Israelische kandidaat voor Olympisch windsurfing goud in schandaal over liefdesaffaire met haar coach

Israëlische windsurfer Katy Spychakov (R) en haar coach Pierre Loquet. (Israel Sailing Association)

De beste windsurfer van Israël, die wordt beschouwd als een kandidaat voor Olympisch goud op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, is verwikkeld geraakt in een schandaal dat haar kansen zou kunnen schaden nadat werd onthuld dat ze al acht maanden in een relatie was met de coach van het Israëlische vrouwen team, dat werd ontslagen over de relatie.

Andere windsurfers en hun ouders hebben zich nu verenigd en klagen bij de sportautoriteiten dat de 20-jarige Katy Spychakov’s romantische betrokkenheid bij de Franse coach Pierre Loquet, 37, haar voorkeursbehandeling, één-op-één trainingssessies en een oneerlijk voordeel had verdiend in de race om de enige plek die Israël vertegenwoordigt op de Olympische Spelen.

Die race is alles behalve beslist, met Spychakov – de zilveren medaillewinnaar van de Wereldkampioenschappen van vorige maand – met een comfortabele voorsprong met nog maar één kwalificerend evenement over, de 2020 Wereldkampioenschappen. De kloof kan alleen worden gesloten als een andere Israëlische windsurfer goud pakt en Spychakov niet succesvol is.

Nu eisen concurrenten dat alles wordt geschrapt en dat de Olympische race opnieuw wordt gestart, slechts negen maanden voordat de wedstrijden in Tokyo van start gaan. De Israel Sailing Association heeft hun oorspronkelijke eis om Spychakov onmiddellijk van alle activiteiten op te schorten, volledig afgewezen.

Katy Spychakov werd tweede tijdens de laatste wereldkampioenschappen. Screenshot Twitter

Toen de affaire dinsdag werd onthuld, kondigde de vereniging onmiddellijk aan dat coach Loquet werd ontslagen.

“In een gesprek met de coach en de surfer bevestigden beiden hun relatie. Daarom, en in overeenstemming met de ethische code en regels van de Sailing Association, werd besloten om het dienstverband van de coach na drie jaar te beëindigen, ‘zei het in een verklaring.

De vereniging heeft een commissie gevormd die nu zal bespreken hoe te bepalen of de relatie van Spychakov met Loquet haar professionele prestaties ten koste van de andere windsurfers positief had beïnvloed.

Ondertussen probeert de vereniging binnen zeven dagen een nieuwe coach te vinden om Loquet te vervangen. “Het is moeilijk om snel een nieuwe coach te brengen, vooral als we negen maanden voor Tokio zijn en alle goede coaches in dienst zijn. Deze saga heeft zeker schade veroorzaakt, “vertelde een naamloze bron binnen de vereniging aan de ONE sportwebsite.

Spychakov gaf een interview aan de Yedioth Ahronoth en zei: “Afgelopen februari ontwikkelde zich een romantische relatie tussen mij en Pierre, en daar zijn we allebei blij mee. We zijn helemaal verliefd. De afgelopen maanden is geen enkele atleet door onze relatie geschaad of gediscrimineerd. De coach kan de wind niet veranderen en we zijn alleen op zee.

“We waren ons niet bewust van de ethische code en dat heeft nu consequenties,” voegde ze eraan toe. “Ik begrijp de kritiek, ik begrijp de regels, maar we hebben er niet voor gekozen om verliefd te worden. We hebben ervoor gekozen om het risico te nemen. Het spijt me absoluut niet voor het begin van de affaire en waar het ons toe heeft geleid. ‘