël ermee instemt Aleksey Burkov vrij te laten, een Russische IT-specialist die in 2016 op verzoek van Interpol in Israël werd gearresteerd.

Burkov wordt gezocht wegens verduistering in de Verenigde Staten voor een enorm creditcardplan waarbij hij naar verluidt miljoenen dollars van Amerikaanse consumenten zou stelen.

De functionaris zei dat de deal nooit is doorgegaan omdat Israël al was begonnen met het officiële uitleveringsproces en ook de VS niet wilde boos maken.

Issachar ontkent niet dat er 10 gram marihuana in haar tas zat, maar heeft beweerd dat ze niet van plan was de Russische grenscontrole over te steken en daarom geen smokkelaar is, volgens een bericht in Haaretz.

Officieren van justitie zeggen dat omdat Issachar’s tas het Russische luchtruim binnenkwam met de drugs erin, haar acties als smokkel moeten worden beschouwd.

Rusland heeft strenge wetten voor recreatief drugsgebruik en het bezit van zelfs een klein bedrag voor persoonlijk gebruik is strafbaar met een lange gevangenisstraf.