Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Foto GPO

Die zegt dit, die zegt dat in het ministerie van justitie: Het gekke aan hoorzittingen met gesloten deuren is dat ze achter gesloten deuren worden gehouden. Maar in plaats van het publiek of iemand anders te beschermen, is het enige dat het achter gesloten deuren houdt, rijk, stinkend veevoer voor beide partijen om de pers te bespelen en hun eigen versies van het verhaal te pushen.

 • Natuurlijk spreken we hier over de hoorzittingen die momenteel worden gevoerd – of liever gezegd – over de vermeende misdaden van premier Benjamin Netanyahu.
 • Afhankelijk van op welke nieuwsbron je afstemt, gaat het voor de aanklagers of voor de verdediging van Netanyahu, en veel plezier met het vinden van een bron van alle vermeende “rapportages”. De waarheid? Sinds wanneer maakt dat deel uit van de vergelijking?
 • We hebben dus Channel 13-nieuws dat meldt dat het verdedigingsteam van Netanyahu jammerlijk heeft gefaald in zijn poging om de beschuldigingen te weerleggen in de zogenaamde Case 4000, waarin de premier wordt beschuldigd van het verhandelen van regelgevende gunsten voor positieve berichtgeving in de media
 • Maar volgens Channel 12 werden de aanklagers weggeblazen door het verdedigingsteam, en nu moeten de officieren van justitie teruggaan naar de tekentafel en hun “proefschrift” over de zaak herschrijven.
 • Kun je raden welke kant waarschijnlijk welke informatie heeft gelekt? Hier is een aanwijzing. Netanyahu’s fanblad Israel Hayomschrijft dat de zaak van de aanklager uiteenvalt.
 • Shlomo Filber heeft de goederen niet meegenomen , leest een kop in de krant, verwijzend naar een belangrijke getuige in de zaak die het ministerie van communicatie indertijd leidde, en naar verluidt de gunsten uitdeelde al of niet in opdracht van Netanyahu.
 • “Als de zaak op de getuigenis van Filber berust, hebben de aanklagers een ernstig probleem”, schrijft Akiva Bigman van de krant Israel Hayom.

Dood van duizend geschenken: Case 4000 zal binnenkort geschiedenis zijn, en op zondag zullen de advocaten ermee eindigen om daarna Case 1000 aan te pakken, waarin Netanyahu en zijn vrouw Sara worden beschuldigd van het krijgen van dure geschenken van rijke jongens zoals Arnon Milchan en James Packer.

 • Voorbeeld van de argumenten van de verdediging (nogmaals, geen bron): Yedioth meldt dat de advocaten van Netanyahu zullen beweren dat je geschenken van vrienden mag krijgen, ze wisten niet hoeveel geschenken ze kregen en ze kregen hoe dan ook niet zoveel als de vervolging beweert .
 • Walla-nieuws, dat naar verluidt onvoldoende invloed heeft gehad om iemand om te kopen in de Case 4000-hoorzitting, komt met de headline: “Er is geen andere keuze dan de zaak te sluiten”, verwijzend naar het argument van de verdediging in zaak 1000.
 • Maar Channel 13 zegt dat er een nieuw getuigenis is van Milchan en zijn assistent waarin ze spraken over in wezen gedwongen worden om de “geschenken” naar de Netanyahu’s te brengen.
 • “Het was niet mogelijk om met lege handen te komen. De Netanyahu’s zouden, om het zacht uit te drukken, zeer teleurgesteld zijn, ‘wordt geciteerd’ door assistent Hadas Klein.

Primaries afzeggen: Israëlische nieuwsconsumenten zijn ook getrakteerd op een draai dankzij Netanyahu’s plotselinge verlangen om een ​​Likud-primaire te houden, en net zo snel daar op weer terug te komen.

 • In het weekend veranderde de primaire ineens in een vergadering waarbij de centrale leden van de partij het hele stemgedrag zouden overslaan en gewoon hun onsterfelijke liefde voor de beste leider zouden verklaren.
 • Haaretz meldt dat een ding de partij niet wordt gevraagd te doen is zich ertoe te verbinden Netanyahu als eerste in een rotatieovereenkomst te plaatsen.
 • Misschien realiserend dat Netanyahu hem te slim af was, zei Netanyahu-rivaal Gideon Sa’ar dat we de vergadering ook gewoon kunnen overslaan “en ik zie je in de primaries tent,” waarop de woordvoerder van Netanyahu antwoordde: “De putsch is dood.”
 • Oeps, zei ik de woordvoerder van Netanyahu? Ik bedoelde eigenlijk ‘mensen rond de premier zeggen dat de Likud-putsch dood is’, dat is wat de woordvoerder uitzond en wat trouw werd gerapporteerd door elke Hebreeuwse taal krant, ondanks het feit dat geen van hen daadwerkelijk in gesprek was ” met mensen rond Netanyahu. “

