Israelische krijgsgevangene ontmoet na 37 jaar mentor die hem hielp martelingen te overleven

Capt. (Ret.) Gil Vogel, rechts, met voormalig militaire inlichtingendeskundige Shlomo ‘Momo’ Yehezkeli. Foto Ynet

Op een donderdagavond in 1982 ontmoette Israel Air Force kapitein Gil Vogel de militaire inlichtingenspecialist Shlomo Yehezkeli voor een korte briefing, aldus begint een ontroerend verhaal in Ynet.

“Geef me de korte samenvatting voor mijn vlucht”, vroeg hij aan Yehezkeli. “Wat moet ik doen als ik gevangen word genomen?”

Uiteindelijk zou deze korte briefing van 20 minuten het leven van Vogel redden, want twee dagen na de ontmoeting werd zijn vliegtuig neergeschoten boven Libanon en werd hij gegijzeld door Syrische troepen.

Ten tijde van de gevangenneming van Vogel was de Eerste Libanonoorlog in volle gang en maakte de Israel Air Force (IAF) dagelijkse vluchten diep in vijandelijk gebied.

“Ik wist alles wat er te weten viel over overleven. Ik gaf piloten het beste advies dat ik kon, allemaal op basis van onderzoek en getuigen”, zegt Yehezkeli, die in die tijd een expert op het gebied van overleven was.

Gedurende de week dat Momo intense overlevingsbriefings gaf aan piloten, was de toen nog jonge piloot, Captain Vogel, ziek en kon niet bij de sessies aanwezig zijn.

Om er toch zeker van te zijn dat Vogel een soort van voorbereiding had, ontmoette Yehezkeli hem in een weg café in Gedera, in centraal Israël.

“Ik leerde hem een ​​paar woorden in het Arabisch, vertelde hem wat te doen tijdens ondervragingen en wat te verwachten tijdens folteringen. Mijn motto was: houd een mentale afstand tot jezelf, alsof het jou niet overkomt. Dit is de enige manier waarop je overleeft”, vertelt Yehezkeli.

“Ik legde hem uit: als je vliegtuig neerstort, probeer er dan uit te komen met alleen je vliegpak aan. Als je een pistool hebt, gooi het dan weg en als je zegt dat je een officier bent, dan zullen ze je waarschijnlijk geen pijn doen”, voegt Momo toe.

“We openden een fles wijn en dronken een klein beetje. We schreven op de fles ‘Tot ziens na de oorlog’, in de hoop dat we de fles in de toekomst zouden kunnen opdrinken. We gingen uit elkaar nadat ik voelde dat Gill alles had verteld”, zegt Yehezkeli.

Slechts twee dagen later, op een zaterdagochtend, werd Vogel’s vliegtuig neergehaald door Syrisch luchtafweergeschut, ​​tijdens een vlucht boven Libanon die hem en zijn navigator, majoor Aharon Katz, dwong zich per schietstoel uit het vliegtuig te schieten.

Katz werd gedood tijdens de lancering van de schietstoel, maar Vogel bereikte de grond levend. Gedurende twee jaar, tot 1984, werd hij gevangen gehouden. In die tijd kreeg hij pijnlijke en langdurige martelingen, maar vergat hij de instructies van Yehezkeli niet.

Toen hij terugkeerde naar Israël, was het eerste wat hij wilde doen Yehezkeli ontmoeten, maar helaas vond de ontmoeting nooit plaats. Ze probeerden elkaar meerdere keren te ontmoeten, maar zonder succes. Yehezkeli en Vogel trokken zich uiteindelijk terug uit het leger, waarna Vogel een El Al-piloot werd.

De jaren gingen voorbij zonder contact, maar op de eerste avond van Rosj Hasjana vorige week, verscheen Vogel aan de deur van het huis van Yehezkeli om hem te verrassen.

“Plots hoorde ik een klop op de deur”, zegt Yehezkeli. “Ik opende de deur en voor mij stond een lange man die zei: “Ik ben Gill Vogel!”

De ontmoeting tussen de twee werd mogelijk gemaakt door militair historicus Kobi Segal.

“We hebben urenlang zitten drinken en veel gelachen. Ik was zo blij met hem te praten. Voor mij is dit de sluiting”, aldus de voormalig Israëlische krijgsgevangene Yehezkeli.