Oprichter BDS, Omar Barghouti, wordt binnenkort Israel uitgezet

BDS oprichter Omar Barghouti. Screenshot YouTube

Hoe dubbel het ook is, Omar Barghouti, oprichter van de BDS, en hater van Israel, heeft een Israëlische permanente verblijfstatus door indertijd te trouwen met een Arabische Israëlische vrouw verblijfsstatus, en woont in de noordelijke Israëlische stad Akko.

Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri maakte zondag bekend dat hij de Autoriteit voor Bevolking en Immigratie had opgedragen een juridisch advies op te stellen voor gebruik bij de deportatie van de oprichter van Boycott, Desinvestering en Sanctie.

“Ik ben van plan snel te handelen om Omar Barghouti de verblijfsstatus in Israël te ontnemen, zei Deri in een verklaring waarin de stap werd aangekondigd. “Dit is een man die er alles aan doet om het land te schaden en daarom niet het recht mag genieten om een inwoner van Israël te zijn.”

Het feit dat er niet eerder stappen tegen Barghouti waren genomen om hem het land uit te zetten had te maken met juridische obstakels. Nu de plaatsvervangend procureur-generaal het groene licht onlangs had gegeven kan Binnenlandse Zaken de procedure beginnen.

In 2018 werd de verblijfswet veranderd en is “vertrouwensbreuk”een reden iemand zijn of haar verblijfstatus te ontnemen en het land uit te zetten. Volgens een interpretatie van de wet kan het boycotten van Israël een dergelijk misdrijf vormen, iets wat in het gavel van Omar Barghouti overduidelijk is.

De BDS-campagne pleit voor boycots, desinvesteren en sancties tegen Israëlische bedrijven, universiteiten en artiesten. Voorstanders zeggen dat BDS een geweldloze beweging is voor Palestijnse onafhankelijkheid, maar Israël beweert dat de campagne de Joodse staat wil delegitimeren en wordt door velen als antisemitisch gezien.

Natuurlijk kwam er kritiek op deze beslissing van de Gezamenlijke Arabische Lijst. Lijsttrekker Ayman Odeh zei in een verklaring: “Ik heb maar één ding te zeggen tegen minister Deri: Wij, Arabische Israëliërs, zijn niet naar de staat Israël gekomen. De staat Israël kwam naar ons toe. Wie ben jij om het verblijf van deze inwoner of een andere burger te ontkennen?