Israelische Arabier veroordeelt tot 16 jaar cel wegens hulp aan terroristen

Amjad Jabarin (Schermopname: kanaal 10)

Amjad Jabarin uit Umm al-Fahm, de grootste Arabische stad in Israel, is veroordeeld tot 16 jaar cel wegens steun aan terroristen die in juli 2017 twee Israëlische politieagenten op de Tempelberg hebben vermoord. Ook moet hij ruim 130 duizend euro totaal betalen ter compensatie aan de families van de twee politieagenten die werden gedood, aldus meldt de Times of Israel.

Amjad Jabarin is woensdag veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor het helpen ​​van drie schutters die twee politieagenten net buiten de Tempelberg van Jeruzalem hebben vermoord.

De rechtbank van het district Haifa beval ook om € 65,637 te betalen aan de families van de officieren die tijdens de aanval zijn gedood.

Jabarin werd in juli veroordeeld wegens het helpen bij een terreuraanslag, obstructie van rechtvaardigheid en samenzwering om een ​​misdaad te plegen.

Gerechtelijke stukken toonden aan dat Jabarin de drie terroristen naar Jeruzalem had vervoerd, van tevoren met hen over hun plannen had gesproken, en “zelfs aangeboden had om minstens twee keer mee te doen met de aanval.”

Kamil Shnaan, links, en Haiel Sitawe, rechts, de politieagenten gedood in de terreuraanval naast het Tempelbergcomplex in Jeruzalem op 14 juli 2017. (Foto: Israel Politie)

De drie terroristen zelf werden gedood door de politie tijdens de terreuraanval, die het leven kostte aan de politieagenten Kamil Shnaan (22) en Haiel Sitawe (30)

Tijdens zijn verhoor onthulde Jabarin ook verbindingen tussen de drie terroristen – ze heetten allemaal Muhammad Jabarin uit Umm al-Fahm – en de verboden Noordelijke Tak van de Islamitische Beweging, zei de Shin Bet veiligheidsdienst tijdens zijn proces.

Op 14 juli, om ongeveer 3 uur ‘s nachts, arriveerden de drie schutters op de Tempelberg vanuit Umm al-Fahm voor gebeden met geweren en een mes verborgen onder hun kleding. De wapens waren door een medeplichtige de plek binnen gesmokkeld.

Ze bleven vier uur op de heilige plaats en liepen toen naar de moslimwijk. Net na 7 uur ‘s ochtends openden ze het vuur op officieren Sitawe en Shnaan, die bij een van de ingangen van de Tempelberg gestationeerd waren en die daarbij om het leven zijn gekomen. Andere politieagenten ter plaatse schoten terug op de terroristen en doodden hen.

Politieagenten staan ​​boven het lichaam van een terrorist die een van de drie schutters was die een schietaanval pleegden waarbij twee Israëliërs ernstig gewond raakten bij de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem op 14 juli 2017. (Schermopname)

Volgens gerechtsdocumenten trainde Jabarin met de terroristen voor de aanval en voegde zich bij hen toen ze gingen oefenen met het schieten met hun geïmproviseerde “Carlo” machinepistolen.

De nacht voor de aanval reed hij de drie ook naar een voetbalveld in Umm al-Fahm, dat diende als ophaalpunt voor een bus naar de Tempelberg, wetende dat ze gewapend waren en van plan waren om de schietpartij uit te voeren.

Na de aanval verborg Jabarin ook enkele bezittingen van de moordenaars – mobiele telefoons en autosleutels – die ze hem vooraf hadden gegeven.

De aanval op de Tempelberg leidde tot weken van instabiliteit in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Na de schietpartij op vrijdagochtend sloot Israël het complex voor de rest van de dag – iets dat nog niet eerder was gedaan op een vrijdag in bijna 50 jaar, de populairste dag voor het moslimgebed.