Jom Kippoeroorlog 1973: “Uit angst te weinig soldaten te hebben, overwoog Moshe Dayan ouderen en jongeren op te roepen”(video)

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft een reeks geclassificeerde transcripties en rapporten uit 1973 vrijgegeven, waaruit de angsten, de beraadslagingen en de pijnlijke interne gesprekken van de toenmalige topmanagers van de Israëlische strijdkrachten en het hoge politieke leiderschap voor, tijdens en na de Jom Kippoer oorlog van 1973 blijken , dat destijds zelfs als slecht voorbereid en beheerd werd beschouwd. In een serie van drie artikelen plaatsen wij hier de verhalen. Hier het eerste verhaal. Het archief van het ministerie heeft de transcripties vrijgegeven van IDF Generale Stafvergaderingen van de eerste vijf dagen van de oorlog, evenals het definitieve inlichtingenrapport dat op 5 oktober 1973 aan IDF stafchef David “Dado” Elazar en minister van Defensie Moshe Dayan werd gegeven een dag voordat de oorlog uitbrak.

Een Israëlisch artilleriekanon opent het vuur vanaf het Sinaï-schiereiland tijdens de Jom Kippoer-oorlog, op 6 oktober 1973. (Archief Avraham Vered / Bamahane / min.v.Defensie)

In de vroege uren van de Yom Kippoer-oorlog in 1973, toen Israël worstelde om terug te slaan tegen de binnenvallende Egyptische en Syrische troepen , zei minister van Defensie Moshe Dayan tegen zijn personeel om te beginnen met het oproepen van tieners en oudere ex-reservesoldaten voor de strijd, uit angst dat de Joodse staat misschien niet de mankracht had die het nodig had voor de strijd.

“Wat vrees ik meer dan iets anders in mijn hart? Dat de staat Israël uiteindelijk zonder voldoende wapens blijft om zichzelf te verdedigen. Er zullen niet genoeg tanks zijn, er zullen geen vliegtuigen zijn, er zullen geen mensen zijn, er zullen geen mensen worden opgeleid om het land Israël te verdedigen, ‘vertelde Dayan de IDF-staf volgens de nieuw vrijgegeven transcripties.

De toenmalige minister van Defensie zei tegen het leger dat het moest overwegen mensen die te oud te zijn om reserve dienstplicht te vervullen of te jong om in dienst te gaan op te roepen.

“Controleer de mogelijkheid om al diegenen die we niet hebben opgeroepen in te schakelen, om de jongeren op te roepen, oude reservisten om ze in tanks, in de lucht, of waar dan ook te plaatsen waar het nodig is. We krijgen tanks uit de Verenigde Staten en er zullen geen mensen voor zijn. Neem de ouderen die we hebben vrijgelaten, neem de jongeren vanaf de leeftijd van 17 jaar, “vertelde Dayan aan de top van het leger.

Dayan maakte zich zorgen hoe het land zou reageren op de eerste verliezen van Israël.

“Degene die nog niet geschokt is, zal niet geschokt zijn omdat we het aantal verloren tanks in de Zesdaagse Oorlog hebben bereikt,” zei hij.

De minister van Defensie sprak ook zijn bezorgdheid uit over het feit dat de Arabische bevolking van Israël, die tot 1966 onder de staat van beleg had geleefd, tegen de regering zou vechten, waardoor het land tijdens de oorlog meer problemen zou krijgen.

“De interne Arabieren: ze zullen zeker… wanneer het bloed naar hun hoofd stijgt, moeten we opnieuw met hen omgaan met allerlei acties – geen demonstraties, maar met krijgswet en politie en grenswachters omdat ze naar de transportroutes kunnen gaan en ons bezig houden, ‘vertelde Dayan de IDF Generale Staf.

Deze opstand heeft nooit plaatsgevonden. En in feite zijn veel Arabische Israëliërs gaan helpen tijdens de oorlog, bijvoorbeeld door het vervangen van Joodse reservisten op het werk, het doneren van bloed, de aankoop van de oorlog obligaties van de overheid en hielpen met de burgerbescherming.

Vechtend op het Sinaï-schiereiland tegen het Egyptische leger en in de Golan tegen de Syriërs – en zonder de luchtoverwicht die Israël genoot in de Zesdaagse Oorlog van 1967 dankzij geavanceerde luchtverdedigingssystemen – geleverd door de Sovjet-Unie – dreigden de arsenalen van de Joodse staat uit te putten.

Israël hoopte dat de Verenigde Staten en sommige Europese landen tijdens de oorlog wapens en ondersteuning zouden bieden.

Op 8 oktober vertelde Elazar aan Tzvi Tzur, een voormalige IDF-chef en assistent van Dayan, dat Israël 300 tot 500 tanks, 48 ​​McDonnell Douglas F-4 Phantom II straaljagers en 24 Douglas A-4 Skyhawk-jets nodig had. En “we hebben ze vrij snel nodig,” zei Elazar.

