Golda Meir’s brief ontdekt aan nabestaanden van gesneuvelde soldaten en burgers tijdens Jom Kippoeroorlog

Golda Meir . Foto Tzion Yehuda / GPO

Een condoleancebrief geschreven door de toenmalige premier Golda Meir aan nabestaanden van gesneuvelden tijdens de Jom Kippoer oorlog van 1973 is aan de vooravond van Jom Kippoer ontdekt.

Het was gebruikelijk in de jaren na de oprichting van de Joodse staat dat de premier contact had met de families van gesneuvelde soldaten en burgers, inclusief het sturen van brieven voor Joodse feestdagen en officiële gelegenheden. Golda Meir was nauwgezet in deze gewoonte en correspondeerde zowel privé als officieel veel met nabestaanden.

De brief van Golda Meir. Foto JTA

Aan de vooravond van de Jom Kipoeroorlog in 1973 stuurde Meir een brief, gedateerd 5 oktober, naar nabestaanden waarin ze schreef: “Uw pijn is de pijn van de hele natie. Onze grootste zorg is het bereiken van vrede voor Israël. De herinnering aan onze geliefden motiveert ons om alles te doen wat in onze macht ligt, zodat er geen slachtoffers meer vallen en we geen rouw meer zullen kennen.”

Een dag later brak de Jom Kipoeroorlog uit, die het leven kostte aan 2500 Israëlische soldaten.

Meir nam ontslag in april 1974, te midden van publieke kritiek en een verlies van vertrouwen in de regering.

De brief zal in december worden geveild in het veilinghuis Kedem in Jeruzalem.