Peiling: Meeste Netanyahu stemmers willen geen rechts blok

Billboard “Nieuw Likudniks”tegen rechts blok. Screenshot

“We hebben voor Likud gestemd, niet voor het rechtse blok”, zegt de nieuwe campagne van Likud-activisten.

De meeste Likud-kiezers steunen een eenheidsregering die alleen is gebaseerd op hun partij samen met Blue & White,aldus blijkt uit een enquête uitgevoerd door de controversiële activistengroep de “Nieuwe Likudniks,” die maandag een campagne lanceerde tegen premier Benjamin Netanyahu die vasthoudt aan het 55-zetelsblok van religieuze en rechtse partijen.

Volgens de peiling steunt 57% van de Likud- kiezers een dergelijke regering, waarin Likud en Blue & White eerst instemmen met de voorwaarden van een coalitie en pas daarna andere partijen zullen uitnodigen om toe te treden, terwijl 30% zich ertegen verzet. Een overweldigende meerderheid van de Blue & White kiezers, 89%, steunt het, terwijl 4,8% tegen is.

Een grote meerderheid van Likud-kiezers steunt het “President’s Plan”, voorgesteld door president Reuven Rivlin, waarin Netanyahu eerst premier zal zijn en een lange pauze zal nemen om zijn juridische problemen te behandelen na te zijn aangeklaagd, waarna Gantz hem zou vervangen; 63% was vóór, terwijl 27.6% ertegen was. Onder de Blue & White kiezers was 47,2% vóór, terwijl 40,9% tegen.

De enquête, gesponsord door de nieuwe Likudniks, werd op 23-24 oktober gehouden door het Kantar Instituut, nadat Rivlin Gantz opdracht had gegeven een coalitie te vormen. De enquête werd online gehouden en de deelnemers waren 500 Israëlische Joodse mannelijke en vrouwelijke volwassenen.

De nieuwe Likudniks, een controversiële groep van duizenden partijleden die de Likud gematigder wilden maken, kochten buiten- en online advertentieruimte met de slogan “We stemden voor de Likud, niet voor het blok! Nu eenheidsregering!” De advertenties bevatten de foto’s van Shas-leider Arye Deri, leider van het ulktra orthodoxe UJT Ya’acov Litzman en nummer twee van Bayit Yehudi Bezalel Smotrich.

De groep heeft ook een online petitie, waarin staat: “Wij, Likud-stemmers en leden roepen Likud Knesset leden en Likud-leden van het centrale comité op om alles te doen om een ​​eenheidsregering met Blue & White op te zetten, op basis van gedeelde richtlijnen tussen de partijen, volgens de wil van de natie en de stemmen van meer dan twee miljoen kiezers. “

“Het volk van Israël zal ons niet vergeven als we opnieuw naar onnodige verkiezingen gaan en miljarden shekels kosten”, concludeert de petitie.

“We hoeven geen portefeuilles, commissievoorzitters en budgetten te delen met andere partijen waar onze kiezers niet voor hebben gestemd”, aldus Nir Hirschman, van de nieuwe Likudniks en kandidaat in de Likud-primary eerder dit jaar.

Het verzoekschrift gaat in het bijzonder in op het voorstel van de “pariteitsregering” dat de Likud en president Reuven Rivlin hebben voorgesteld, waarin het hele 55-koppige blok een gelijk aantal ministers en vice-ministers zou hebben voor de 33-zetels blauw en wit .

“Het belangrijkste is het voortdurende Likud-leiderschap door zoveel mogelijk ministers en vice-ministers”, stelt het.

De “Nieuwe Likudnik” leider Lior Meiri zei dat een regering van nationale eenheid met Likud en Blue & White “gebaseerd zou zijn op de gedeelde waarden van het grootste deel van het liberale publiek in Israël.”

“Laten we eens kijken hoe de ultra orthodoxe Litzman gaat reageren op het verbieden van op geslacht gebaseerde discriminatie van Smotrich die een wetsvoorstel tegen raciale discriminatie ondertekent,” zei Hirschman. “Die maken deel uit van de Likud-statuten. Ze zullen het niet eens zijn, want dat zijn niet hun waarden. Maar het zijn wel de waarden van Likud-leden. ”