Het ziet er niet naar uit dat Netanyahu’s mandaat wordt verlengd

Blue & White leider Benny Gantz (L), president Rivlin (M), Benjamin Netanyahu (R). Foto: Amos Ben Gershom-GPO

Het mandaat van premier Benjamin Netanyahu om een ​​regering te vormen zal niet worden verlengd na de deadline van donderdag 24 oktober, zeiden bronnen rond president Reuven Rivlin zaterdagavond, waarbij een bericht van Channel 12 lijkt te worden bevestigd.

Volgens de bronnen lijkt het onwaarschijnlijk dat er een reden zou zijn om Netanyahu de extra twee weken toe te kennen die de president volgens de wet de eerste kandidaat om een ​​regering te vormen kan geven, zoals hij deed na de verkiezingen van april.

Minister Ze’ev Elkin, die lid is van het onderhandelingsteam van Likud, vertelde KAN Radio vrijdag dat hij geloofde dat Netanyahu zijn mandaat om een regering te vormen alleen zou teruggeven aan Rivlin als hij overtuigd is dat het onmogelijk zal zijn om een coalitie samen te stellen. Elkin denkt dat Netanyahu net wanneer de deadline verloopt tot die conclusie zal komen.

In dat geval zou Rivlin, Benny Gantz, leider van de Blue & White partij, opdracht kunnen geven een coalitie op te bouwen op de dag dat het mandaat van Netanyahu afloopt. Het 28-daagse mandaat van Gantz zou eindigen op donderdag 21 november, waarna een periode van drie weken wordt uitgetrokken waarin elke MK een regering kan vormen, mocht ook Gantz er niet in slagen een coalitie samen te stellen.

Het lijkt er op dat iedereen wacht op de beslissing van procureur-generaal Avichai Mandelblit om Netanyahu al of niet aan te klagen en zo ja voor welke zaken. Channel 12 weet te melden dat Mandelblit mogelijk in begin november met zijn besluit zal komen. Niet alleen Gantz maar ook Netanyahu wachten op deze beslissing omdat dan duidelijk of Netanyahu in case 4.000 ook voor omkoping wordt aangeklaagd.

Benny Gantz wacht op de uitspraak van Mandelblit omdat hij ervan uitgaat dat wanneer Netanyahu voor omkoping wordt aangeklaagd, de Likud hem laat vallen als partijleider wat de weg vrij zal maken voor een regering tussen Blue & White en Likud. Gantz heeft altijd gezegd met de Likud een regering te willen vormen maar zonder Netanyahu omdat hij vind dat Netanyahu meer tijd zal gaan besteden aan juridische zaken dan aan het besturen van het land.

Ondertussen heeft Yisrael Beytenu fractie voorzitter Oded Forer vrijdag een formele brief aan het hoofd van het coalitieonderhandelingsteam van Likud, Yariv Levin, gestuurd met het verzoek om onderhandelingen over de beleidsrichtlijnen voor een volgende regering.

Forer, die het onderhandelingsteam van Yisrael Beytenu leidt, vroeg om het team van Levin te ontmoeten voor een ​​’serieuze en diepgaande’ discussie over sociaaleconomische, diplomatieke en veiligheidsvraagstukken, evenals kwesties van religie en staat.

Levin heeft niet op de brief van Forer gereageerd en heeft de brief tot nu toe niet met Netanyahu besproken.