Koerdische kinderen worden behandeld in Israelisch ziekenhuis (video)

Screenshot YouTube

“Ik was niet bang om naar Israël te komen, hoewel ik werd gewaarschuwd dat ik mijn Syrische paspoort kon verliezen,” zo begint een artikel in de Jerusalem Post vandaag.

Na vorig jaar in Afrin te zijn gebombardeerd en aangevallen door zowel het Turkse leger alsmede zijn geallieerde jihadistische handlangers, werden Aram (naam om veiligheidsredenen gewijzigd) en haar familie – Koerden die in Noord-Syrië woonden – gedwongen te vluchten naar Iraaks Koerdistan, net als de honderdduizenden Syriërs die onlangs vluchtelingen zijn geworden door de Turkse militaire operatie.

De Turken hebben als doel met deze operatie om Koerden weg te jagen uit Koerdisch gebied en deze gebieden te bevolken met Arabische vluchtelingen die zich nu in Turkije bevinden, om korte metten te maken met aaneengesloten Koerdisch gebied die van Turkije doorloopt naar Syrië.

Toen Aram in Iraaks-Koerdistan aankwam, had haar 3,5-jarige zoon Ajwan, een openhartoperatie nodig die niet kon worden uitgevoerd in Koerdistan, maar een Amerikaanse arts die in Koerdistan werkte vertelde haar dat Ajwan in Israël kon worden behandeld.

“Ik was niet bang om naar Israël te komen, hoewel ik werd gewaarschuwd dat ik mijn Syrische paspoort kon verliezen,” vertelde Aram aan de Jerusalem Post.

Binnen korte tijd was Ajwan in contact gebracht met de in Jeruzalem gevestigde Christelijke NGO Shevet Achim, die een visa regelde voor Aram en Ajwan alsmede een hartchirurgie operatie voor Ajwan in het Sheba Medical Center in Tel Hashomer, vlakbij Tel Aviv.

Het doel van Shevet Achm is om niet-Israëlische kinderen te helpen levensreddende medische zorg te verlenen in de Joodse staat. Ondanks recente escalaties worden de inspanningen voortgezet, verklaarde het hoofd van de NGO Jonathan Miles. In de afgelopen 10 maanden hebben ze gezorgd dat 41 Koerdische kinderen en 3 Syrische kinderen in het Shaba Medical Center kunnen worden behandeld.

Ondanks recente escalaties worden de inspanningen voortgezet. Volgens Miles zullen er binnenkort opnieuw twee nieuwe patiënten aankomen uit de door oorlog verscheurde gebieden, hoewel hij geen verdere details kon bekendmaken.

“Om een ​​Koerdisch kind hierheen te laten komen, moet zijn visum het bureau van de minister van Binnenlandse Zaken passeren, die de toegang beperkt tot degenen die levensreddende medische zorg nodig hebben,” zei Miles en merkte op dat de families via Jordanië naar Israël vliegen.

Screenshot YouTube

Hij zei dat met maar liefst 200.000 tot 300.000 Koerden die hun toevlucht hebben gezocht of zoeken in Noord-Irak, hij ervan uitgaat dat nog eens 20 tot 30 kinderen met aangeboren hartziekten moeten worden behandeld, en Israël zal “de gelegenheid hebben om daarvoor te zorgen en op deze manier een hand uitsteken.”

De meeste operaties worden uitgevoerd door Dr. David Mishali, hoofd van het International Congenital Heart Centre van het Safra Children’s Hospital in het Sheba Medical Center. Hij vertelde de Post dat zonder deze operaties de kinderen zouden sterven of een leven zouden krijgen waarin ze totaal verzwakt zouden zijn.

“In veel gevallen, wanneer we het medisch dossier van de kinderen uit het land van herkomst lezen, kan dit verschillen van wat we ontdekken met onze geavanceerde controles,” legde Mishali uit. “Dat komt omdat in veel Derde Wereldlanden medische technologie bijna 60 jaar achterloopt op ontwikkelde Westerse landen, zoals Israël.”

Ook zei Mishali dat hij zorgvuldig moet overwegen welk specifiek type operatie moet worden uitgevoerd, omdat patiënten worden teruggestuurd naar een land met weinig of geen eerstelijnszorg.

Hij zei dat hij zelden in staat is om rechtstreeks met de families te praten vanwege de taal barrières. De meeste Koerdische patiënten spreken niet eens Arabisch, dus moeten ze communiceren via iemand die zowel Arabisch als Koerdisch spreekt, en vervolgens die persoon een bericht laten doorgeven aan iemand die zowel Arabisch als Hebreeuws spreekt en vice versa.

De chirurg legde uit dat hij het nieuws volgt en weet dat zijn nieuwste patiënten naar hem toe zullen komen na een uitgebreid trauma. Hij zei echter dat hij niet gericht is op recente gebeurtenissen in Syrië of Irak, of op politiek beleid in de regio.

“Ik zorg voor de patiënten op dezelfde manier als ik voor mijn Israëlische patiënten zorg,” zei hij. “Het zijn mooie mensen, warme en authentieke mensen. Het is een plezier om voor ze te zorgen. ”

De patiënten worden ondersteund door een multidisciplinair team, waaronder maatschappelijk werkers, verpleegkundigen en ander personeel.

Aram legde uit dat zij en andere Koerden ‘geen gijzelaars in het ziekenhuis’ zijn en dat Sheba en Israël hen onder toezicht van Shevet Achim het ziekenhuis uit laten gaan om het land te zien, inclusief een rondreis door Jeruzalem en Tel Aviv en biddend op de Tempelberg .

“Ik ben dankbaar voor alle hulp,” zei ze, “en vooral de artsen in Sheba Medical Center voor het redden van mijn kind.”