Door de regen duizenden vliegende mieren in grote zwermen door de straten van Israel

Israëlische wetenschappers zeggen dat het fenomeen in feite een paringsritueel is dat ‘huwelijksvlucht’ wordt genoemd.

Op de eerste zonnige dag na het eerste regenachtige weekend van het winterseizoen, werden duizenden gevleugelde insecten over heel Israël waargenomen, die de straten op klaarlichte dag overspoelden. De insecten zijn in feite mieren en termieten die binnen de kolonie vleugels kweken en op bepaalde tijden van het jaar er op uitgaan, op zoek naar paren en om daarna nieuwe kolonies te stichten.

Volgens het Davidson Institute of Science Education staat dit fenomeen bekend als de ‘huwelijksvlucht’, de paringsvlucht van sommige insecten, met name sociale bijen en mieren. De wezens, bekend als ‘gevleugelde seksuelen’, ontstaan ​​wanneer temperatuur en vochtigheid voor hen acceptabel zijn – wat vaak correleert met de eerste regen van het seizoen – verzamelen zich in een specifiek gebied en beginnen hun huwelijksvlucht.

Volgens Igor Armiach Steinpress van het Davidson Institute, een paar uur na de eerste regen, krijgen de koninklijke mieren – de directe nakomelingen van de koningin-mier – en termieten vleugels en verzamelen ze zich bij hun nesten voordat ze gaan vliegen. Dit geeft de gebieden rondom de nesten een zilverachtige tint en verandert het oppervlak effectief in een landingsbaan voor duizenden individuele broedende insecten.

Zodra de koninginen mier vliegt, zal zij op zoek gaan naar een verhoogd oppervlak met een groot cluster van mieren uit verschillende nesten. Daar zal ze paren met een paar verschillende mannen, in een poging om haar eigen kolonie te stichten.

Volgens Steinpress zijn de mieren geen competente vliegers en vliegen ze eigenlijk maar een paar keer, zo niet een keer, gedurende hun hele levensduur. Ze zullen af ​​en toe op mensen landen in hun zoektocht naar potentiële parende partners.

Na de dekking heeft het mannetje zijn biologische missie effectief volbracht en wordt hij achtergelaten om te sterven, terwijl het vrouwtje haar vleugels uitspreid en wegvliegt, op zoek naar een rustige plek om haar nieuwe kolonie te bouwen waar ze zal regeren als de koningin, zonder haar nest te verlaten en brengt de rest van haar dagen door met eieren leggen.

De koninklijke mieren (zowel mannelijke als vrouwelijke) zijn degenen die uiteindelijk de kolonie zullen verlaten om deel te nemen aan toekomstige huwelijksvluchten met het nageslacht van dezelfde mannetjes waarmee de koninginenmier tijdens haar eigen vlucht heeft gefokt.

“De huwelijksvlucht is een prachtig fenomeen dat op geen enkele manier gevaarlijk is voor de mens en na een paar dagen passeert”, aldus het ministerie van Milieubescherming. “De vlucht zorgt ervoor dat insecten zich op natuurlijke wijze kunnen voortplanten en zorgen voor de voortzetting van hun soort voor de komende jaren.”

Het ministerie voegde er echter aan toe dat termieten – die de neiging hebben kolonies te vestigen op eigenschappen die door mensen worden bezet – ‘ernstige structurele schade kunnen veroorzaken die voortvloeit uit hun affiniteit om hout te eten’.