Premier Netanyahu gaat vandaag Poetin officieel verzoeken Naama Issachar vrij te laten

Naama Issachar. Foto Instagram

Minister Yuval Steinitz zegt dat de premier doet wat hij kan om Naama Issachar te helpen; zuster zegt, hoewel ze Amerikaans staatsburgerschap heeft, Washington niet heeft gevraagd om in te grijpen.

Premier Benjamin Netanyahu zal dinsdag een officieel verzoek indienen bij de Russische president Vladimir Poetin voor de vrijlating van Naama Issachar, de Israëlische vrouw die door een rechtbank in Moskou is veroordeeld tot zeven en een half jaar gevangenisstraf voor het in bezit hebben van 10 gram marihuana.

Minister van Energie Yuval Steinitz vertelde de publieke radio KAN dat het formele verzoek voor vrijlating van de 26-jarige Naama Issachar later op de dag zal worden gedaan en volgt op eerdere persoonlijke oproepen aan Poetin door Netanyahu en president Reuven Rivlin.

Steinitz, een vertrouweling van de premier, zei dat Netanyahu “doet wat gedaan kan worden. Hij is niet de president van Rusland. Hij is de premier van Israël.

“We hopen dat persoonlijke banden zullen helpen, omdat ze ook helpen bij de vrijheid van operatie voor de Israelische luchtmacht in de lucht boven Syrië,” zei Steinitz verwijzend naar regelingen tussen Israël en Rusland met betrekking tot militaire activiteiten in Syrië die de afgelopen jaren zijn geïmplementeerd om botsingen te voorkomen tussen de luchtmacht van de landen, aangezien ze beide militaire operaties uitvoeren in Syrië.

De opmerkingen van Steinitz kwamen nadat maandag een woordvoerder van het Kremlin zei dat Poetin de verzoeken van Israël zal overwegen om gratie voor Issachar te verlenen zodra het via de juiste diplomatieke kanalen is ingediend.

De zuster van Naama Issachar, Liad, vertelde KAN vandaag dat Naama niet wist dat de 10 gram marihuana in haar bagage was en niet van plan was drugs terug te brengen naar Israël.

“Naama wist echt niet dat de marihuana in haar toilettas zat,” zei Liad. “Uiteindelijk gaf ze het toe, maar het gebeurde niet opzettelijk. Ze zou niet bewust zoiets stoms doen. Haar fout was dat ze de toilettas niet had schoongemaakt. ‘

Liad legde uit dat terwijl ze betwijfelt of iemand de marihuana in Naama’s tas opzettelijk heeft verborgen, haar zus kwam terug van drie maanden in India, waar ze tijd doorbracht “met allerlei mensen op allerlei plaatsen.”

Hoewel Naama ook het Amerikaans staatsburgerschap heeft, zei Liad dat de familie Washington niet om hulp heeft gevraagd.

De familie Issachar gaat in beroep tegen haar straf. Haar advocaat heeft maandag formeel een bezwaarschrift ingediend en zal later in de week argumenten aandragen. Maar Israëlische functionarissen hebben gezegd dat zij van mening zijn dat het hoger beroep niets uit zal halen, omdat de gevangenhouding van Issachar een politieke kwestie lijkt te zijn die te maken heeft met de verwachte uitlevering door Israel van een Russische hacker, Alexei Burkov, aan de VS , ondanks de verzoeken van Moskou om dat niet te doen en hem naar terug naar Rusland te laten gaan.

Terwijl Netanyahu en minister van Justitie Ohana overwegen Burkov uit te leveren aan de Amerika, nu ook het Hooggerechtshof zich daarvoor heeft uitgesproken, zegt de advocaat van Naama dat dat de zaak nog moeilijker zal maken.