Netanyahu wacht op verklaring Lieberman voordat hij zijn mandaat terug geeft

Foto GPO

Netanyahu wacht naar verluidt op Liberman om te verklaren dat hij zich zal verzetten tegen een linkse regering die steunt op Arabische Knesset leden. Nir Barkat ziet zich zelf als opvolger van Netanyahu om de Likud te leiden.

Premier Binyamin Netanyahu weigert zijn mandaat om een ​​regering te vormen aan president Rivlin terug te geven zolang Avigdor Lieberman niet met een openbare verklaring waarin hij zich uitspreekt tegen vormen van een Linkse regering met behulp van Arabische stemmen.

Likud-functionarissen vertelden de radiozender Reshet Bet dat nadat Liberman een dergelijke verklaring heeft uitgegeven, Netanyahu het mandaat aan de president zal teruggeven.

Ondertussen heeft Naftali Bennett, leider van Nieuw Rechts, gisteravond de leider van Blue & White, Benny Gantz, opgeroepen om terug te keren naar de onderhandelingstafel en een eenheidsregering te vormen met de Likud, met premier Netanyahu eerst in een rotatie overeenkomst. “Iedere partij moet wat water bij de wijn doen”, aldus Bennett.

“In zo’n regering,” merkte Bennett op, “kan Rechts de Israëlische wet niet toepassen op Gebied C en dus dit gebied niet annexeren. Links kan geen gebieden aan de Palestijnen overdragen. Er zal geen pro-religieuze of anti-religieuze wetgeving zijn. Een nieuwe regering heeft genoeg problemen op te lossen, zoals met Iran, Hamas en Hezbollah, het verminderen van het budget tekort, de toestand van de ziekenhuizen, de gruwelijke files en verdere versterking van het onderwijs “.

Bennett legde ook uit waarom Netanyahu de eerste in een rotatie zou moeten zijn. ‘Gantz moet een trainingsperiode hebben, hij heeft geen ervaring op diplomatiek gebied. De premier van Israël zijn is de moeilijkste baan op aarde. Wij zijn geen België of Finland, waar ruimte is voor fouten. Een ernstige fout van de Israëlische premier kan leiden tot een echte catastrofe voor de Joodse staat. Gantz begrijpt dit zelf.”

“Als, maar laten we hopen van niet, een strafrechtelijk proces wordt geopend tegen premier Netanyahu, zal hij verlof moeten nemen, in overeenstemming met het compromis van de president, en de effectieve premier zal dan Gantz zijn. Dat is gezond verstand. Trouwens, ik persoonlijk krijg geen voordeel van zo’n regering. Integendeel – in zo’n brede overheid zal mijn persoonlijke macht niet groot zijn. Maar waar het om gaat is het welzijn van ons land, ” aldus Bennett.

Nir Barkat en Benjamin Netanyahu Foto GPO

Ondertussen heeft Likud Knessetlid en voormalig burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, bekend gemaakt zich zelf te zien als de natuurlijke opvolger van Netanyahu.

“Op de dag dat het Netanyahu-tijdperk eindigt, zal ik mezelf presenteren als een kandidaat voor het leiderschap van de partij en het premierschap,” zei Barkat in een verklaring, daarbij bewerend dat hij potentiële rivalen zoals Gideon Sa’ar zal verslaan in de race om Netanyahu op te volgen.

Met een geschat vermogen van een half miljard Shekel ( € 125 miljoen) nam voormalig internetondernemer Barkat tijdens zijn 10-jarig burgemeesterschap van Jeruzalem genoegen met NIS 1 per jaar. Ook als Knessetlid neemt hij genoegen met het symbolische NIS 1 per jaar. “Ik ben niet op zoek naar voordelen. Ik kom binnen als een schone lei en kijk of ik dit land beter kan maken.”

Wat betreft de huidige beschuldigingen van corruptie tegen Netanyahu, is Barkat duidelijk “ik steun onbetwistbaar Netanyahu”.

“Het anti-Netanyahu-kamp probeert het volk van Israël ervan te overtuigen dat al hun problemen te wijten zijn aan Netanyahu en dat hij moet worden ongepakt”, zegt hij.

“Ik verwerp fel deze pogingen om te beslissen wie de regerende partij moet leiden. De Likud-kiezers hebben een gezond DNA dat hen in staat stelt hun leider te ondersteunen. Het is een pluspunt. Inclusief het feit dat Netanyahu volgens de wet premier kan blijven totdat hij schuldig wordt bevonden . Het is een morele actie om Netanyahu te ondersteunen. “

Barkat gaat met deze uitspraak voorbij aan het feit dat het Netanyahu was die er bij toenmalig premier Olmert op aandrong op te stappen toen er onderzoek naar hem werd gedaan wegens fraude. Iets wat uiteindelijk ook gebeurde.