Netanyahu wil een $ 250 miljoen kosten nieuw luchtverdedigings-systeem tegen dreiging Iran

Illustratief: de Arrow 3-raket wordt gelanceerd vanaf de luchtmachtbasis Palmachim in centraal Israël op 10 december 2015. (Ministerie van Defensie)

Volgens Israels publieke omroep KAN, dringt premier Benjamin Netanyahu erop aan om een groot nieuw luchtverdedigingsproject op te zetten om de dreiging van een aanval vanuit Iran tegen te gaan, zo meldt de Times of Israel.

Het project, met een prijskaartje van NIS van 1 miljard (€ 250 miljoen) zou in het bijzonder gericht zijn op de verdediging van het land tegen aanvallen van kruisraketten, vergelijkbaar met de aanval op Saoedische oliefaciliteiten van vorige maand waarvan wordt gezegd dat Iran daar achter zit.

Medewerkers van het ministerie van Financiën vertelden de Kan-omroep dat er al enige tijd over het luchtverdedigingsproject wordt gesproken, maar dat een groot deel van de financiering alleen kan worden goedgekeurd nadat er een nieuwe regering is beëdigd. Dit is nog niet het geval.

De kosten van dit project kunnen niet komen uit het al onder druk staande budget van het ministerie van Defensie, dus is verhoging van de belastingen de enige mogelijkheid, aldus het ministerie van Financiën.