Oude kerk gewijd aan mysterieuze martelaar gevonden in de buurt van Jeruzalem (video)

Overzicht van de site. Foto Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority

Een prachtige 1500 jaar oude kerk, versierd met spectaculaire mozaïekvloeren en Griekse inscripties, werd ontdekt in Ramat Beit Shemesh, ook is er een mozaïek-inscriptie gevonden dat de site wijdt aan een niet nader genoemde “glorieuze martelaar”.

Ook werden er een extra inscriptie gevonden met een donatie ontvangen van keizer Tiberius II, en werd er uniek kruisvormig doopvont gevonden.

Wie was de “glorieuze martelaar” vereeuwigd door de Griekse inscriptie, in wiens herinnering deze prachtige kerk werd gebouwd en later werd uitgebreid onder het beschermheerschap van de Byzantijnse keizer Tiberius II zelf?

Dit mysterie heeft archeologen van de Israel Antiquities Authority de afgelopen drie jaar bezig gehouden tijdens opgravingen in Ramat Beit Shemesh, gefinancierd door het district Jeruzalem van het Israëlische ministerie van bouw en huisvesting en de CPM Corporation.

Het ministerie van Bouw en Wonen heeft ongeveer NIS 7 miljoen ( € 1,750.000) in deze opgraving geïnvesteerd.

Vandaag (woensdag) onthulde de IAA de vondsten aan het publiek in een nieuwe tentoonstelling “The Glorious Martyr”, in samenwerking met het Bible Lands Museum Jerusalem (BLMJ).

Archeologische opgravingen onthulden overblijfselen van een indrukwekkende Byzantijnse kerk die zo’n 1500 jaar geleden werd gesticht. De kerk was versierd met spectaculaire mozaïeken ingewikkeld ontworpen met bladeren, fruit, vogels en
geometrische elementen.

Mozaïek met vogel. Foto IAA

De muren van de kerk waren versierd met kleurrijke fresco’s en verheven pilaren bekroond met indrukwekkende kapitelen, waarvan sommige misschien zijn geïmporteerd.

De opgravingen hebben een architecturaal complex blootgelegd, verspreid over 1,5 dunams (1.000 mtr). Opgravingen in het midden van de site onthulden een kerk gebouwd volgens een basiliekplan – een langwerpige structuur bekleed met twee rijen kolommen die de interne ruimte in drie secties verdeelden – een centraal schip geflankeerd door twee zalen. Een ruime binnenplaats (atrium) werd gevonden net buiten de ingang van de kerk.

Overzichtsfoto. Foto IAA

Het primaire stadium van de bouw van de kerk vond plaats tijdens het bewind van keizer Justinianus in de 6e eeuw CE (527-565). Later, tijdens het bewind van keizer Tiberius II Constantijn, werd een prachtige zijkapel toegevoegd.

Een fascinerende inscriptie intact op de binnenplaats wijdde de kerk aan een “glorieuze martelaar.”

Volgens Benjamin Storchan, directeur van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, “is de identiteit van de martelaar niet bekend, maar de uitzonderlijke weelde van de structuur en de inscripties geven aan dat deze persoon een belangrijke figuur was. “

Storchan voegt eraan toe:” Slechts een paar kerken in Israël zijn ontdekt met volledig intacte crypten.De crypte diende als een ondergrondse grafkamer die blijkbaar de overblijfselen van de martelaar huisvestte. De crypte was toegankelijk via parallelle trappen,de ene leidde naar de kamer, de andere terug omhoog de gebedsruimte in. Hierdoor konden grote groepen christelijke pelgrims de plaats bezoeken. ”De crypte zelf was eens bekleed met marmeren platen, waardoor het een indrukwekkend uiterlijk kreeg.

Trappen naar en van de crypte. Foto Assaf Perez / IAA

Volgens Storchan wordt het belang van de site bevestigd door de uitbreiding onder het beschermheerschap van keizer Tiberius II Constantine (574-582 CE). Een Griekse inscriptie ontdekt op de site stelt dat de uitbreiding van de kerk werd voltooid met zijn financiële steun.

“Tal van geschreven bronnen getuigen van imperiale financiering voor kerken in Israël, maar er is weinig archeologisch bewijs bekend, zoals bijvoorbeeld de inwijdings inscripties zoals die gevonden zijn in Beit Shemesh,” zegt Storchan.

Adelaar met gespreide vleugels. Foto IAA

“Imperiale betrokkenheid bij de uitbreiding van het gebouw wordt ook opgeroepen door het beeld van een grote adelaar met uitgespreide vleugels – het symbool van het Byzantijnse rijk – dat in een van de mozaïeken verschijnt.”

Opgravingen onthulden duizenden objecten, en wat de meest complete verzameling Byzantijnse glazen ramen en lampen lijkt te zijn die ooit op een enkele locatie in Israël zijn gevonden. Bovendien werd een uniek doopvont in de vorm van een kruis gevonden in een van de kamers van de kerk, gemaakt van een soort calcietsteen die zich vormt in druipsteengrotten.

Uniek kruisvormig doopvont. Foto IAA

De archeologische opgraving van de site werd meestal uitgevoerd door duizenden tieners, die kwamen graven als onderdeel van de educatieve visie van de IAA – gericht op het verbinden van Israëlische jongeren met de geschiedenis van het land.

De tieners kwamen om te graven als onderdeel van hun nationale dienst- en IDF-voorbereidingsprogramma’s, of via hun middelbare scholen – als onderdeel van Israëlische studies. Grote groepen Mashatsim – Young Shelach Leaders namen ook deel

Jongeren aan het werk. Foto IAA

Amanda Weiss, directeur-generaal van het Bible Lands Museum: De visie van het Bible Lands Museum is een culturele en educatieve instelling te zijn die bezoekers verbindt met de wortels van ons verleden. We zijn trots op onze samenwerking met de Israel Antiquities Authority die deze belangrijke nieuwe vondsten aan het licht brengt voor de duizenden bezoekers van alle leeftijden en nationaliteiten, en hen uitnodigt om het rijke culturele erfgoed van het Land Israël te waarderen. In de woorden van de oprichter van het museum, Dr. Elie Borowski: “De toekomst van de mensheid heeft zijn wortels in het verleden. Alleen door onze geschiedenis te begrijpen kunnen we een betere toekomst opbouwen.”