En dan bakten ze mij een “putsch”: Was er nu sprake van putsch binnen de Likud of niet? That’s the question

 • “Wie is de putscher,” eist Army Radio-gastheer Razi Barkai keer op keer, en hij probeert erachter te komen waarom je als aan een primary wil meedoen, zoals Gideon Sa’ar aankondigde, je plotseling een “putscher”wordt genoemd.
 • Maariv’s Ben Caspit gaat net zo ver als het beschuldigen van Netanyahu en zijn vrienden van antidemocratisch te zijn. “Wanneer komen ze erachter dat hun verbazingwekkende democratie eigenlijk helemaal geen democratie is? Wanneer kijken ze naar hun eeuwige premier en zien ze de Midden-Oosterse versie van Kim Jong Un? Het antwoord: wanneer het te laat is. “

Geen geweld meer: ​​protesten tegen geweld in de Arabische gemeenschap blijven aan kracht winnen, en zelfs enige berichtgeving in de pers (hoewel in de meeste gevallen ver onder het nieuws over alle politieke gesjoemel).

 • Haaretz besteedt van de reguliere Israëlische pers de meeste ruimte aan de demonstraties, en aan persoonlijke verhalen achter hen.
 • Ze beschrijven het leven als ‘zoals in een oorlog’. Ze zeggen dat ze bang zijn om de straat op te gaan ‘, leest het verhaal van het aangrijpende verslag van het leven in Arabische steden en waar de protesten allemaal over gaan.
 • De protesten waren overwegend vreedzaam (zoals men zou verwachten van een anti-gewelddemonstratie), waarbij ze lof kregen van Jack Khoury van de krant.
 • “Iedereen marcheerde met onbedekte gezichten, hielden borden omhoog tegen het geweld in de Arabische gemeenschap en kwamen in grote aantallen op grote wegen en kruispunten aan”, schrijft hij. “Het was een kreet gericht aan iedereen die wilde luisteren, gericht aan zowel de leiders van het land als de Arabische gemeenschap: we kunnen het niet meer aan. De Arabische gemeenschap is niet apathisch. Het wil persoonlijke veiligheid – en het is de taak van de staat om dit te bieden. Het is de taak van de overheid en de politie. Maar het is ook de taak van lokale politieke, sociale en religieuze leiders. “
 • Maar in al-Monitor merkt Shlomi Eldar op dat de situatie misschien niet zo kort en droog is als het lijkt.
 • “Het bloedbad dat zou kunnen ontstaan als versterkte politietroepen Arabische steden zoals Umm al-Fahm en Kfar Qassem zouden betreden om gewapende criminele bendes te confronteren en hun illegale wapens in beslag te nemen, dat zou geen onmogelijk of zelfs vergezocht scenario zijn. Diezelfde Knesset-leden en lokale leiders die een vastberaden reactie van de politie op gewelddadige misdaad eisen, kunnen een ander deuntje zingen als de gewapende politie Arabische gemeenschappen binnenkomt en houders van wapens arresteert ‘, schrijft hij.

Geen immuniteit: Het doodsteken van een joinge moeder door haar echtgenoot krijgt ook aandacht in Hebreeuwse kranten.

 • Yedioth Ahronoth komt ook met de moord op Michal Sela, met een hoofdartikel op de voorpagina met de verontrustende kop “Als het haar zou kunnen overkomen”, een refrein dat door haar familie werd gebruikt als een goedbedoelde wake-up call tegen huiselijk geweld. (Verontrustend vanwege de stilzwijgende boodschap dat Sela, een jonge joodse moeder uit een chique buitenwijk, immuun had moeten zijn voor het geweld waar anderen dat misschien niet waren.)
 • Het bericht wordt herhaald door MK Aida Touma-Sliman, die aan het hoofd van de Knesset-lobby staat tegen huiselijk geweld, en die Walla nieuws vertelt dat de politieke impasse betekent dat het ministerie van Openbare Veiligheid niet meer geld voor het oplossen van dit probleem kan geven.
 • ‘Ze was maatschappelijk werkster. Dat betekent dat geen enkele vrouw immuun is voor huiselijk geweld ‘, zegt ze. “Zelfs vrouwen met een hogere sociaaleconomische achtergrond weigeren om hulp te vragen.”