IDF-soldaten over hun missie een Iraanse drone aanval te voorkomen; “Verdedig ons huis”

IAF F-16I Sufa. Foto IDF

F-16 squadron-commandant legt aan de Israëlische tv uit waarom hij persoonlijk de aanval leidde op een door Iran gesteunde cel in Syrië. “Tot in het kleinste detail hadden we gelijk“.

Hoewel veel van de honderden Israëlische aanvallen in de afgelopen jaren op Iraanse doelen in Syrië naar verluidt gericht waren op wapenopslag- en transporten, ontvingen Israëlische piloten op een lange zomerdag eind augustus een heel andere missie, aldus Channel 13 en Times of Israël.

In tegenstelling tot veel van de luchtaanvallen in Syrië die aan Israël werden toegeschreven, bevestigde Israël snel de operatie van 24 augustus, waarbij werd gezegd dat het een cel van de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran had aangevallen, die van plan was Israëlisch grondgebied aan te vallen met drones die met explosieven waren geladen.

“Wat deze aanval anders maakte dan andere operaties die de luchtmacht doet, is dat het deze keer te doen was om het dwarsbomen van een dreigende aanval die zou worden uitgevoerd”, vertelde IAF Lt. Col. “Nun” aan Channel 13 nieuws vrijdag, wiens echte naam niet mag worden gepubliceerd.

Channel 13 speelde audio-opnames van de piloten in de lucht af, zowel voor als na de aanval, waarin “Nun” zei dat deze binnen 13 minuten na het opstijgen werd uitgevoerd.

“Ik heb vier bommen afgevuurd”, hoor je een van de piloten zeggen.

“Nun”, die zelf de missie leidde, zei: “Het is mijn rol is als commandant om aan het hoofd van een aanvallende strijdmacht te staan.”

Hij herinnerde zich wat hij zijn squadron vertelde na afloop van de missie.

“Wat we de afgelopen nacht hebben gedaan en al het harde werk dat we gedurende het hele jaar doen, is precies voor dit moment – het verdedigen van ons huis”, aldus de F-16 commandant.

De aanval kwam dagen nadat de Israel Defense Forces (IDF) heeft verklaard dat er een mislukte poging was van door Iran gesteunde strijders, om vanuit Syrië met explosieven beladen drones het noorden van Israël te bestoken.

Screenshot Channel 13

Volgens het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens zijn ten minste vijf mensen omgekomen bij de aanval. Israël identificeerde twee van hen die werden gedood als Libanese onderdanen Hassan Yousef Zabeeb (23) uit de stad Nabatieh en Yasser Ahmad Daher (22) uit Blida – beiden lid van de sjiitische terreurorganisatie Hezbollah.

“We gaan ervan uit dat de Quds Force elke dag een aanval op Israël probeert uit te voeren”, vertelde kolonel “Yud” aan Channel 13, hoofd van de Quds Force-afdeling van de Israëlische militaire inlichtingendienst, die onderzoek doet en analyses maakt van Iraanse strijdkrachten en hun proxies in het Midden-Oosten. Ook Yud’s echte naam wordt uit veiligheidsoverwegingen niet bekend gemaakt door Israel.

Yud zei dat zijn eenheid inlichtingen heeft verzameld over Zabeeb en Daher en daaruit heeft opgemaakt dat ze verbleven in een villa in het dorp Aqrabah, in het gebied rond de Syrische hoofdstad Damascus. “Vanuit die locatie werden alle voorbereidingen uitgevoerd”.

Deze informatie werd vervolgens doorgegeven aan de IAF, waarbij Yud erkende dat ze huiverig waren om dergelijke gevoelige informatie over te dragen.

“Altijd. Dit is onderdeel van het spel. We moeten echt bescheiden zijn over ons vermogen om dingen te beschrijven. Vaak denken mensen dat we alles weten, maar er zijn ook veel vraagtekens”. Later in het interview erkende Yud: “Ik moet toegeven dat we in dit geval tot in het kleinste detail gelijk hadden.”

Hoewel zijn eenheid is gevestigd in het IDF-hoofdkwartier in Tel Aviv (Kirya), zegt Yud dat zijn eenheid het gevoel heeft dat het aan de frontlinie staat.

“Hoewel we in de Kirya werken, hebben we het gevoel dat we met een helm op ons hoofd zitten en ook het werk doen dat gedaan moet worden”, zegt Yud.

Hoewel die missie voorbij is, bleef het squadron van Nun zeer alert nadat Hezbollah wraak had gezworen voor de dood van zijn twee agenten, evenals voor een aan Israël toegeschreven aanval in een buurt van Beiroet. Daar zou naar verluidt een van belangrijkste locaties zijn aangevallen waar terroristen precisie-geleide-raketten produceren.

Het antwoord kwam een ​​week later, toen op 1 september de terreurgroep anti-tankraketten op een militaire jeep langs de grens afvuurde.

Geen Israëliërs raakten gewond door het raketvuur, slechts een band van het voertuig met daarin vijf soldaten werd door granaatscherven lek geprikt.

“We mogen ze echt niet onderschatten. Het is ons verboden”, aldus Yud.


Advertentie (4)