Tzur waarschuwde echter dat de VS misschien traag zouden zijn om de militaire hulp te bieden, denkend dat Israël het te goed deed in de oorlog.

“Mijn indruk is dat ze leven van informatie dat dit niet zo erg is en zeggen: die Joden kunnen rondkomen,” zei hij.

Het hoofd van de militaire inlichtingendienst, majoor generaal Eli Zeira, zei dat hij de Amerikanen elke avond had ingelicht over de oorlogsinspanningen, “en gisteren gaf ik ze een briefing die behoorlijk somber was.”

Elazar droeg hem op om ‘ze vanavond opnieuw een sombere briefing te geven.’

Uiteindelijk leverden de VS in de loop van de oorlog 22.325 ton tanks, vliegtuigen, artilleriekanonnen en munitie in een Amerikaanse luchtmachtoperatie die bekend staat als Nickel Grass.

“Kans op gevechten is klein”

Een inlichtingenrapport overhandigd aan Dayan en IDF-chef Elazar een dag voordat gevechten uitbraken, opent een venster naar de verschillende aanwijzingen die de inlichtingengemeenschap van het land miste door de verrassingsaanval niet te zien aankomen.

De toenmalige minister van Defensie Moshe Dayan bezoekt het Sinaï-schiereiland tijdens de Jom Kippoer-oorlog, op 20 oktober 1973. (Archief Bamahane / Ministerie van Defensie)

In het inlichtingenrapport wordt opgemerkt dat het Egyptische leger extra wapens naar de grens verplaatst en andere tekenen dat Caïro zich op een oorlog voorbereidt: een onregelmatige wijziging van radiocodes, annulering van luchtmacht cursussen, een oproep aan alle commandanten van de luchtbrigade en Egyptische soldaten om toestemming krijgen om niet te vasten tijdens de Ramadan-maand.

“In dit stadium zijn er geen tekenen van concrete voorbereidingen voor het initiëren van actie door de Egyptische luchtmacht, hoewel de genomen stappen hun vermogen om over te schakelen op operationele activiteiten verbeteren,” merkte het rapport op.

Ook in Syrië merkt IDF Military Intelligence op dat er een “gevoel onder Syrische officieren en soldaten bestaat dat grootschalige gevechten worden verwacht, zonder verklaring voor wie het zal initiëren en wat de achtergrond daarvoor zal zijn.”

Toch eindigt het rapport met de beoordeling: “De kans dat de Egyptenaren van plan zijn de gevechten te hernieuwen is laag … De waarschijnlijkheid van een onafhankelijke Syrische actie (zonder de Egyptenaren) blijft laag.”

Tegenslagen aan het Suez kanaal, succes in Syrië

In een zeldzame glimp van de interne strijd binnen de top van de IDF, heeft het ministerie ook het telefoongesprek van IDF-chef Elazar met het hoofd van de IDF Southern Command Maj. Gen. Shmuel ‘Gorodish’ Gonen, vrijgegeven, waarin de legercommandant de generaal hem meedeelde dat hij aan het zuidelijke front werd vervangen door voormalig IDF-chef Chaim Bar-Lev.

Gonen kreeg later de schuld van veel van de eerste mislukkingen van de oorlog door de Agranat onderzoekscommissie uit 1974 en verhuisde kort daarna naar Afrika om de rest van zijn leven in relatieve anonimiteit te leven.

Tijdens de oorlog waren enkele van de zwaarste bevochten veldslagen van Israël tegen het Egyptische leger van Anwar Sadat op het Sinaï-schiereiland.

De eerste paar dagen van gevechten zagen slecht management en verwarrende bevelen van de commandanten op het Sinaï-schiereiland.

Toenmalig Maj. Gen. Ariel Sharon, die terug in het leger was gebracht om de 143e pantserdivisie aan het begin van de oorlog te leiden, werd gezien als een “los kanon” die bekwaam was maar niet kon worden vertrouwd om bevelen uit te voeren.

Majoor Gen. Ariel Sharon, midden, ontmoet andere hoge officieren in het IDF Southern Command voorafgaand aan de Jom Kippoer oorlog, op 1 oktober 1973. (Archief Elie Hen / Bamahane /min.v. Defensie)

Deze zienswijze werd bevestigd toen hij tegen Gonen inging en op 9 oktober aanvallen op Egyptische posities pleegde met de 143e Armored Division – een gok die aanvankelijk faalde maar later in een overwinning werd omgezet toen zijn divisie een Egyptische tegenaanval afweerde.

“Het is een oorlogsmisdaad. Vandaag ging hij – tegen de bevelen in – naar het Suez kanaal en vocht een zware strijd – tegen de bevelen in -hij loog tegen Gorodish. En ik luisterde naar hem op de radio en ik merk dat hij tegen me liegt. En nu vraagt ​​hij toestemming om over te steken naar de tweede oever van het Suezkanaal, ‘zei Elazar.

