Lieberman presenteert vier puntenplan voor nieuwe regering; Likoed wijst plannen af

Foto GPO

Temidden van de politieke chaos in Israel presenteert Yisrael Beiteinu-leider Lieberman een vier puntenplan om tot een nieuwe regering te komen.

Binnen seconden na de aankondiging op zijn Facebookpagina, wijst de Likoedpartij het plan al af onder het mom “niets nieuws onder de zon”.

Als een eerste stap zouden vertegenwoordigers van de drie partijen (Likoed, Blauw & Wit en Lieberman’s partij samen moeten komen om de leidende principes van een toekomstige eenheidsregering te bespreken.

“Laten we eerst en vooral alle kwesties op de agenda duidelijk definiëren – veiligheid, economie, sociaal beleid en scheiding kerk en staat”, schreef Lieberman.

Als we daar overeenstemming over hebben, kan het voorstel van president Reuven Rivlin voor een compromis over machtsverdeling worden aangenomen.

President Rivlin heeft een rotatie voorgesteld waarbij Netanyahu en Blauw & Wit-leider Gantz ieder 2 jaar premier zullen zijn. Gantz heeft dit tot nu toe geweigerd, omdat hij vind dat Netanyahu, die mogelijk binnenkort officieel in staat van beschuldiging wordt gesteld voor één of meerdere fraude gevallen, geen premier kan zijn zolang hij niet is vrijgesproken.

In een door Lieberman voorgestelde derde fase zou de nieuwe regering de begroting en een meerjarenplan voor defensie passeren.

In de vierde fase van Lieberman’s plan zouden dan andere partijen worden toegestaan ​​zich aan te sluiten bij de coalitie, als ze instemmen met de leidende principes van de regering, aldus Avigdor Lieberman.

Het plan van Lieberman suggereert dat Gantz zou moeten opgeven om als eerste premier in rotatie te zijn, en Netanyahu zou zijn blok van rechtse partijen moeten opgeven. In gesprekken heeft Netanyahu erop aangedrongen dat hij ook de extreemrechtse Yamina, de ultraorthodoxe Shas- en United Torah Judaism vertegenwoordigt.

Terwijl de Likoed het plan onmiddellijk verwierp, zei Blauw & Wit het plan te verwelkomen en met beide partijen verder te willen praten om een nieuwe regering te vormen.