En dus na een aantal dagen van zware verliezen en slechte leiding aan het zuidelijke front, besloten Dayan en Elazar dat ze voormalig IDF-chef Bar-Lev moesten binnenhalen om het commando van Southern Command Shmuel Gonen over te nemen.

“Ik maak me grote zorgen dat noch Dado noch ik het commando over het Zuidelijk Commando overnemen, dat we het niet zullen kunnen doen, en de mensen die er zijn – Gorodish, Arik, allemaal – ik vertrouw ze niet , ‘vertelde Dayan aan Bar-Lev over de telefoon.

Bar-Lev, die toen minister van handel en industrie was, stemde ermee in om te helpen, dus moest Elazar het ongemakkelijke telefoontje plegen om Gonen te informeren dat hij werd vervangen.

‘Shmulik, ik heb een onaangename aankondiging voor je. Chaim Bar-Lev komt naar je toe. Hij zal zien wat er vandaag met Arik Sharon gebeurt. Hij zal met je praten en hij zal beslissen, hij zal ook horen wat je wilt en als je bij hem wilt blijven, eigenlijk zal ik het anders zeggen: als hij wil dat je de 143e neemt en Arik naar huis gaat, of als je wilt blijven als zijn plaatsvervanger en Arik zal blijven. Dit is de beslissing van de minister van Defensie en de premier, en ik wil dat je het goed ontvangt, ‘zei Elazar.

De reactie van Gonen is niet gedocumenteerd in het gedeclasificeerde transcript, maar uit de reacties van Elazar lijkt de generaal het nieuws niet goed te begrijpen.

In een schijnbare poging om de pijn te verzachten, vertelde Elazar aan Gonen dat hij dit alleen deed omdat Bar-Lev een voormalige IDF-stafchef was, waardoor de beslissing op zijn minst minder slecht leek.

“Als het een generaal was, zou ik het niet doen. Maar het is een luitenant-generaal, een stafchef, en jullie twee samen zullen geweldig zijn. Shmulik, oké? Hij zal snel bij me zijn en vanavond gaat hij naar het front. Ik raad je ten zeerste aan daar te blijven. Goed. Denk er eens over na, ‘zei Elazar.

Elazar probeerde blijkbaar zijn ondergeschikte te steunen, maar maakte zich ook zorgen dat het publiek het vertrouwen in het leger zou verliezen als Gonen de oorlogsinspanning volledig zou opgeven.

“Gonen vertelde me: ik ga naar huis. Dit zou zoiets kunnen zijn alsof we de natie Israël vertellen: we hebben gefaald in de aanval op de Egyptenaren vanwege de commandant, niet vanwege … Dit heeft een rampzalige publieke impact, ‘zei Elazar.

Gonen bleef uiteindelijk tijdens de oorlog in het Zuidelijk Commando, maar de operaties werden geleid door Bar-Lev.

Kort daarna begonnen de gevechten in het zuiden te verbeteren toen de IDF de Egyptische aanval afweerde en zijn eigen tegenaanval lanceerde.

Tegen het begin van deze campagne lokte de IDF de Egyptenaren in een val door Elazar met Bar-Lev te laten praten via gemakkelijk te onderscheppen radiogolven, hen overtuigend dat de situatie verschrikkelijk was en op het punt stond te breken, terwijl de Israëlische troepen in feite waren voorbereid om een krachtige tegenaanval te lanceren.

“Hij zal me vertellen dat de situatie moeilijk is en dat hij hoopt dat ze hem niet meer zullen aanvallen. Ik geef hem toestemming om zich terug te trekken als ze hem opnieuw aanvallen. Dan vallen ze hem misschien weer aan als ze dit gesprek horen. We zijn zo slim als we kunnen, en in de tussentijd moet je weten dat het heel goed gaat, ‘zei Elazar tegen toenmalig premier Golda Meir.

De strijd van de IDF tegen het Syrische leger van Hafez Assad was veel eenvoudiger.

Na de eerste verrassingsaanval af te weren, besloot Elazar op 9 oktober dat het tijd was om hard terug te slaan en diep in het Syrische thuisfront te gaan bombarderen.

‘Het Syrische leger, ik wil het morgen breken. Sorry vandaag, ‘zei hij.

“Ik wil een dramatische wending, ik wil dat iemand roept: ‘Gevalt! Landen worden gedood, niet vuren, iedereen niet vuren. ‘”

Een laatste staakt-het-vuren werd bereikt op 25 oktober, waarbij Israël de controle over het Sinaï-schiereiland en Golan Hoogten behield, dat het in de Zesdaagse oorlog had veroverd.

Meer dan 2500 Israëlische soldaten sneuvelden en duizenden anderen raakten gewond in de gevechten, samen met duizenden Egyptische, Syrische en Iraakse troepen.